Maandag 26/09/2022

The Simpsons ook na 300 episodes razend populair

In de Verenigde Staten is de 300ste aflevering van The Simpsons al achter de rug. Vlaanderen loopt ietwat achterop en zal pas in het najaar met die bijzondere episode kunnen kennismaken. Intussen is het devies bij VT4 nog steeds 'wegens succes herhaald' en worden momenteel de allereerste afleveringen andermaal uitgezonden. Wij zetten de beste twintig 'Simpsons' op een rijtje.

Brussel

Van onze medewerker

Julie De Mul

Blijkbaar hoeven we het toch niet altijd oneens te zijn met de Amerikanen. The Simpsons, in de VS razend populair, is ook in Vlaanderen een kleine rage. De reeks slaagt waar andere het laten afweten. Na honderden afleveringen gaat de familie gele figuurtjes nog steeds niet vervelen. Andere series hebben dan al vaak een dieptepunt bereikt of gaan toch langzaam maar zeker achteruit. Denk maar aan de nieuwste afleveringen van Ally McBeal: niet meer zo geschift en lang niet meer zo amusant. Niet onterecht werd de advocatenreeks inmiddels dan ook stopgezet.

De makers van The Simpsons kijken er wel voor uit hun toevlucht te nemen tot nieuwe personages of al te vergezochte plots. Wel maken ze volop gebruik van de mogelijkheden van animatie, zoals reizen door de tijd of zelfs naar een andere dimensie. Zo blijft de reeks wat haar in essentie zo sterk maakt: herkenbaarheid die je liever niet zou herkennen. Het beeld van het ideale Amerikaanse gezinnetje - man met vaste baan, vrouw aan de haard, drie kindjes - wordt telkens al snel doorprikt door scherpe spot en een flinke dosis ironie. The Simpsons blijkt de ultieme parodie. Een top-20 van de opmerkelijkste afleveringen.

1 'Last Exit to Springfield'

De beste Simpsons-aflevering kiezen is eigenlijk een luxeprobleem. Is Last Exit to Springfield zoveel beter dan de rest? Ze bevat niet de ultieme grap of parodie, maar deze aflevering is wel zo goed als foutloos. De vakbondsleider van de kerncentrale waar Homer werkt, verdwijnt. Directeur mister Burns schaft de tandheelkundige verzekering af en geeft gratis bier in ruil. Allemaal oké voor Homer, tot Lisa een beugel nodig heeft. Homer protesteert op de kerncentrale en wordt verkozen tot nieuwe vakbondsleider. Dat gebeurt na een lange tweestrijd waarin zijn brein hem teistert met een echoënd : 'Lisa heeft een beugel nodig - dental plan.' 'Last Exit to Springfield' is een sarcastische kijk op vakbonden met zoete herinneringen aan de vernederingen van de puberteit, onderbroken door de nodige d'oh!'s, natuurlijk.

2 'homer's phobia'

Meer dan eender welke Amerikaanse serie kan The Simpsons zich permitteren gevoelige onderwerpen aan te snijden om er de spot mee te drijven. In deze aflevering raakt de familie bevriend met John, eigenaar van een kitscherige prullariawinkeltje. Maar dan ontdekt Homer dat John homo is. Paniek en paranoïa alom, want Homer heeft 'zijn bier graag koud, zijn tv luid en zijn homoseksuelen ver van zijn bed'.

3 'treehouse of horror V'

De jaarlijkse Halloween-aflevering is doorgaans geen hoogdraver. De uitzondering bevestigt echter de regel, en daarmee doelen we dan vooral op het eerste deel van deze aflevering. Fans weten dat The Simpsons altijd bol staat van de parodieën, maar The Shinning, gebaseerd op The Shining, spant de kroon, inclusief bloed dat van de muren stroomt en achtervolgingsscène met bijl. De Simpsons worden conciërge van het afgelegen landhuis van mister Burns. De afzondering drijft Homer tot waanzin: 'Geen tv en geen bier maken Homer... iets iets.'

4 'flaming moe's'

Homer vindt een nieuw drankje uit en Moe gaat met de pluimen lopen. De 'Flaming Moe' maakt van zijn bar een enorm succes, zodat bijvoorbeeld Aerosmith er komt optreden, ingezongen door natuurlijk de echte stemmen van Aerosmith. Met als kers op de taart een indrukwekkende (of heel belachelijke) Phantom of the Opera-scène: de speech van Homer vanaf het balkon.

5 'radio bart'

Bart praat door een radiotoestel dat hij in een diepe put heeft gegooid. Zogezegd zijn het de hulpkreten van Timmy O'Toole, die in de put gevallen is, een verwijzing naar het 'waargebeurde verhaal' van Jessica McClure. Er volgt een heel mediacircus, van voorpaginanieuws tot Timmy-gadgets. Sting treedt op als gast met een ballade geïnspireerd op 'We Are the World', gezongen door de bewoners van Springfield, hand in hand wiegend. Het benefietnummer wordt van de eerste plaats gestoten door een belachelijke rapsong en Timmy van de voorpagina door een eekhoorn die op Abraham Lincoln lijkt. Een scherpe mediaparodie op z'n Simpsons.

6 'marge vs. the monorail'

Een typische gladde vertegenwoordiger verkoopt Springfield een monorail van twijfelachtige noodzaak en, zoals Marge ontdekt, van twijfelachtige kwaliteit. Deze aflevering zit propvol bizarre grappen en parodieën. De eerste vijf minuten bevatten al verwijzingen naar Beverly Hills Cop, The Silence of the Lambs, Batman, en Homer zingt in de auto zijn eigen versie van de Flintstones-tune terwijl hij nietsvermoedend op een kastanjeboom afrijdt: 'Simpson! Homer Simpson! He's the greatest guy in history. From the! Town of Springfield. He's about to hit a chestnut tree!' Wanneer er dan nog een aantal mechanische reuzenmieren op afstandsbediening opduiken en een roltrap die naar nergens leidt, is de verwarring compleet.

7 'the last temptation of homer'

Onder sociale druk ziet mister Burns zich verplicht een vrouw, Mindy Simmons, aan te nemen op de kerncentrale. Homer valt als een blok voor deze moordgriet, stem van Michelle Pfeiffer. We weten wel dat hij bij Marge zal blijven, maar zijn ontreddering is aandoenlijk komisch.

8 'duffless'

In deze aflevering wordt voor het eerst gefocust op Homers drankprobleem. Marge weet hem te overtuigen het bier een hele maand te laten voor wat het is. Hoe sterk de drankcultuur heerst in de westerse maatschappij, maakt deze aflevering wel erg gevat en sarcastisch duidelijk: een reclamebord flitst van 'Vrienden laten vrienden niet dronken rijden' naar 'Het is altijd het moment voor Duff' en terug.

9 'homer at the bat'

Mister Burns huurt negen topbaseballspelers (onder andere Ozzie Smith, Steve Sax, Jose Canseco) in voor de softballploeg van de kerncentrale. Het wordt echter een afvallingskoers voor alle helden, behalve voor Darryl Strawberry, die op de positie van Homer speelt. Bart en Lisa joelen hem uit, waarbij Darryl een traantje laat. 'Homer at the Bat' schippert tussen spot met het Amerikaanse favoriete tijdverdrijf en dromerige nostalgie naar de verloren onschuld van de sport.

10 'rosebud'

'Rosebud' begint met Citizen Kane en eindigt ergens in de buurt van Planet of the Apes. Terwijl Montgomery Burns op zoek gaat zijn enige liefde, knuffelbeer Bobo, passeren nog Hitler, Ramones en 64 sneetjes Amerikaanse kaas de revue.

11 'mr. plow'

'Call Mr. Plow, that's my name, that name again is mister Plow!' Dat deuntje staat symbool voor een van de zeldzame momenten van glorie in het leventje van Homer. Hij klust wat bij als sneeuwruimer en verdient zo de dankbaarheid van de burgemeester en de aanbidding van Marge. Misschien niet even hilarisch als sommige andere afleveringen, maar het deuntje slaat wel aan.

12 'a fish called selma'

Troy 'u herinnert zich mij nog wel van films zoals' McClure trouwt met Selma, zus van Marge. The Simpsons wagen zich op het pad van de Hollywood-B-film, met een bedrogen en verlaten echtgenote tot gevolg.

13 'twenty-two short films about springfield'

Deze aflevering speelt overvloedig met de mogelijkheden van animatie, vrijheden waar programmamakers die met mensen van vlees en bloed werken enkel van kunnen dromen. We krijgen een ontelbaar grote cast en sterk uiteenlopende plots. Geliefde nevenpersonages als dokter Nick Riviera, Snake en chief Wiggum beleven hun moment in de schijnwerpers. En alsof het nog niet entertainend genoeg was, ontaardt alles ten slotte in een Pulp Fiction-parodie, compleet met vergelijking tussen Krusty Burger en McDonalds.

14 'homer bad man'

Deze aflevering toont een sterk staaltje van de verdraaiing van de feiten door tabloids. Homer wordt beschuldigd van seksuele aanranding van een babysitter, terwijl hij onschuldig genoeg slechts kwijlend greep naar een snoepje dat op haar achterste plakte. In een praatshow worden zijn woorden volledig uit hun context gehaald, zijn verhaal wordt omgevormd tot een tv-film: Homer S: Portrait of an Ass Grabber.

15 'how i spent my strummer vacation'

Homer klaagt dat zijn familie in de weg van droom staat: een rockster worden. Hij belandt op het Rolling Stones Rock 'n' Roll Fantasy Camp. Mick Jagger: 'Regel één, er zijn geen regels. Regel twee, buiten wordt er niet gegeten.' Wanneer Homer de zonnebril van Elvis Costello's gezicht stoot, jammert die: 'Mijn imago!'

16 'life on the fast lane'

Andere afleveringen uit het eerste seizoen lijken misschien wat tammetjes tegenover latere, maar deze biedt een gedurfd voorsmaakje van wat komen zou. Homer geeft Marge een bowlingbal met zijn naam erop cadeau voor haar verjaardag. Marge besluit dan maar te gaan bowlen en wordt verliefd op haar instructeur Jacques. Maar geen paniek. Alles loopt goed af, met een typerend Homer-citaat: "Ik verdwijn naar de achterbank van mijn auto met de vrouw die ik graag zie en ik kom niet terug voor minstens tien minuten."

17 'simpson and delilah'

Homer krijgt via een superduur product weer haar. Hij wordt er zo uitbundig gelukkig van dat hij door Springfield begint te lopen, een sappige parodie op It's a Wonderful Life. Met haar komt succes, en met succes een assistent: Karl. Er groeit een speciale band tussen Karl en Homer, besloten met een serieuze smakkerd. Dat laat de vraag of Karl, ingesproken door de homoseksuele acteur Harvey Fierstein, misschien wel 'Homer-seksueel' is.

18 'cape feare'

Sideshow Bob komt vrij uit de gevangenis en is er (alweer) op uit Bart te vermoorden, ditmaal à la Cape Fear. De hele familie wordt met een getuigenbeschermingsprogramma versast naar Terrorlake. Met een man die zichzelf met een hark in het gezicht slaat, niet één of twee keer, maar negen keer!

19 'itchy and scratchy land'

Natuurlijk willen Bart en Lisa naar het pretpark van hun favoriete gewelddadige moordenaars-cartoonhelden. Uiteindelijk draait het uit op een mislukt, gruwelijk Disneyland-gebeuren.

20 'lisa's wedding'

Lisa laat zich de toekomst voorspellen. In het jaar 2010 wordt ze verliefd op een Britse student, Hugh. Hij vraagt haar ten huwelijk. Zij wordt gekweld door de vrees dat haar familie haar in verlegenheid zal brengen, wat inderdaad ook enkele keren gebeurt. Geen mogelijkheid wordt onbenut gelaten om een loopje te nemen met de stijve Britten. Lisa's hersenen: 'Uh-oh, moet ik lachen? Is dat droge Britse humor of subtiel zelfmedelijden? Aargh, ze staren mij aan, beter lachen.'

The Simpsons, VT4 17.40 en BBC 2 19.00

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234