Donderdag 18/08/2022

Tips voor de geïnteresseerde Marokko-reiziger

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Aansluitend op artikel Marokko in DM Magazine van 27/9/ 2008

Grosso modo doen een aantal internationale reisagentschappen dezelfde toer in het zuiden, en niet zelden worden dezelfde hotels en restaurants aangedaan. Uiteraard bestaat het grootste aantal toeristen uit Fransen, maar ook veel Spanjaarden, gezien de korte afstand, verkiezen Marokko.

In ons land biedt Escape deze reis aan, zowel in groep als individueel en het is mogelijk de reis individueel bij te sturen. Behalve wie avontuurlijk is aangelegd, is het aan te raden een Belgische touroperator onder de hand te hebben, zo ondervonden we.
Bij aankomst liep bij het plaatselijke reisagentschap ongeveer alles mis wat kon mislopen en dat werd vanuit België zeer professioneel rechtgezet. De plaatselijke agent is Atlas Voyages, die quasi een monopolie heeft voor dergelijke reizen, al zou nu ook Thomas Cook de aanval op Marokko gaan inzetten. Na de eerste misverstanden bleek de reis wel uitstekend georganiseerd, met speciale vermelding voor chauffeur en gids. (zie verder). Zoals eerder vermeld raden we geen toerbus aan, maar een reis per 4 x 4.

Er is elke dag voorzien in een lunch en diner, dat laatste steeds in de hotels. De lunches zijn bijna altijd in lokale restaurants ergens onderweg en zijn gemiddeld van betere kwaliteit dan in de hotels, waar enige onverschilligheid rond eten merkbaar is. Een klassiek Marokkaanse maaltijd voor toeristen bestaat uit een geassorteerde groenteschotel, die naargelang men er werk van maakt, varieert van zeer lekker tot zeer saai (zeker na een aantal dagen), een aantal gefrituurde hapjes en een tajin, ofwel van kip, van rundsvlees of van de klassieke Marokkaanse balletjes, kefta .

Die laatste vallen meestal tegen. Geen enkel restaurant gaf als dessert de klassieke Marokkaanse zoetigheden, maar goed ook. Bijna allemaal serveren (dag na dag) watermeloen of meloen, of beide. Gezien de warme dagen kan men dat een aantal dagen volhouden, maar op een veertiendaagse reis krijgt men dan toch stilaan een waterhoofd. Een meevaller voor een doorsnee toerist zijn de Marokkaanse wijnen, in zowat alle restaurants te verkrijgen. Een speciale vermelding voor de rosé-wijnen die van veel betere smaak zijn dan vele Europese.

Om eerlijk te zijn, nooit betere rosé gedronken, maar daar kunnen de hoge temperaturen iets mee te maken hebben. We vonden het niet nodig de duurste , de Haute Atlas wijnen, te bestellen, de rosé's (maar ook de rode wijnen) van de labels Skar , Cuvéé du President of Gerouane doen meer dan behoorlijk hun werk. Boven de 120 dirham (zo'n 11 euro) betaalt men ze duur, we betaalden van 90 dirham ( Mergouza) tot 130 dirham. Er wordt ook Marokkaans bier geserveerd, twee soorten zelfs. Een 20cl flesje Flag kost wel al gauw 25 à 35 dirham ( plusminus 3 euro), het merk Casablanca is nog een pak duurder, en smaakt hetzelfde.

Overzicht hotels en restaurants

We geven een overzicht van de hotels en restaurants die we aandeden. Geen enkel hotel gaf negatieve ervaringen, bovendien allemaal kraaknet, maar de Aziatische attentheid moet men hier niet verwachten en de hotels laten het vooral afweten op gebied van gastronomie. De lokale restaurants , voor de lunch, waren meestal beter. Dus: als het op de middag smaakt, niet inhouden.

Ouarzazate
Hotel Le Fint: een aardig hotel,goed gelegen, met mooi zwembad op een binnenplein en aangename kamers. Kraaknet maar nonchalance troef. Kapotte zetels aan het zwembad blijven dagenlang staan. Het restaurant is helaas abominabel en ondermaats. Onverschillig en zonder gëne wordt hetzelfde menu meermaals opgediend. Wel alle Marokkaanse wijnen op de kaart.

Gelukkig was de lunch in het lokaal restaurant Le Ouarzazate van veel betere kwaliteit. De tajine van kip in citroen (een klassieker) was hier heerlijk. Goed gekozen adres.

Zagora
Verblijf in Palais Asmaa.
Een typisch kasbah hotel met grote charme, met een schittterende tuin en een gigantisch zwembad. Dat is welkom want Zagora is een bloedhete plaats. In augustus waren we zowat de enige klanten in het hotel. Pluspunt is dat men 's avonds kan eten in de tuin, het eten zelf is van die aard dat men het 's anderendaags al is vergeten.

Merzouga
Lunch onderweg in het plaatsje Alnif, in restaurant Les Météorites. Behoorlijk sober en onpersoonlijk.

Verblijf in het Kasbahhotel Tombouctou. Absoluut hoogtepunt. Door Spanjaarden (groep Xaluca) uitgebaat hotel aan de rand van de Erg Chebbi woestijn, met terras met zicht op die woestijn. Mooi artisanaal gedecoreerde kamers, helemaal in Toeareg-stijl. In de gidsen wordt het meestal nog als een klein hotelletje beschreven, maar het deint ieder jaar verder uit. Tombouctou is een echte, comfortabele oase . Uiteraard met zwembad.

Bovendien uitstekende maaltijd in buffetvorm in een mooie, geclimatiseerde eetzaal waar men alles wat lokaal die dag kon worden gevonden ook heeft klaargemaakt. Attente bediening en bovendien bleek de Marokkaanse wijn hier veruit het goedkoopst van heel de reis.(90 dirham, zo'n 8 euro) Niet te verwonderen dus dat bij het buitenkomen de dromedarissen plots twee bulten bleken te hebben.

Merzouga- Tineghir
Middaglunch: in een lokaal restaurant in een canyon , de Gorges de Todra. Plaats waar veel toeristen komen, en het gaat hier dan ook op een drafje. Middelmatig eten maar mooie plaats om uit te rusten op de middag. Aangename bediening.

Verblijf in hotel Kenzi Boughafer.
Klassiek, wat klinisch aandoende hotel, ook hier uitstekend zwembad. Aanvaardbaar diner buiten aan het zwembad.

Chauffeur-gids

De chauffeur en de gids bleken van onschatbare waarde. Beiden spraken uitstekend Frans. Vraag naar hen: Said Akhdar bleek een kei in het rijden door de bergen en de haast onberijdbare pistes. Zijn 4x4 en hij lieten elkaar nooit in de steek. Bovendien erg attent.

Gids Ait El Houssine Abdessamad behoorde tot de beste gidsen die we ooit hebben gehad. Geen vleierij, net genoeg afstand tussen gids en klant, maar uiterst beslagen, attentvol en nooit te lui om iets speciaals te laten zien. Deed ook nooit een poging om iets aan te praten, de bezoeken waar kon gekocht worden, pottenbakkerij en marmerfabriek, waren ook de moeite waard. Verveelde ook niet met uitleg .

Hij vertegenwoordigde duidelijk de nieuwe fierheid van een generatie die niet uit Marokko weg wil, de vernieuwingen ondersteunt maar de eigen identiteit blijft koesteren.We zouden niet aarzelen om expliciet naar hen te vragen. (Rudy Collier)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234