Vrijdag 30/09/2022

Theo speecht veel, maar wat zégt hij?

Overal in het Vlaamse land geeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) druk bijgewoonde lezingen. Wij leggen er een onder de scanner.

Theo Francken tweet niet alleen veel. Hij geeft ook veel lezingen. Bijna elke week een, dit werkjaar 47, over heel het land. Van Oostkamp tot Houthalen. Zelfs een keer in Charleroi. De Morgen speelde vlieg op de muur tijdens zijn laatste lezing voor de vakantie, op 15 juni in het cultureel centrum van Zaventem voor de lokale N-VA.

Hieronder vindt u de meest relevante delen uit zijn twee uur durend betoog. De geluidsopname wordt zo letterlijk mogelijk weergegeven. Ernaast ontdekt u wat opvalt aan de uitleg, de taal en de stijl van Francken. Kortom: wat Theo Theo maakt, de populairste en tegelijk meest omstreden politicus van Vlaanderen.

"Oké, we gaan het vanavond even hebben over asiel en migratie. Belangrijk thema. Gevoelig onderwerp. Heel actueel. Iedereen heeft er zijn uitgesproken mening over. (Pauze)Er zijn tienduizenden mensen binnengekomen sinds 2015. Heel veel jonge mannen. Geloof het niet als je de beelden ziet. Als je de VRT en de kranten moet geloven, zijn dat allemaal gezinnen met kinderen. Zijn dat allemaal mensen van Arabischen bloede. Dat is níét zo. Het overgrote deel zijn geen Syriërs. Op dit moment komen er geen Syriërs meer toe. Geen. Nul. Op die boten zitten geen Syriërs. Het spijt me dat je dit nooit in de krant leest. Dat is nochtans zo. De grootste nationaliteit qua instroom zijn de Nigerianen. Ik denk niet dat u dit weet. Wat er binnenkomt zijn alleenstaande mannen. Tachtig procent alleenstaande mannen. Tussen 16 en 36.

We hebben natuurlijk heel wat Syriërs gehad. Mensen uit Irak, Syrië en Somalië. Maar in 2015."

Het probleem in de islam

"Is er een probleem in de islam. Of is er een probleem met de islam. Je moet daar eens over nadenken. Ik ben daar nog altijd niet helemaal uit. Maar als je mijn antwoord nu wil, dan zou ik zeggen:

De islam is een wereldgodsdienst met miljarden gelovigen. Maar er is wel degelijk een serieus probleem in de islam. Zijnde met de meest radicale varianten: het salafisme en het wahabisme.

(...)

(...) "Sinds de jaren 80 is de Moslimexecutieve verantwoordelijk voor de organisatie van de islam op het Belgisch grondgebied.

Die Moslimexecutieve werkt niet. Die heeft eigenlijk nooit gewerkt. Ruzies. Clanvorming. Drie keer zijn ze daar binnengevallen omwille van corruptie en schriftvervalsing. Noem het maar op. (Blaast) Een ramp. Een totale ramp. Minister Koen Geens onderneemt nu een nieuwe poging om dat recht te trekken. Ik ben sceptisch. Maar bon, je moet positief zijn. De verschrikkelijk slechte organisatie van de islamitische eredienst heeft wel directe gevolgen. We hebben nog altijd geen imamopleiding. Onze islamleerkrachten, die zijn van een er-bar-me-lijk niveau. Er-bar-me-lijk niveau. En er zijn geen moskeeën erkend.

"

Import-imams

"Het is hallucinant dat een grote moslimgemeenschap op je grondgebied na zeventig jaar nog altijd importimams moet inroepen om hier haar religie te komen voorzitten. Hallucinant. Die imams kennen geen Nederlands. Normen- en waardenkader, daar zullen we het al helemaal niet over hebben. En dat zorgt natuurlijk voor problemen. Evident. Sinds vorig jaar heb ik beslist om geen importimams meer toe te staan. Ik geef hen geen visa meer. (applaus) (...)

(...) "De Turken waren razend omdat ik geen importimams meer toeliet. Ze zijn toen in beroep gegaan tegen mijn beslissing. Maar ik heb dat twee maanden geleden gewonnen voor de Raad van Vreemdelingenbetwistingen. De Turken nog razender. Ze zijn nu in cassatie gegaan voor de Raad van State. En dit, dit gaat uiteindelijk ook Europees beslecht worden. We gaan hiermee door tot Europa. Net zoals de visakwestie. Herinner u: moeten we onze ambassades openstellen voor Jan en Piet - allez, Mohammed en Ali - van over heel de wereld? Waarop ik heb gezegd: no way.

Geloof me: dit gaat ook in Europa beslecht worden. Honderd procent zeker van. En weet ook dat

mij hebben gevraagd (zet stemmetje op): 'Zeg, dat van die importimams, hoe doede da just?' Maar ze wachten natuurlijk af. Ze willen eerst weten of het verbod de juridische toets doorstaat. Ze zijn ook slim.

(...)

Dubbele nationaliteit

"Ik ben persoonlijk voorstander van uninationaliteit, één nationaliteit.

Want als Turks president Erdogan zo verder gaat doen, komt daar vroeg of laat miserie van. Met die twee petjes op. In Turkije is er legerdienst. Als hij alle jongeren onder de wapens gaat brengen, zullen die daar niet goed uitkomen. (...)

Illegalen uitzetten

"Geloof ze niet. Geloof ze niet. In de folders van Vlaams Belang staat dan: pak illegalen op en zet ze terug op een vliegtuig. Wat kan daar zo moeilijk aan zijn. Op het einde van een familiefeest hoor je dat ook.

Ik heb dat ooit eens geprobeerd. Met een Chinees. Er was een Chinees zonder papieren opgepakt bij een sociale inspectie. Ik probeerde een laissez-passer te krijgen in China. Maar die werkten niet mee. Eerder tegen.

- Freddy Roosemont, de baas van Dienst Vreemdelingenzaken - 'doe hem maar terug.' Twee dagen later Freddy aan de telefoon: 'Mijnheer de staatssecretaris, uwe Chinees. Hij staat hier terug. Wat moet ik nu doen?' Ik zeg 'Ja, niet binnenlaten. Een Belg is het zeker niet.' (...)

(...) Maar uiteindelijk moest ik hem wel vrijlaten.

Guys, als het zo simpel was, dan had ik dat toch al lang gedaan?

Denk je echt dat ik niet gemotiveerd ben? Dit is verschrikkelijk frustrerend. Je moet trekken, zeuren, zagen, sleuren bij die landen om hun illegalen terug te nemen.

De trouw van Belkacem

"Jullie weten dat niet, want ik heb daar nog nooit over gecommuniceerd, maar achter de schermen ben ik al lang bezig met de uitwijzing van Fouad Belkacem naar Marokko. Ik heb een zeer dik rapport over hem. Een zéér dik. Maar nu is die dus getrouwd. Terwijl dat Zuhal Demir als schepen in Antwerpen dat drie keer weigert, heeft die schepen van sp.a in Hasselt die getrouwd. Onvoorstelbaar.

Zuhal heeft zijn jihadibruidje eens ontvangen. Helemaal in het zwart. Als de boerka nog mocht, droeg ze er een.

De politie van Hasselt gaat in januari bij haar op bezoek. Op de vraag waarom ze wil trouwen zegt die zelf: omdat hij anders uitgewezen kan worden. Dat zegt die zelf! En die schepen trouwt Belkacem.

Trump en overbevolking

"Voor het eerst ben ik redelijk optimistisch dat de wapens gaan zwijgen in Syrië. Ik zal niet zeggen vrede, want dat is een zwaar woord.

De olifant in de porseleinwinkel. Zoals jullie misschien merken: ik huil niet mee met de wolven in het bos. Ik volg de Amerikaanse politiek vanaf mijn zestien jaar. Ik ga elke vier jaar naar daar om de verkiezingen te volgen. Ook nu in november. Dus ik mag zeggen dat ik iets ken van de Amerikaanse politiek (...) Trump gaat alles doen om het anders te doen dan Obama.

(...)

Fort Europa

"Er moet een ding heel dringend duidelijk gemaakt worden. Het betalen van tienduizend dollar voor een ticket op de boot van een mensensmokkelaar geeft geen vrije toegang tot Europa. Dat moet heel duidelijk zijn.

Want 90 tot 95 procent van de mensen wordt gered. En die worden allemaal naar Europa gebracht.

En die blijven allemaal illegaal hier. Waanzin. Pure waanzin. En als je dan de linksen hoort: ooh maar we moeten toch ruimhartig zijn. Dat zijn niet eens echte vluchtelingen! Die zijn we niet aan het redden want die komen niet binnen. Dat is de waarheid. Niet de perceptie. We zijn onze eigen beschaving aan het kapot maken zo. De migratiedruk op onze eigen grenzen gaat niet afnemen. Die gaat alleen toenemen.

Gedurende een paar maanden heeft de poort heel wijd opengestaan. Het heeft Europa gedestabiliseerd tot en met. Het was bijna gedaan met Europa. Een paar procenten meer voor Marine Le Pen en het was fini total.

(...)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234