"Toekomst moet uitwijzen of regels niet te strak zijn"
In een eerste reactie op het akkoord over de Bankenwet stelt Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, de vraag of het nieuwe regelgevende kader voor het bankieren in België niet te strak zal worden. "De vraag is welk effect dit nieuwe keurslijf aan regels, gekoppeld aan hoge heffingen, zal hebben op de vrij lage rentabiliteit van de Belgische banken", zegt Michel Vermaerke, voorzitter van Febelfin.
"Het akkoord schept een nieuw kader voor het bankieren in België", aldus Vermaerke. "Anderzijds was er al een nieuw toezicht ingesteld, zijn er op Europees vlak al 31 werven geopend over regelgeving voor banken, en is er de voorbije vijf jaar al veel veranderd in de bankensector inzake afbouw van risico's en meer bescherming van de spaarders."
"De vraag moet gesteld worden of de doelstelling van een stabieler systeem bereikt wordt", zegt Vermaerke. "En dienaangaande hebben we toch enkele bezorgdheden. Zo vragen we ons af of de Belgische banken de capaciteiten zullen behouden om de KMO's en de exportgerichte bedrijven te blijven financieren. We mogen ook niet vergeten dat we in een periode van nulgroei zitten. Gaan deze nieuwe, rigide regels ons toelaten om straks in te spelen op mogelijkheden om groei te creëren als dat weer mogelijk wordt?"
"Deze regelgeving geldt voor Belgische banken, niet voor banken naar buitenlands recht, en dat terwijl we toch in een context van internationale concurrentie leven. Kunnen we ons verweren met deze strakke regels? De toekomst zal het moeten uitwijzen. Het Internationaal Muntfonds wees op onze 'concurrentiële handicap'."
Tenslotte vraagt Febelfin zich ook af welke gevolgen het akkoord zal hebben voor de werkgelegenheid en voor de dienstverlening aan bedrijven en burgers. Specialisten van Febelfin zullen de teksten van het akkoord de volgende dagen onderzoeken om op die vragen antwoorden te vinden.