Donderdag 11/08/2022

NieuwsFraude

Toch geen afgesloten hoofdstuk: huiszoeking bij VRT en op zeven andere plekken naar mogelijk gesjoemel vorige directie

De Reyerslaan op de stakingsdag van de VRT eind mei. Beeld Photo News
De Reyerslaan op de stakingsdag van de VRT eind mei.Beeld Photo News

Met een reeks huiszoekingen schakelt het Brusselse parket een versnelling hoger in het onderzoek naar mogelijk financieel gesjoemel door de voormalige VRT-top. Aan de Reyerslaan werden een aantal documenten meegenomen.

Pieter Dumon

Het leek een afgesloten hoofdstuk voor de VRT. Na een moddergevecht aan de top van het bedrijf en een kritisch rapport waarin Audit Vlaanderen brandhout maakte van de organisatiecultuur aan de Reyerslaan wou de openbare omroep een nieuwe start maken. Twee weken geleden nog kwam CEO Frederik Delaplace in het Vlaams Parlement trots vertellen dat er het afgelopen jaar hard gewerkt is om alle problemen die Audit Vlaanderen had opgelijst de wereld uit te helpen.

Maar waar ze bij de VRT het verleden liefst laten rusten, is het parket van Brussel duidelijk een andere mening toegedaan. Woensdagochtend hielden speurders van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie en hun collega’s van de Computer Crime Unit huiszoekingen op acht verschillende plekken. Ook bij de VRT zelf vielen de speurders binnen. Aan de Reyerslaan werden een aantal documenten meegenomen. Wat de speurders precies zochten, is niet duidelijk.

Genadeloos rapport

De huiszoekingen zijn een uitloper van het bewuste rapport van Audit Vlaanderen, de dienst die toezicht houdt op de Vlaamse administratie. Die kwam in oktober 2020 tot de conclusie dat er behoorlijk wat fout liep bij de VRT. Regels voor openbare aanbestedingen werden niet gevolgd, bewijsstukken voor bepaalde betalingen ontbraken en rond schermgezichten en contracten met productiehuizen trok men schimmige constructies op die het onmogelijk maakten te bepalen wie nu precies hoeveel betaald kreeg.

Het rapport werd doorgestuurd naar het parket van Brussel. Dat besliste na een zogenaamd opsporingsonderzoek in mei vorig jaar, tegen de verwachting in, een onderzoeksrechter aan te stellen die de zaak verder moest uitspitten.

Meer dan een jaar na datum maakt die daar nu werk van, met een reeks huiszoekingen. Naast de VRT viel men nog op zeven plaatsen binnen. Ook voormalig regeringscommissaris Rudi De Kerpel kreeg speurders over de vloer. De naam van De Kerpel kwam in het rapport van Audit Vlaanderen terecht omdat hij destijds herbruikbare bekers en bloemen aan de VRT leverde in het kader van de liefdadigheidsactie De Warmste Week. Dat was strijdig met zijn functie als bestuurder bij de openbare omroep. De Kerpel moest ontslag nemen uit de raad van bestuur.

Voormalig CEO Paul Lembrechts en de vroegere voorzitter van de raad van bestuur Luc Van den Brande kregen geen politie op bezoek. Peter Claes, de andere spilfiguur in het conflict aan de VRT-top en de man die als voormalig directeur media & productie de contracten met schermgezichten en productiehuizen onderhandelde, was niet bereikbaar voor commentaar.

‘Belangrijke stappen gezet’

De huidige CEO van de VRT, Frederik Delaplace, zegt dat hij alle medewerking verleent aan het onderzoek. “Op basis van de aanbevelingen van Audit Vlaanderen zijn bij VRT intussen heel wat procedures en werkwijzen aangepast. Inspanningen die Audit Vlaanderen erkent in zijn rapportering: ‘De VRT heeft in 2021 belangrijke stappen gezet in het tegemoetkomen aan de aanbevelingen, en zelfs nog bijkomende acties ondernomen.’”

De VRT moet tegenwoordig wat meer inzage geven in de exclusiviteitscontracten die met schermgezichten en radiostemmen worden afgesloten. Daardoor weten we sinds een paar weken dat de openbare omroep zes schermgezichten in dienst heeft die jaarlijks meer dan 300.000 euro verdienen. Elf anderen krijgen een jaarloon dat tussen 100.001 euro en 300.000 euro ligt. Die dure contracten zijn een noodzaak, zei Delaplace in het Vlaams Parlement. “Een mediabedrijf dat op een breed bereik mikt, heeft nu eenmaal trekkers nodig.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234