Zaterdag 02/07/2022

Thomas Rosenboom

Publieke werken

Nederlandse roman

Uitgeverij Querido

ISBN 90 2147 978 8 488 pagina's * 950 frank (23,54 euro)

Twee gaten in de gevel

In de gevel van het Amsterdamse Victoria Hotel is een opvallende anomalie zichtbaar: er staan twee oude huisjes in die eigenlijk hadden moeten wijken voor het prestigieuze gebouw. In Publieke werken van de Nederlandse Thomas Rosenboom (°1956) leren we hoe dat zo gekomen is. Rosenboom voert ons terug naar 1888, wanneer de vioolbouwer Walter Vedder in de krant leest dat zijn huis precies staat op de plek waar de NV Victoria Hotel van plan is zich te vestigen. Dat opent uiteraard lucratieve perspectieven. In Hogeveen is zijn neef, de apotheker Anijs, niet bekommerd om winstbejag; hij wil de mensen van een turfstekersgehucht in de buurt gaan helpen. Eigenlijk moeten die mensen verplaatst worden, maar dat kost geld; precies evenveel als de som die Walter Vedder voor zijn huis meent te kunnen bedingen.

Rosenboom werkte vijf jaar aan de opvolger van Gewassen vlees waarvoor hij in 1995 de Libris Literatuurprijs en Dirk Martensprijs kreeg. Dat boek viel destijds niet alleen op door zijn omvang, maar vooral door het vakmanschap en de verbeeldingskracht waaruit het ontsproten was. Publieke werken - dat vorige week nog bij Michaël Zeeman op de VPRO uitbundig werd bejubeld - is een subtiel maar wervelend gecomponeerde historische roman die met wisselende vertelperspectieven plots onthult om gelukkig ook tijdig weer te verhullen zodat de finale een echte verlossing wordt.

Verzameld werk

Gerard Reve

Verzameld werk - Deel 3

Uitgeverij L.J. Veen

ISBN 90 2045 987 2

694 pagina's * 1462 frank (36,24 euro)

Uitgeverij L.J. Veen levert puik werk met de uitgave van het Verzameld werk van Gerard Reve. Het derde deel is zopas verschenen en bevat teksten die een licht werpen op de romantische en de religieuze Reve. In Een Circusjongen uit 1975 wisselt de schrijver jeugdherinneringen uit met liefdesvriend Jakhals: over Wijnand Schoen die net als hij gestraft moest worden, over zijn poging om een doodskist te kopen en over zijn avonturen als vrachtwagenchauffeur. Op pagina 20 staat al een zin die tot de kern van Reves werk doodringt: "... hoe zoude een Jongen zoals hij van iemand als ik ooit kunnen houden?". In Een eigen huis beschrijft Reve het leven op het platteland, in Oud en eenzaam wisselen beschrijvingen van een communistisch jeugdkamp en verhalen over een verhouding met een Engelse actrice zich af. In Moeder en Zoon (1980), tenslotte, beschrijft Reve zijn bekering tot het rooms-katholicisme... "maar er staat ook een hoop gelul in de Bijbel"...

Biografische schets

Nop Maas

Kleine bolsjewieken

Uitgeverij L.J. Veen

ISBN 90 2045 812 4

96 pagina's * 540 frank (13,38 euro)

Nu we het toch over Gerard Reve hebben... Nop Maas, de tekstbezorger van het Verzameld werk, maakte ook een alleraardigste bloemlezing die de lezer een fijne inkijk biedt in het gezin waarin zowel Gerard als Karel Van het Reve opgroeiden. Vader Van het Reve verzorgde in de jaren twintig onder het pseudoniem Oom Jaap de wekelijkse kinderrubriek van het communistische dagblad De Tribune. In elke aflevering schreef hij een brief aan zijn jeugdige lezertjes. Daarin speelt met grote regelmaat zijn eigen gezin een rol. Zijn vrouw treedt op onder de naam Tante Nel, Gerard en Karel heten respectievelijk Jantje en Jaapje. In Kleine bolsjewieken krijgen we een ruime bloemlezing uit de brieven van Ome Jaap en ook uit de versjes die Tante Nel (of was het haar vriendin) wekelijks schreven. Voorbeeldje: "Kleine Jaap had dolveel pret, Wil het hondje mee naar bed". En dat bleek maar het begin... Onmisbaar voor Revianen.

Vertaalde bestseller

Paule Constant

In vertrouwen

Uitgeverij De Geus

ISBN 90 5226 719 7

222 pagina's * 72O frank (17,84 euro)

We zijn in Middelway, Kansas (ook wel het Amerikaanse Oxford genoemd), in het huis van de zwarte universitaire Gloria Patter. Morgen zal ze deelnemen aan een colloquium over het feminisme bij heksen. Gloria en drie vriendinnen, Aurore Amer (een Franse romanschrijfster), Lola Dhol (een Noorse schandaalactrice), Babette Cohen (een ingeweken prof) maken de balans van hun leven op. Mannen en minnaars zijn daaruit verdwenen. Tussen het tijdstip van het slapengaan en het ontwaken ontspint zich een spel van afstoten en aantrekken. Er is slechts één getuige van dit schouwspel: een rat die doelloos rondjes draait in een doos. Confidence pour confidence werd vorig jaar bekroond met de Prix Goncourt. Een huis clos-roman over aan stukken gereten, maar hoogst intelligente leeuwinnen. "Een roman die je wakker schudt als een bloody mary", schreef L'Express.

Vertaalde roman

Wim Stolk

De Zen van poes

Uitgeverij Meulenhoff

ISBN 90 2906 552 4

175 pagina's * 498 frank (1é,34 euro)

De Zen van Poes is een uiterst grappig dagboek over de dagelijkse observaties van de kat Sharamantu Dyan of kortweg Poes genoemd in het gezin van Eric en Jose. Tussen zijn dagelijkse sluimeringen bezint hij zich over de genoegens in zijn leven zoals haring in tomatensaus opgediend om halfzes, en de onrechtvaardigheden, bijvoorbeeld een bezoek brengen aan dierenarts Beenhakker. Vanuit zijn sluimerhouding observeert hij dan de huishoudelijke bezigheden van zijn baasvrouwtje Jose en vraagt hij zich meermaals af of de stofzuiger nu constant zit of ligt, waarom de stofzuiger nooit naar Beenhakker moet voor een prik. In De Zen van Poes krijg je dus een mengeling van haarscherpe observaties, filosofische mijmeringen en heel wat weetjes over het (soms) arrogante gedrag van de kat voorgeschoteld. Wim Stolk (°1950) was kunstschilder en reclameschrijver. Hij debuteerde in 1995 met de fantasyroman Sperling. Hij woont in het Zeeuwse... Kats. (IVR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234