Maandag 26/09/2022

Topsport Pro Cycling Team springplank voor ProTour-teams

Merckx (links) en Anciaux (rechts) waren aanwezig op de voorstelling. Beeld UNKNOWN
Merckx (links) en Anciaux (rechts) waren aanwezig op de voorstelling.Beeld UNKNOWN

In aanwezigheid van Vlaams minister van sport Bert Anciaux en Eddy Merckx is in Hasselt wielerploeg Topsport Pro Cycling Team voorgesteld. Michel Wuyts verwees naar de wieleruniversiteit als hij het over het team van topsport Vlaanderen had. "Vandaag openen wij het nieuwe academisch jaar. Voor deze jonge bende begint onder leiding van 'rector' Walter Planckaert en 'stagebegeleider' Nico Eeckhout de zoektocht naar een plaats in het peloton. En dan kan net als bij studeren mislukken, zelfs na vier jaar. Maar het kan ook lukken na nauwelijks één jaar, zoals Jelle Vanendert vorig seizoen bewees", stelde Wuyts.

Zekerheid
Teammanager Christophe Sercu keek achterom en blikte vooruit. "In de wielersport zijn er bijna geen zekerheden. Het Topsport Pro Cycling Team is dat wel. Sedert 1994 staat het team vooral bekend als een doorstroomploeg. Ook het afhaken van Chocolade Jacques, na een engagement van drie jaren, brengt het bestaan van het team niet in gevaar. Onze tweede shirtsponsor Capri Sonne heeft zelfs haar budget verdubbeld. Ook alle andere sponsors blijven ons trouw. En dat is een zeer belangrijk gegeven want de wielersport hangt voor 95 procent af van de shirtsponsors. De publicitaire respons is dan ook zeer groot", aldus Sercu.

Druk neemt toe
"Aan de kant van de uitgaven neemt de druk alsmaar toe. Maar niet alleen de werkingskosten stijgen, wij moeten steeds meer betalen voor licenties en vergunningen. Met een budget van twee miljoen euro moeten wij de zaak gedurende een vol jaar runnen", verduidelijkte hij. Maar Christophe Sercu gaf eveneens inzage in het sportieve. "Wij trokken met Kristof Goddaert, Maarten Neyens, Frederiek Nolf, Pieter Vanspeybrouck en Kristof Vandewalle vijf neoprofs aan. Ook Preben Van Hecke en Nic Ingels, beiden vorig jaar aan de slag bij een ProTour-team (Lotto-Davitamon) rijden eveneens bij ons team."

"Wij zijn trouwens het jongste team van de UCI, maar wel een team met een wetenschappelijke begeleiding van de universiteit in Leuven. Professor Peter Hespel, trainer Paul Van Den Bosch en Sport- en bewegingsdeskundige Koen Pelgrim vormen samen het Topsport Advies- en Begeleidingscentrum", aldus Sercu.

Keisse
Sercu wilde ook nog een woordje kwijt over zijn baanwielrenners. "Met Iljo Keisse, Kenny De Ketele en Steve Schets hebben wij inderdaad steile ambities. Het aftellen naar de Olympische Spelen is al begonnen. Wij dromen van eremetaal. Dat zou het grootste symbool voor de bestaansrede van deze ploeg betekenen", zei de manager. Minister Bert Anciaux gaf tekst en uitleg bij de financiële steun die nu al sedert 1994 werd geleverd.

Meest Vlaamse sport
"De wielersport is zeker de meest Vlaamse sport. Dat levert dan ook uitstraling op van de Vlaamse Gemeenschap. Bovendien vind ik het belangrijk dat de ploeg aandacht besteedt aan de pistiers. Het team werkt met een wetenschappelijke omkadering. Daarom stel ik dan ook 300.000 euro werkingsmiddelen ter beschikking", aldus Anciaux. Professor Hespel gaf enige toelichting over de wetenschappelijke benadering. "Bij aanvang van de training hebben wij de renners allemaal onderworpen aan een onderwaterweging. Dat is onder andere de beste methode om het percentage vet te meten."

"Ook werd het accent gelegd op de sportvoeding. Mijn bevinding is dat de kwaliteit van het team zeer behoorlijk is. En alhoewel wij meer in de breedte willen werken is het evident dat topsport wordt afgerekend op resultaten. Ik zie deze jongens wel aanwezig zijn in de semi-klassiers, maar uiteraard is deze ploeg een springplank naar een ProTour-team", stelde Hespel. (belga/adv)

Renners:
Koen Barbé, Johan Coenen, Kenny De Ketele, Kenny Dehaes, Niko Eeckhout, Pieter Ghyllebert, Kristof Goddaert, Kurt Hovelijnck, Nic Ingels, Iljo Keisse, Nikolas Maes, Maarten Neyens, Frederiek Nolf, Serge Pauwels, Sven Renders, Steve Schets, Preben Van Hecke, Kristof Vandewalle, Bart Vanheule, Pieter Vanspeybrouck, Evert Verbist, Frederik Veuchelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234