Maandag 03/10/2022

Fifa-voorzitter

Tokyo Sexwale laat hele zaal lachen en trekt zich dan terug

null Beeld EPA
Beeld EPA

Tokyo Sexwale heeft zich in laatste instantie teruggetrokken in de FIFA-voorzittersverkiezingen. De Zuid-Afrikaan mocht als laatste van de vijf kandidaten zijn speech houden voor het buitengewoon congres van de Wereldvoetbalbond in Zürich. Sexwale besliste daarop om de eer aan zichzelf te houden.

Peter Luysterborg

Sexwale, die vrijwel kansloos was, verraste tijdens zijn speech. "Mijn campagne stopt hier. Ik stel me ten dienste van de toekomstige voorzitter", aldus de Zuid-Afrikaan, die tijdens zijn speech meermaals op de lachspieren werkte van de toehoorders in de congreszaal. "Ik ben een soldaat. Ik sterf met mijn 'boots' aan", besloot Sexwale, waarna hij onder luid applaus van het podium stapte.

Sjeik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa uit Bahrein, samen met de Zwitser Gianni Infantino favoriet in deze verkiezingen, verklaarde als FIFA-voorzitter geen financiële risico's te zullen nemen. "Ik zal de toekomst van de FIFA niet hypothekeren omwille van electorale doeleinden", verwees hij naar de voorstellen van andere kandidaat-voorzitters om de federaties meer geld toe te stoppen. De voorzitter van de Aziatische Voetbalconfederatie (AFC) zal met alle stakeholders samenzitten wat betreft een mogelijke uitbreiding van het WK. Tevens wil hij een jeugdraad installeren, "want de jongere generatie moet inspraak hebben". Sjeik Salman zou als FIFA-voorzitter veel willen delegeren.

Sjeik Salman. Beeld AP
Sjeik Salman.Beeld AP

Infantino richtte zich in het Engels, Italiaans, Duits, Frans, Spaans, Portugees en Arabisch tot de aanwezige federaties. De secretaris-generaal bij de Europese Voetbalbond (UEFA) verdedigde zijn door sjeik Salman bekritiseerde financiële beloftes aan de federaties. "Ik vraag jullie, als de FIFA vijf miljard ontvangt, waarom kunnen we dan niet 1,2 miljard herinvesteren?", stelde Infantino, die de FIFA-leden voor vier jaar vijf miljoen dollar (4,5 miljoen euro) wil geven. "Het geld van de FIFA is jullie geld. Het geld van de FIFA moet voor de ontwikkeling van het voetbal dienen."

De Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein beloofde een expertencollege aan te stellen, met daarin voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan. "We zullen het slechte achter ons laten, maar behouden het goede", aldus Prins Ali, die in de vorige verkiezingen in mei nog de enige tegenkandidaat was van de inmiddels geschorste Sepp Blatter. "Ik zal een FIFA leiden die ten dienste staat van de leden. Onder mijn leiding zal de FIFA vrij van corruptie zijn en zich inspannen voor de ontwikkeling van het voetbal overal ter wereld. Met mij als voorzitter zullen we de piramide omkeren en de belangen van de federaties bovenaan plaatsen. Ik ben de enige kandidaat die consequent heeft geijverd voor een nieuwe stijl inzake leiderschap."

Een meer democratische en alomvattende Wereldvoetbalbond is het doel van de Fransman Jérôme Champagne. "Welke soort sport willen jullie?", vroeg Champagne, die in het verleden 11 jaar actief was binnen de FIFA. "Verkiezen jullie een elitaire sport?" Champagne waarschuwt voor ontwikkelingen zoals in het basketbal, waarbij de NBA de rest overschaduwt. De Fransman wil dat de FIFA minder aandacht krijgt omwille van corruptieschandalen en is gekant tegen een WK met 40 deelnemende teams. De 100 armste bonden zouden verder dubbel zoveel financiële middelen krijgen.

Gianni Infantino. Beeld AP
Gianni Infantino.Beeld AP
De Jordaanse prins Ali. Beeld AP
De Jordaanse prins Ali.Beeld AP
Jérôme Champagne. Beeld REUTERS
Jérôme Champagne.Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234