Donderdag 18/08/2022

The best of the rest...

Mientras Duermes

Regie: Jaume Balagueró

Met: Luis Tosar, Marta Etura, Alberto San Juan

Duur: 102 minuten

Claustrofobische huiver. Pervers voyeurisme en ongemak. De Catalaanse filmmaker Jaume Balagueró is erdoor gebiologeerd. Dat blijkt ook uit Mientras duermes, een verontrustende conciërgenachtmerrie die behoorlijk spannend het schemergebied van de slaap exploreert.

Balagueró is wellicht dé nieuwe Spaanse cineast van de benepen horror. In zijn film[REC] volgde hij de dolle gebeurtenissen in een appartementsgebouw in Barcelona waar een vreemd virus voor zombieterreur zorgt. In deze beklemmende thriller komt hij subtieler en psychologisch discreter uit de hoek. De sfeer van ongemak en angst komt er door het boosaardige hoofdpersonage van de huisbewaarder en de nare situaties waarin hij zichzelf en anderen plaatst. De toeschouwer wordt medeplichtig gemaakt, waardoor je gaat sympathiseren met het kwaad en niet met de slachtoffers.

César (een griezelig efficiënte Luis Tosar) is een gedienstige conciërge die vriendelijk de deur voor de huurders van het chique pand openhoudt, de post bedeelt en orde op zaken houdt. Alleen: het is een geveinsde vriendelijkheid en doeltreffendheid. Achter de façade gaat een diep ongelukkige man schuil die een verschrikkelijk grijs leven leidt. Met een machtig wapen - de sleutelbos waarmee hij toegang heeft tot elk appartement - dat hij uit wrok gaat gebruiken om het geluk van andere mensen te vernietigen, en vooral dat van de mooie Clara.

Het perverse ritueel dat zich rustig en visueel klassiek ontwikkelt, is er een waarbij de intimiderende César zich elke avond onder het bed van Clara verstopt. Eens als ze slaapt, verdooft hij haar met chloroform om zich vervolgens naast haar in bed te nestelen. De griezelige pret die Balagueró uit dit gegeven distilleert, doet denken aan de vroege thrillers van Polanski. Het duistere suspenseverhaal fascineert echter ook omdat er gespeeld wordt met het gegeven dat iemand volledige controle over je leven heeft en je gaat teisteren tot in je diepste en meest intieme slaapkamermomenten toe.

Au Cul du loup

Regie: Pierre Duculot

Met: Christelle Cornil, François Vincentelli, Jean-Jacques Rausin, Roberto D'Orazio, Marijke Pinoy, Pierre Nisse

Duur: 82 minuten

In het hol van Pluto: dat is de Nederlandse vertaling voor Au cul du loup, de eerste bioscoopfilm van de Waalse scenarist-regisseur Pierre Duculot. Tina (rol van Christelle Cornil) erft van haar grootmoeder een landhuisje waarvan niemand in de familie het bestaan kende. Ze voelt intuïtief aan dat haar Italiaanse oma, met wie zij heel close was, dat huisje niet toevallig aan haar heeft nagelaten. En dus vertrekt Tina naar Corsica.

Deze sympathieke debuutfilm, grotendeels gedragen door de doorleefde vertolking van Cornil, is een aantrekkelijke, soms iets té pittoreske mengeling van familiekroniek en karakterstudie. De confrontatie met de ruige natuur en landelijke cultuur van dat stukje eiland doen haar nadenken over wat zij nu eigenlijk met haar leven wil aanvangen.

Opmerkelijk: Tina's vader wordt vertolkt door Roberto d'Orazio, de Waalse syndicalist die midden jaren 90, naar aanleiding van de sluiting van de Forges de Clabecq, een tijdje wereldberoemd werd in België.

A Good Old fashioned Orgy

Regie: Alex Gregory Met: Jason Sudeikis, Leslie Bibb, Tyler Labine

Duur: 95 minuten

Een groepje rijke dertigers leeft in een weekendvilla in Long Island, op kosten van de ouders van een van hun vrienden. Veel meer dan flauwe lol levert dat niet op.

De thirtysomethings doen er alles aan om de verkoop van hun stekje tegen te houden zodat ze hun liederlijke uitspattingen nog minstens een zomer lang kunnen aanhouden. Ze choqueren elke potentiële koper die het immokantoor langs stuurt. Wanneer de verveling toeslaat, komt de leukste van de vriendenkring op het onzalige idee een orgie te organiseren.

Gek genoeg zijn niet alle grappen flauw en krijg je af en toe sympathie voor enkele personages die niet van het mooiste, slankste of meest gebruinde lichaam zijn voorzien. Veel vlees zit er niet aan het verhaal en dus sloeg ook bij ons de verveling genadeloos toe. Het blijft allemaal erg puberaal en preuts. Meer iets voor jongens die douchen met een broekje aan.

The woman in the Fifth

Regie: Pawel Pawlikowski Met: Ethan Hawke, Kristin Scott Thomas

Duur: 83 minuten

In de films van Pawel Pawlikowski, een in Engeland wonende Pool, komen de Oost- en West-Europese cinema samen. Deze verfilming naar Douglas Kennedy's La femme du Vième, over de jonge veertiger Tom Ricks, kreeg Kafka's adem ingeblazen.

Schrijver Tom is naar Parijs afgezakt omdat hij dan dichter bij zijn dochtertje kan zijn. Hij is een pechvogel: hij is geen al te succesvol auteur, wordt bij zijn aankomst beroofd en heeft geen rooie duit op zak. Van de criminele baas van het krakkemikkige hotelletje krijgt hij een mysterieuze job als nachtwaker om zijn verblijf af te betalen. Maar bizarder zijn Toms ontmoetingen met vrouwen.

Ethan Hawke zet de volkomen ontzet geraakte Tom aangrijpend neer, en Kristin Scott Thomas doet haar reputatie van ijskoningin alle eer aan. Pawlikowski houdt op het einde meer verwarring over dan voor een voldaan begrip van de film goed is, maar maakt wel met toenemend effect van een alledaags lijkend verhaal een intrigerend menselijk portret.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234