Inschrijvingen
Toch weer kamperen voor schoolpoort? “Belangenconflict was enige optie”
Aan Vlaamse kant snapt men nog altijd niet goed waarom de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) een belangenconflict heeft ingeroepen tegen het decreet inschrijvingsrecht. “Het is jammer dat we de communautaire trom moeten roeren, maar dit is onverantwoord”, klinkt het bij N-VA. “We konden niet anders”, is de repliek aan Franstalige zijde.
De Franstalige Brusselaars struikelen over de voorrangsregels voor kinderen van wie één ouder het Nederlands beheerst in het nieuwe Vlaamse inschrijvingsdecreet. Het aantal voorbehouden plaatsen zou van 55 procent naar 65 procent stijgen. “Maar in Brussel is er een grote groep leerlingen van wie de ouders noch Nederlands, noch Frans spreken”, reageert Caroline Désir (PS), die het belangenconflict mee indiende. De vrees is dat het Franstalig onderwijs die hele groep dan zou moeten opnemen in het onderwijs, met alle praktische problemen die dat met zich mee zou brengen.
Door het belangenconflict ligt de uitrol van een algemeen inschrijvingssysteem over heel Vlaanderen stil en is de kans groot dat sommige scholen opnieuw kamperende ouders voor hun poorten zullen zien opduiken. Dat stuit op ongenoegen in de Vlaamse politiek. “Wat de COCOF doet, is onverantwoord”, zegt Van Dijck. “Dit heeft zware gevolgen voor heel Vlaanderen: het hele dossier komt immers tot stilstand. Verschillende actoren – de koepels, de scholen, de minister – hebben heel wat geïnvesteerd in dit decreet. Dat loopt nu vast door enkelingen die bovendien geen deel uitmaken van onze democratie.” Van Dijck noemt het “een vorm van sabotage”.
Désir verduidelijkt dat het nooit de bedoeling was van de COCOF om de uitrol van het inschrijvingsdecreet in Vlaanderen tegen te gaan, “maar we konden niet anders”. Volgens de PS-politica was het Franstalige parlement pas laat op de hoogte van het Vlaamse decreet.