Woensdag 10/08/2022

The red hot sexapple

De limieten die de stad New York oplegt zijn zelfs sexy, want ze creëren taboes

Burleske, strippen, oogmaskers & lolly's

Toen burgemeester Giuliani tijdens de jaren negentig de oorlog verklaarde aan de seksindustrie, verdween het red light district rond Times Square zo goed als helemaal van de kaart. Desondanks heeft New York nooit een gebrek gehad aan opwindend entertainment. Opvallend is dat de jongste generatie initiatieven vooral door en voor vrouwen wordt georganiseerd. Sex and the City blijkt dan toch niet helemaal verzonnen...

In het backstagekamertje van het gezellige RiFiFi-café in de Lower East Side staat Jo Weldon zich uit te kleden tussen een rommel pruiken, kostuums en boa's. Zorgzaam kleeft ze twee petieterige, rode kwastjes op haar borsten die haar tepels maar net bedekken. Nadat ze een sexy glitterjurk, netkousen en stiletto's heeft aangetrokken, steekt ze twee veren in haar haar en checkt ze haar make-up nog een laatste keer. "Ik ben klaar", zegt ze en ze geeft de dj een seintje dat de show kan beginnen.

Zodra Jo op het podium van het stampvolle zaaltje verschijnt, transformeert ze in Jo Boobs, New Yorks meest ervaren burleskedanseres. Opgezweept door de luide muziek en het nog luider gejoel, trekt ze haar kleren uit tot enkel de twee kwastjes en een string resten. Maar haar act is geen gewone striptease. Het is een optreden waarbij niet zozeer lust, maar wel humor de bovenhand haalt. "Striptease en burleske zijn twee totaal verschillende zaken", vertelt Jo, die ervaring heeft met beide genres. "In een striptent treden de meisjes op voor een individu, met een burleske richten ze zich tot een heel publiek. Een burleske is een variétéshow die een thematische striptease omvat. En een goede burleskeshow is een optreden dat de verbeelding van het publiek prikkelt."

"Ik vind New York de meest sexy plaats ter wereld", zegt Jo over de stad die ze nu al 20 jaar haar thuis noemt. "Er is zoveel variëteit, voor elk wat wils. Ik heb geen geduld voor mensen die beweren dat ze uitgekeken zijn op New York. Die zeggen dat de stad haar edge verloren heeft. Alleen al de energie van alle mensen die hier wonen blijft uniek. Toegegeven, er zijn almaar meer regeltjes gekomen die het nachtleven aan banden willen leggen, maar dat ondervind ik niet als een probleem. Die limieten zijn zelfs sexy, want ze creëren taboes."

Hoewel ze de veertig voorbij is, heeft Jo een lijf waar veel twintigers jaloers op mogen zijn. Ze draait al zodanig lang mee in het burleskecircuit, dat ze een mentor is voor veel beginners. Haar repertoire omvat een dertigtal acts, waarvoor ze zelf de kostuums en de accessoires samenstelt. "Ik doe dit al mijn hele leven", lacht ze. "Van toen ik nog op de middelbare school zat. Mijn eerste optreden was tijdens de Rocky Horror Show in Atlanta in 1978. Ik heb het altijd razend interessant gevonden om een dramatische act te maken gebaseerd op de alledaagse bezigheid van je kleren uitdoen. Ik hou van burleske, omdat het sexy is, grappig en glamoureus. Ik geef nu ook les in burleske en ik hoor heel vaak van mijn studentes dat ze het erg bevrijdend vinden. Het geeft hen een gevoel van macht. Het is amusement met een knipoog. Een vlucht van de vaak overdreven seksualiteit die ganse dagen op ons afkomt."

Complete naaktheid staat trouwens niet op het menu. Het is illegaal om in New York al je kleren uit te trekken in een ruimte waar alcohol geserveerd wordt. De huidige wet dateert uit de jaren '30 toen burgemeester LaGuardia striptease categoriseerde als "amusement voor debielen en perverten" en hij erin slaagde om alle burleskehuizen in de stad te vergrendelen. New Yorkers waren daarna genoodzaakt om naar steden als Jersey City en Newark uit te wijken, waar het genre wel bleef bestaan. Maar de populariteit van burleske verminderde naar mate er andere vormen van naaktheid opdoken. De komst van Playboy in 1953 betekende volgens velen de dood van burleske, omdat mensen in hun eigen huis naakte lichamen konden zien. Ironisch genoeg heeft Playboy bijgedragen tot de populariteit van neoburleske, toen het in december 2002 burleskediva Dita Von Teese op de cover zette.

"Die vernieuwde interesse in burleske is een gevolg van Tease-o-rama, een burleskeconventie in New Orleans in 2001", legt Jo uit. "Door de massale media-aandacht voor dat evenement werden plots weer meer burleskeoptredens geboekt."

Sindsdien kunnen New Yorkers de neoburleske bijna elke avond van de week in een andere variant proeven. In de lounge van de Slipper Room en in RiFiFi, het thuis van Starshine Burlesque, heerst dezelfde intieme sfeer. De performers in beide zaaltjes zijn evengoed professionals met namen als World Famous Bob en Dirty Martini als parttimers. Little Brooklyn en Creamy Stevens bijvoorbeeld, de producers van Starshine Burlesque, hebben elk een kantoorjob, waar hun collega's niet noodzakelijk iets weten over hun hobby. De minimale compensatie voor de danseressen komt van de 5 dollartoegangsprijs en van gedeelde fooien. "Met burleske kun je nauwelijks geld verdienen", bekent Jo. "Je moet het echt ontzettend graag doen. In dat opzicht onderscheidt het zich ook helemaal van strippen, waarmee veel centen te rapen vallen. Burleskedanseressen moet je qua verdienste vergelijken met artiesten in Broadwaymusicals. Alle twee verdienen ze zeer weinig."

In de Cutting Room betaalt het publiek 20 dollar om op zaterdagavond Le Scandal aan het werk te zien, maar je krijgt een paar extra's voor je geld. Het optreden wordt ondersteund door een liveband en behalve burleskedanseressen met trapezes en hoelahoeps staan ook goochelaars en komieken op de planken. Bovendien zitten er vaak beroemdheden in het publiek. Demi Moore, Wesley Snipes, Goldie Hawn en Lou Reed zijn maar een aantal sterren die al een voorstelling bijwoonden. De gedurfde striptease die Drew Barrymore hier op een avond totaal onverwacht opvoerde, brengt de tongen nog altijd in beweging.

Liefhebbers die tot slot zelf voor een keertje hun innerlijke burleskester tot leven wil laten komen, kunnen terecht in Galapagos. Het kunstencentrum in Williamsburg, Brooklyn organiseert maandelijks een populaire amateurwedstrijd die door de grappige gastheer Mr. Murray Hill aan elkaar gepraat wordt.

Strippen voor een publiek is een van de meest voorkomende erotische fantasieën van New Yorkse vrouwen. Dat is althans wat de vriendinnen Melinda Gallagher en Emily Scarlet Kramer ontdekten op basis van een online enquête. De bevinding zette hen er vijf jaar geleden toe aan om een striptease-a-thon op poten te zetten en tot hun eigen verbazing kende het initiatief ontzettend veel succes. Gallagher en Kramer probeerden nog andere feestjes uit op hun vriendinnen. Zo nodigden ze zestig vrouwen uit op een loft in Soho om een demonstratie bij te wonen van een vrouwelijke ejaculatie. Het enthousiasme van de aanwezigen moedigde de ondernemende vrouwen ertoe aan om vervolgens vijfhonderd vrienden te vergasten op een pornofeestje, waarop enkel vrouwvriendelijke films getoond werden. Toen ze de reacties van de aanwezigen hoorden, beseften Gallagher en Kramer dat ze een trend en hoogstwaarschijnlijk een goudmijn ontdekt hadden. Vrouwen in New York waren wanhopig op zoek naar een vrouwvriendelijke erotische uitlaatklep. Hun verlangens werden bevredigd toen Gallagher en Kramer Cake oprichtten.

Met gebak heeft het woord weinig te maken, wel met een slangterm voor vagina. Cake is een gemeenschap van vrouwen die maandelijks via e-mail uitgenodigd worden op uitbundige erotisch getinte feestjes. De meeste Cakeadepten zijn tussen 20 en 35 jaar oud en vertegenwoordigen de aantrekkelijke carrièrevrouwen die de wereld leerde kennen dankzij de Sex and The City-reeks. De groep noemt zichzelf feministisch en heteroseksueel. Om lid te worden van de Cake-club moeten vrouwen online in een essay uitleggen waarom ze zichzelf een Cake girl vinden. Een foto hoeven ze niet mee te sturen. Worden ze uitgekozen, dan betalen ze honderd dollar per jaar. Je hoeft echter geen lid te zijn van Cake om de feestjes bij te wonen, althans niet als je een vrouw bent. Mannen komen er enkel in op uitnodiging en vaak zijn ze pas welkom nadat de fuif al een paar uur aan de gang is. Met andere woorden, als de vrouwen al goed opgezweept zijn.

Gemiddeld lokt een evenement makkelijk achthonderd gasten. Intussen beperkt Cake zich niet louter meer tot party's. De site is razend populair, er werd een Cake Guide to Sexual Empowerment gepubliceerd en er is sprake van een tv-serie over seksuele zeden in New York. Binnenkort zou Cake zelfs een eigen lijn seksspeeltjes op de markt brengen. Het succes van de Cakefuiven heeft andere initiatiefnemers op ideeën gebracht. Ene Palagia is in 2002 met One Leg Up gestart, een soort swingclub die vooral een jongere scene aantrekt en gedreven wordt door vrouwen. Zelf hebben de leden het niet over swingen, wel over erotisch netwerken. Palagia kiest via online screening haar leden uit en stuurt hen de locatie en het wachtwoord per e-mail. Flirt NYC en Skin NYC zijn kopieën van One Leg Up.

Kenmerkend aan de Cakefuiven is dat ze altijd rond een bepaald thema draaien. Op de masqueradeparty bijvoorbeeld is iedereen vermomd. De meeste vrouwen hebben hun minirok of strakke jeans en een sexy topje gecombineerd met een oogmasker dat nog voldoende van hun gezicht en hun zorgvuldig aangebrachte make-up laat zien, maar hen toch voldoende anonimiteit schenkt om hun grenzen te verleggen. Eén koppel is duidelijk een stap verder gegaan: het zit van kop tot teen in een zwart latex pak, zij is omwikkeld met een touw waarvan hij het uiteinde vasthoudt en waarmee hij haar door de zaal leidt. Cakefeestjes vinden telkens in een andere hotspot plaats en voor deze party is Lobby, een club in het Garment District, de locatie. Verspreid over de ruimte staan kleine podia waarop halfnaakte professionele dansers het publiek opwinden. Af en toe mengen ze zich tussen de dansende menigte en trakteren ze iemand op een sensuele lapdance. Intussen wordt er op een groot scherm op de achtergrond een korrelige zwart-witversie van een Emanuellefilm geprojecteerd. Een aantrekkelijke vrouw in een ultrakorte minirok met lang blond haar en nog veel langere benen deelt lolly's uit. "Suck on it, honey", fluistert ze, waarna ze langzaam aan haar lippen likt. Een groepje dertigers dat er twee uur geleden nog schuchter en gereserveerd uitzag, maakt nu dankbaar gebruik van het snoepgoed en is verwikkeld in een zweterige dans, waarbij hun lolly's en hun tongen van de ene mond in de andere gaan. Wellicht hebben ze sinds hun aankomst een paar glazen pearls gone wild gedronken, een champagnecocktail met parelstof, naar verluidt een afrodisiacum.

Hoewel de Cakeorganisatoren altijd beweren dat de feestjes alleen maar opwarmers zijn en er tijdens hun party's geen seks plaatsvindt, kan iedere bezoeker makkelijk tegenbewijzen vinden. Toch gaat het er nooit pornografisch aan toe en wie enkel komt om zich uit te leven in een sexy sfeer zonder iemand op te pikken, kan dat heel gemakkelijk doen. De New Yorkse politie weet ook niet goed in welke categorie Cake thuis hoort. Op de masqueradeparty duiken plots twee bonken op in lichtblauwe slobberige jeans, een grijze sweater en witte tennisschoenen. Ze hadden gehoopt zich ongemerkt onder het publiek te mengen, maar beseffen dat hun outfit dat in deze stijlvolle omgeving niet toelaat. De twee zijn vice-agenten die even komen controleren of hier geen illegale praktijken aan de gang zijn. Terwijl ze aan de bar een cola drinken, passeert de kerel in latex met zijn touwenvrouw in de ene hand, en een brunette in de andere hand. "Waw. That's one lucky guy", lacht de agent. "One very lucky guy." n

l Starshine burlesque

Elke donderdagavond trakteren Little Brooklyn en Creamy Stevens het publiek van RiFiFi op een opwindende variétéshow op de beats van The Meat Mistress.

* Toegangsprijs 5 dollar.

* RiFiFi, 332 E 11th Street, tussen 1st en 2nd Avenue

* www.starshineburlesque.com

l Amateur Burlesque Contest

De 1ste maandag van de maand wordt het podium van Galapagos ingepalmd door amateur-burleskedansers.

* Gratis

* Galapagos Artspace, 70 N Sixth Street, Brooklyn tussen Kent en Wythe Avenue, L-trein naar Bedford Avenue

* www.galapagosartspace.com

l The Slipper Room

Al wie enigszins bekend is in de New Yorkse burleskescene, treedt geregeld op in de Slipper Room. Publiekslievelingen Miss Delirium Tremens en Jo Boobs demonstreren hun jarenlange ervaring met een show van hoog niveau.

* Toegangsprijs 5 dollar

* Vrijdag en zaterdagavond

* 167 Orchard Street (en Stanton), F-trein naar 2nd Avenue.

* www.slipperroom.com

l Le Scandal

Elke zaterdagavond wordt een unieke mix van neoburleske en vaudeville opgevoerd

* Toegangsprijs 20 dollar

* The Cutting Room

* 19 W. 24th Street, tussen 6th Avenue en Broadway, F,N of R-trein naar 23d Street

* www.lescandal.com

l Babeland

De winkels van Babeland zijn zonder twijfel de meest drempelverlagende seksshops in de stad en ver daarbuiten. Alle artikelen staan uitgestald en vragen om aangeraakt te worden.

* 94 Rivington Street nabij Ludlow Street, F-trein naar Delancey Street

* www.babeland.com

l Myla

In deze uit Groot-Brittannië geïmporteerde winkel kopen rijke Upper East Sidevrouwen smaakvolle lingerie, massageproducten en 'accessoires voor het seksleven'.

* 20 E 69th Street, tussen 5th en Madison Avenue, 6-trein naar Hunter College.

* www.myla.com

l Kiki de Montparnasse

New York zou New York niet zijn, mocht er in de stad geen ultrachique erotische boetiek te vinden zijn. Kiki de Montparnasse beschikt over een uitgebreide collectie lingerie, juwelen, 'instrumenten van plezier' en 'dilettos'. De stijlvol ingerichte zaak is gedecoreerd met originele Man Ray, Irving Penn en Richard Avedonfoto's. De prijzen zijn ook niet mis. Voor de Mi-Su titanium diletto bijvoorbeeld betaal je 3.750 dollar.

* 79 Greene Street, C of E-trein naar Spring Street

* www.kikdm.com

l Cake

De opwindende fuiven van Cake vinden maandelijks op een andere locatie plaats. Voor info over geplande evenementen, surf je naar de website. Vrouwen zijn altijd welkom, mannen moeten uitgenodigd worden door een Cakelid of vergezeld zijn van een groepje vrouwen.

* www.cakenyc.com

l Coyote Ugly

Dive bar waar de barvrouwen geregeld dansen op de toog en de decoratie hoofdzakelijk uit achtergelaten bh's bestaat.

* 153 1st Avenue, tussen 9th en 10th Street. L-trein naar 1st Avenue

* www.coyoteuglysaloon.com

l Museum of Sex

Het museum werd geopend in 2002 en is gewijd aan de geschiedenis, evolutie en culturele betekenis van seksualiteit.

* 233 5th Avenue, op de hoek met 27th Street. Neem de N of R-trein naar 28th Street

* www.museumofsex.com

l Cuddle party

Een bizarre, maar unieke ervaring waarbij je in pyjama een avond knuffelt met vreemden. Omdat het vooral gezellig moet blijven, zijn seks en alcohol ten strengste verboden.

* www.cuddleparty.com

l Dinner in the Dark

Dit etentje in het pikdonker georganiseerd door Cosmoparty zet al je zintuigen op scherp. Het broodmandje doorgeven aan je knappe buurman was nooit zo spannend.

* www.dinnerinthedark.com

Strippen voor een publiek is een van de meest voorkomende erotische fantasieën van New Yorkse vrouwen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234