Donderdag 29/09/2022

Tot helft meer patiënten op spoedafdelingen Vlaamse ziekenhuizen door valpartijen met breuken Wachtrijen op spoed door winterweer

De sneeuwbuien van de voorbije maanden zorgen niet alleen voor files op de wegen, maar ook op de spoedafdelingen van de ziekenhuizen. Die moeten tot de helft meer patiënten verzorgen tijdens de winterprikken. Dat blijkt uit een rondvraag van De Morgen. De meeste slachtoffers zijn voetgangers en fietsers die een uitschuiver hebben gemaakt, en die met een breuk naar het ziekenhuis moeten.

Brussell In steden als Brussel, Leuven, Kortrijk, Turnhout en Sint-Niklaas hebben ziekenhuizen de afgelopen winter al veel werk gehad met slachtoffers van de sneeuw. ‘De toestroom zorgt wel eens voor organisatorische problemen, het is bijvoorbeeld zoeken naar vrije bedden’, zegt urgentiearts Philip Struyve van het AZ Groeninge (Kortrijk).

“Toen ik woensdag naar het werk reed, zag ik de ene na de andere fietser tegen de grond gaan”, zegt een dokter op de spoedafdeling van het Universitair Ziekenhuis van Leuven. “Het was druk die dag. Tegen elf uur zat de hele wachtzaal vol, vooral met mensen met een polsbreuk. Nu de banen beter geruimd zijn, is het niet meer zo druk. Al komen er nog wel slachtoffers van valpartijen binnen, gisteren moesten we nog een belangrijke voetfractuur behandelen. Tijdens de vorige winterprikken moesten we 30 à 40 procent meer patiënten behandelen. Ik schat dat er woensdag ook zo’n toename was.”Bijna overal in Vlaanderen klinkt hetzelfde verhaal. “Sinds woensdag is het druk”, zegt Dorrit Moortgat, woordvoerster van het UZ Brussel. “Woensdag wilde er een cameraploeg van een tv-journaal langskomen voor een interview. De arts die op dat moment aan het werk was, is een gewillig man, maar hij had er gewoonweg geen tijd voor. Er zaten zeker twintig mensen in de wachtzaal. De ongelukken die we moeten behandelen zijn gevarieerd. Wat opvalt, is dat er ook meer mensen met hartproblemen binnenkomen. Blijkbaar zorgden het weer en de monsterfiles ook voor heel wat stress bij de mensen.”Het gros van de patiënten komt binnen met een breuk. “Vooral polsbreuken”, zegt Philip Struyve, urgentiearts van het AZ Groeninge in Kortrijk. “Van mensen die uitgleden met de fiets, of gewoonweg op hun oprit toen ze ’s ochtends de krant uit de brievenbus gingen halen en verrast werden door de gladde ondergrond. Dikwijls zijn het mensen die al wat minder mobiel zijn. Het gaat vaak om serieuze, gecompliceerde breuken die geopereerd moeten worden. Slachtoffers van auto-ongevallen zijn er nu niet opvallend meer. Autobestuurders maken vaak schuivers tegen lage snelheid, maar raken daarbij niet ernstig gewond.”Struyve ziet bij wijze van spreken aan de wachtzaal welk weer het buiten is. “Als het weer plots omslaat, komt er even plots een vlaag patiënten opdagen. Dan behandelen we een vijftiental patiënten extra, en die komen bijna allemaal binnen in een uur tijd.” Gemiddeld komen er per dag 107 patiënten naar de spoeddienst van het AZ Groeninge. “Die extra vlaag zorgt wel eens voor organisatorische problemen”, beaamt Struyve. “We moeten op zoek naar vrije bedden. Het is nog niet zover gekomen dat we operaties moeten uitstellen.”Ook in het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas was het gisteren alle hens aan dek. Een haastig telefoontje maakt duidelijk dat er tijdens winterprikken “30 à 50 procent” patiënten extra naar de spoedafdeling komen, “vooral met enkel- en polsbreuken na een uitschuiver”. Extra personeel inzetten is geen optie. “Dat is er niet. Mensen moeten nu iets langer wachten.” In het AZ Turnhout klinkt hetzelfde verhaal: drukte als het sneeuwt en de mensen vallen.

Toch zijn er ook plaatsen waar de winter niet zoveel slachtoffers maakt. “Natuurlijk moeten we occasioneel een breuk na een valpartij behandelen, maar er is de voorbije dagen geen opmerkelijke toename in het aantal patiënten op de spoedafdeling”, zegt Luc Colla, woordvoerder van het Virga Jessaziekenhuis in Hasselt. “Ik moest vanochtend de weg op, en die ligt er nochtans spekglad bij.”Ook in het UZ Gent wordt de gewone gang van zaken niet verstoord. “Er komen patiënten binnen met typische problemen die te wijten zijn aan het weer, maar er zijn geen piekmomenten geweest. Ik kan gerust zeggen dat er bij ons geen drukte heerst”, zegt woordvoerster Helga De Keyzer. Waarom het in veel ziekenhuizen druk is en in andere niet, is haar niet duidelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234