Vrijdag 19/08/2022

Test-Aankoop weerlegt kritiek op onderzoek naar luchtverfrissers en wierookstokjes

'Meer kankerverwekkende stoffen in boeddhistische tempel dan op druk kruispunt'

Onderzoek van Test-Aankoop wijst uit dat bepaalde luchtverfrissers en kamerparfums zoals wierookstokjes meer kankerverwekkende stoffen verspreiden dan het verkeer in de Wetstraat (DM 23/11). De betrokken industrie noemde de onderzoeksmethode gisteren 'onbetrouwbaar'. Test-Aankoop weerlegt. 'We zijn trouwens niet de eersten die dit vaststellen. Uit Taiwanees onderzoek bleek dat er in een boeddhistische tempel meer kankerverwekkende stoffen in de lucht hangen dan op het drukste kruispunt van Taipei.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Sybille Decoo

Samen met de Europese koepel van verbruikersorganisaties BEUC onderzocht Test-Aankoop de kwaliteit van de lucht die ingeademd wordt door gebruikers van luchtverfrissers, kamerparfums, etherische oliën en wierook. In veel gevallen bleek dat die de lucht in die ruimten sterk vervuilen, en soms zelfs meer kankerverwekkende stoffen verspreiden dan het verkeer in drukke stadsdelen.

Detic, een Belgisch-Luxemburgse vereniging die onder meer producenten en verdelers van schoonmaakproducten vertegenwoordigt, reageerde gisteren op de bevindingen met de stelling dat de onderzoeksmethode "onbetrouwbaar" is. Volgens de organisatie konden de vervuilende stoffen ook van andere bronnen afkomstig zijn omdat de tests plaatsvonden in te grote ruimten met openingen en deuren die geregeld geopend werden. Ook wordt het merendeel van de gedetecteerde stoffen "nooit gebruikt in luchtverversers", stelt Detic in een persmededeling.

Dat laatste wordt alvast niet tegengesproken door Test-Aankoop. "Wij hebben de toestellen niet onderzocht, wel de lucht die mensen inademen, want dat is wat de consument interesseert. We gaan er niet van uit dat die stoffen in de luchtverfrissers of kamerparfums worden gestopt bij de productie maar wat er gebeurt is dat de parfumstoffen die vrijkomen snel degenereren. Ze reageren chemisch met de lucht, en in dat proces ontstaan stoffen die zeer allergeen zijn of kankerverwekkend. Om die oxidatie te stoppen voegen de producenten trouwens een antioxidant aan die producten toe", zegt Sophie Deschamps.

Ze betwist tevens dat de onderzoeksmethode onbetrouwbaar is. "We hebben in het laboratorium zo goed mogelijk de situatie in de woonkamer nagebootst door kamers te gebruiken van 44 tot 55 kubieke meter met slechts één of twee deuren die tijdens de test nooit werden geopend. De kamers waren niet geverfd, er lag geen tapijt en er stonden geen meubels, kwestie van andere bronnen, zoals broomhoudende vlamvertragers zoveel mogelijk uit te sluiten. Er werd bovendien gewerkt met een getuigenstaal, zodat we gemeenschappelijke stoffen er konden uitfilteren", aldus Deschamps.

Het onderzoek van Test-Aankoop is ook niet het eerste in zijn soort. In andere landen, waaronder Canada, de Verenigde Staten en Denemarken, is men volgens Deschamps bij gelijkaardig onderzoek tot dezelfde bevindingen gekomen. "In Taiwan werd de lucht gemeten in de tempel van een boeddhistisch centrum, waar traditioneel veel wierookstokjes gebruikt worden. Daar bleken meer kankerverwekkende stoffen in de lucht te hangen dan op het drukste verkeersknooppunt van de hoofdstad Taipei of dan in de woning van verstokte rokers."

Vooral de zogenaamde polycyclische aromatische hydrocarbonaten bleken de boosdoeners te zijn.

Die waren ook in groten getale in kerken rond, zo blijkt uit zopas gepubliceerd onderzoek van de Nederlandse toxicoloog T. de Kok van de universiteit van Maastricht. De combinatie van veel brandende kaarsen en wierook met slechte ventilatie zorgt ervoor dat kerklucht veel meer van deze kankerverwekkende stof bevat dan de lucht langs een drukke snelweg.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234