Dinsdag 17/05/2022

EconomieVakantiedagen

Tijdelijk werkloos door corona betekent soms minder eindejaarspremie (maar niet altijd)

Een winkel in de Nieuwstraat. Werknemers die ook na juli technisch werkloos waren, weten nog niet hoe het zit met hun vakantiegeld volgend jaar. Beeld BELGA
Een winkel in de Nieuwstraat. Werknemers die ook na juli technisch werkloos waren, weten nog niet hoe het zit met hun vakantiegeld volgend jaar.Beeld BELGA

Wie de voorbije coronamaanden tijdelijk werkloos is geweest, dreigt eind dit jaar minder eindejaarspremie te krijgen. Het hangt af van de sector, maar voor sommige bedienden die lang thuis zijn moeten blijven, kan het verschil oplopen tot enkele honderden euros.

Marc Coppens

De toverformule om bedrijven financiële ademruimte te geven tijdens deze coronacrisis was de tijdelijke werkloosheid. Tijdens de lockdown in april werden 1,2 miljoen werknemers tijdelijk werkloos. In juli belandden nog 400.000 werknemers in dat regime. Intussen zijn het er een stuk minder, want de voorwaarden voor tijdelijke werkloosheid zijn sinds 1 september strenger. Tijdelijke werkloosheid heeft gevolgen voor de eindejaarspremie. Voor veel werknemers wordt het een stuk minder, maar niet voor iedereen.

“Er bestaat geen algemene wet voor eindejaarspremies, dat is geregeld binnen sectoren en bedrijven”, zegt Geert Vermeir van SD Worx. “Mogelijk heeft je buur hetzelfde maandloon en levert die dezelfde prestaties tijdens het jaar, maar krijgt die op het einde een andere premie. Dat komt omdat je buur bijvoorbeeld arbeider is in de metaalsector en dus onder een ander paritair comité valt.”

Dertiende maand

De regels rond de eindejaarspremie – in de volksmond de dertiende maand genoemd -–verschillen heel erg van sector tot sector. “En dat gaat ver”, zegt Vermeir. “In sommige sectoren betaalt de werkgever de eindejaarspremie, in andere wordt die betaald door een sociaal fonds. En er zijn ook sectoren waar er gewoon geen premie is, waar er niks is afgesproken. Maar dan kunnen er nog verschillen zijn per bedrijf: het is niet omdat de sector het niet heeft afgesproken dan het bedrijf het zijn werknemers niet gunt. Er bestaan ook bedrijven die een hoger bedrag toekennen dan door de sector is bepaald.”

Of een afwezigheid impact heeft op die premie is ook per sector bepaald. “In de ene sector heeft een langdurige ziekte geen impact op de eindejaarspremie; in de andere sector wel. Het is vrij ingewikkeld. Ook voor tijdelijke werkloosheid bestaan tal van formules. Bij het aanvullend paritair comité voor bedienden wordt tijdelijke werkloosheid niet gelijkgesteld met werken, dat wordt dus afgetrokken van je eindejaarspremie. Maar er bestaan ook tussenmogelijkheden. In sommige sectoren wordt tijdelijke werkloosheid gelijkgesteld maar dan voor een maximum van bijvoorbeeld van twee maanden. Of alleen bij tijdelijke werkloosheid om economische redenen en niet door overmacht.”

En wat met vakantierechten? “In ons land krijg je vakantiegeld en vakantiedagen afhankelijk van wat je het jaar ervoor hebt gepresteerd”, zegt Vermeir. “De vraag is: hebben we recht op een volle vakantie als we twee of drie maanden tijdelijk werkloos waren? Daar bestaan algemene regels rond: wie voor 30 juni tijdelijk werkloos werd door corona zal geen impact ondervinden. Maar die regel verviel op 1 juli. De sociale partners onderhandelen erover, maar de gesprekken verlopen moeizaam. Dat gaat dus nog even duren vooraleer dat duidelijk wordt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234