Zondag 02/10/2022

Trek Factory Racing Team stelt ploeg voor op speciale manier

null Beeld Twitter Trek
Beeld Twitter Trek

Trek Factory Racing Team stelt vandaag zijn ploeg voor 2015 voor aan de fans en de pers. En dat gebeurt op een speciale manier. "Het is een pelotonprimeur", aldus directeur communicatie Tim Vanderjeugd. "Twitter wordt zowat de ceremoniemeester om alle fans van de ploeg over de hele wereld te verenigen."

Olivier Minnebo

De media zijn uiteraard vertegenwoordigd in Mallorca waar de ploeg momenteel verblijft, maar vooral de communicatie via de sociale media met de fans staat centraal. "We zijn in alles 'fans first'", aldus Vanderjeugd. "Vandaar dat we onze fans de afgelopen dagen hebben opgeroepen om zich te registeren en kans te maken op een berg prijzen, waaronder een team fiets ter waarde van 15.000 euro. De respons is enorm. Fans zijn ook gevraagd om foto's in te zenden die ze zelf genomen hebben in 2014 met één van onze renners."

En dat slaat aan, want Twitter staat momenteel bol van foto's van fans met de renners, onder wie uithangbord Fabian Cancellara. Voorts konden de fans ook vragen stellen via Twitter en Facebook aan de renners. Vorig seizoen was er de teampresentatie op de piste van Roubaix.

"We wilden dit jaar iets anders doen voor de fans", aldus Vanderjeugd. "TFR is de meest internationale ploeg van het peloton met 14 nationaliteiten onder de renners. Met de staff erbij kom je aan 18. Kiezen is verliezen, dus wilden we dit keer geen fysieke presentatie waarbij enkel een deel van onze fans, Belgen en Fransen vorig jaar, kon komen. Daarom verloopt de presentatie nu online. We zijn eraan begonnen om 9 u vanmorgen in Adelaide, waar een deel van de ploeg zit en dat loopt door via Japan en Azië, naar Europa en de VS. De 'grande finale' is om 20:30 Europese tijd/namiddag in de VS. Alles samen zijn we dus in een 20 uur lange constante conversatie met onze fans over de hele wereld."

Stijn Devolder Beeld BELGA
Stijn DevolderBeeld BELGA

Stijn Devolder: "Motivatie is er nog altijd"

2014 was het jaar van de valpartijen voor Stijn Devolder. Hij viel in Qatar, Dwars door Vlaanderen, twee keer in de Ronde van Vlaanderen en moest zelfs forfait geven voor Parijs-Roubaix. "Het is een jaar om snel te vergeten", aldus de West-Vlaming. "Ik ben enorm gemotiveerd om van 2015 iets te maken."

Devolder, 35 intussen, heeft geen gemakkelijk seizoen achter de rug. "Ik ben vaak gevallen in het voorjaar", zegt hij. "Na mijn forfait voor Roubaix was het moeilijk om me nog op te laden. Ik heb nog wel goed getraind, maar dan werd ik ziek in de Ronde van Zwitserland, miste ik ook de Tour en daarna was het moeilijk om me nog nieuwe doelen te stellen."

Eind dit jaar loopt zijn contract af en op de vraag of 2015 het jaar is waarin hij zich moet bewijzen, is het antwoord neen. "Dat wordt vaak gezegd, dat je als renner voor het jaar van de waarheid staat", klinkt het. "Ik heb dat nog al gehoord, maar ik heb intussen ervaring genoeg om me daar niet druk in te maken. Je wilt je als sportman altijd tonen, er is altijd druk om goede resultaten neer te zetten. Daarin verschilt het ene seizoen niet van het andere. Ik doe ieder jaar mijn best om zo goed mogelijk aan de start van de klassiekers te staan. De motivatie is er nog altijd. Als ik 2015 kan afsluiten door onderweg ergens een mooie overwinning te pakken, dan zal ik tevreden terugblikken op dit seizoen "

Klassiekers en BK
De tweevoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen zal ook nu voluit mikken op die klassiekers. "Ik blijf mijn zelfde rol vertolken als andere jaren", zegt hij. "Ik ben een soort van luitenant voor Fabian en dan zijn er ook wedstrijden waar ik zelf mijn eigen weg mag gaan."

Devolder, drievoudig Belgisch kampioen, kijkt ook al uit naar het BK in Tervuren. "Het is een omloop die dit jaar opnieuw wat selectiever is, toch meer dan vorig jaar in Wielsbeke. Ik ga proberen om daar mijn vierde Belgische driekleur te veroveren."

Devolder wil er ook graag nog eens bij zijn in de Tour de France. Zijn laatste deelname dateert intussen van 2009. "Dat zou wel mooi zijn", klinkt het. "Vorig jaar was ik er dicht bij, maar ik was toen door mijn ziekte niet 100 procent en voor de Tour moet je echt wel fysiek top zijn. Als ik 100% ben, dan sta ik graag nog eens aan de start in Utrecht."

Gert Steegmans Beeld Twitter Trek
Gert SteegmansBeeld Twitter Trek

Gert Steegmans: "Meer eigen kans mogen gaan"

Gert Steegmans (34) koerst sinds een aantal weken bij Trek Factory Racing Team. De Limburger, residerend in Monaco, moet in het voorjaar kopman Cancellara bijstaan en de jonge sprinters wegwijs maken. "En ik zal hier ook vaker mijn eigen kans eens mogen gaan", zegt hij.

Het verhaal van Gert Steegmans is bekend. Op het Belgisch kampioenschap was er een fikse rel met zijn toenmalige ploeg Omega Pharma-Quick.Step en ook daarvoor boterde het al niet meer. Steegmans moest op zoek naar een nieuwe ploeg, maar is niet rancuneus of uit op revanche. "Dat zijn dingen uit het verleden', herhaalt hij op de ploegpresentatie in Mallorca. "Iedereen weet wat er is gebeurd. Het heeft geen zin om daar te blijven over praten."

Oude bekenden
Het duurde een tijdje vooraleer Steegmans een nieuwe ploeg vond en pas begin december vond hij onderdak bij Trek. Een ploeg waar hij een aantal oude bekenden tegenkomt, want hij reed in 2010 al voor Radioshack. "De helft van de jongens kende ik al", aldus Steegmans. "En ook de andere renners zijn geen onbekenden. Het peloton is niet zo heel groot en ik rijd al een tijd mee. Ik heb hier intussen al één stage achter de rug. De sfeer is anders dan bij Quick.Step, ik voel me hier heel goed."

De rol van Steegmans is duidelijk voor 2015. "Ik wil graag Schleck en Bauke Mollema bijstaan", grapt hij, "maar helaas ik ben niet zo'n goed klimmer, dus ik zal vooral mijn werk doen voor Fabian Cancellara en de jonge sprinters bijstaan. Een schoenmaker moet bij zijn leest blijven."

Persoonlijk succes
En Steegmans zal ook van tijd tot tijd zijn eigen kans mogen gaan. "Ik zal in deze ploeg wel iets meer vrijheid hebben, iets meer voor persoonlijk succes mogen gaan", denkt hij. "Kijk, natuurlijk rijd ik in dienst van de kopmannen, maar als ik me goed voel, dan zal ik ook wel eens een wedstrijd mogen uitpikken. Ik kan intussen buigen op zoveel ervaring, dat ik, als het nodig is, ook wel eens op tafel kan kloppen. Als andere jongens beter zijn, rijd ik natuurlijk voor hen."

Steegmans is nu op stage met de ploeg in Mallorca en blijft daar zo'n twee weken. Dan start hij zijn seizoen wellicht met één wedstrijd in de Challenge Mallorca en daarna trekt hij naar de rondes van Qatar en Oman. De renner heeft een contract voor één seizoen bij Trek. "Ik wil niet te ver vooruit lopen", zegt hij, "maar ik denk nog niet aan stoppen. Als ik er nog zin in heb, en die goesting is er nu nog altijd, dan doe ik ook na dit seizoen nog voort. Ik zal tevreden terugkijken op 2015 als ik opnieuw het beste uit mezelf kan halen en ik op een hoog niveau kan rijden."

Kristof Vandewalle: "Nog verbeteren in het tijdrijden"

Kristof Vandewalle (29) pikte in 2014 twee mooie overwinningen mee en verlengde ook zijn Belgische titel in het tijdrijden. "Ik wil dit seizoen opnieuw een stap vooruit zetten", zei hij op de teampresentatie in Mallorca.

Vierde Belgische titel tijdrijden
Met tijdritzeges in de Ronde van Oostenrijk en de Ronde van Polen kan Vandewalle terugkijken op een mooi 2014. "Dat waren belangrijke zeges voor mij", zegt hij. "Zeker na die moeilijke periode na het voorjaar toen ik kampte met oververmoeidheid. Die zeges vanaf juli toonden aan dat ik sterker ben geworden en progressie heb gemaakt in het tijdrijden. Ook in 2015 wil ik opnieuw een stap vooruit zetten. Natuurlijk, ik ben me er goed van bewust dat er altijd een verschil zal zijn tussen mij en de echte tijdritspecialisten zoals Martin, Wiggins & co. Dat is een kwestie van pure kracht die je kan trappen. Ik werk daar aan, maar ik ben daar ook realistisch in. Ik zou graag mijn vierde Belgische titel in het tijdrijden veroveren. Het zou jammer zijn als ik in 2015 die trui zou moeten afstaan."

Vandewalle moest het seizoen iets vroeger afsluiten dan voorzien nadat hij werd aangereden op training begin oktober. "Ik brak daarbij een handwortelbeentje", zegt hij. "En had ook last van mijn knie. Die pijn is vanzelf verdwenen, maar ik ben door die breuk in mijn hand wel twee weken later mijn voorbereiding op het nieuwe seizoen gestart. Voor het overige heb ik wel de perfecte winter gehad."

Vandewalle blijft nog tot 28 januari in Mallorca en start het seizoen in de Ster van Bessèges op 4 februari. "Je zal me niet vaak zien in Vlaamse wedstrijden", zegt hij. "Dat is al gans mijn carrière zo. Ik rijd meestal meerdaagse wedstrijden. Mijn doel is om daar af en toe eens een tijdrit uit te pikken. Daarnaast moet ik ook wel mijn kopmannen bijstaan. Dat is niet vanaf de eerste km dat ik aan kop moet sleuren, maar ik ben wel de helper die zijn kopman op cruciale fasen moet bijstaan. En als ik dat niet moet doen, hoop ik ook zelf af en toe eens mee te gaan in een ontsnapping."

Jasper Stuyven Beeld PHOTO_NEWS
Jasper StuyvenBeeld PHOTO_NEWS

Jasper Stuyven: "Opnieuw progressie maken"

Jasper Stuyven (22) is toe aan zijn tweede jaar bij Trek Factory Racing Team. "Ik wil me tonen in de Vlaamse klassiekers en opnieuw stappen vooruit zetten", aldus de renner.

Stuyven geldt als één van de grootste Belgische talenten. De wereldkampioen bij de junioren van 2009 en winnaar van Parijs-Roubaix bij de junioren in 2010 droomt van het Vlaamse werk. Vorig seizoen maakte hij zijn debuut bij Trek en mocht hij tot zijn grote verrassing deelnemen aan de Ronde van Vlaanderen. Ook in Parijs-Roubaix was hij van de partij en op het eind van het seizoen behaalde hij zelfs drie keer een vierde stek in ritten in de Vuelta.

"Ik ben heel tevreden over vorig seizoen", zegt hij. "Ik heb toen meer stappen vooruit gezet dan mijn omgeving en ik hadden verwacht. Daar ben ik wel blij om, want ik vergelijk me ook vaak met generatiegenoten zoals Dylan van Baarle (winnaar van de Ronde van Groot-Brittannië), Simon Yates, Julian Alaphilippe en dan wil je toch niet onderdoen. Ik heb veel wedstrijden op een hoog niveau gereden en in de Vuelta heb ik mezelf echt wel verbaasd. Ik hoopte er af en toe top tien te rijden, maar drie keer een vierde stek was meer dan verwacht. Ik besef wel dat ik ploegmaats Fabian Cancellara en vooral Popovych dankbaar moet zijn omdat ze me goed vooraan hebben gebracht, maar dat ik zo hoog zou eindigen was ook voor mij een verrassing. Het zijn trouwens niet alleen die vierde plaatsen die me tevreden stemden. De waarden die ik kon trappen in bijvoorbeeld de koninginnenrit of het feit dat ik op de laatste dag van de Vuelta nog top tien rijd in de tijdrit (negende, red) zijn toch een teken dat ik een goede ronde heb gereden."

Jaar van bevestiging
2015 wordt nu het jaar om te bevestigen. "Opnieuw stappen vooruit zetten", klinkt het. "Mijn rol zal dit jaar in het voorjaar een beetje veranderen. Ik denk dat ik nu iets hoger in de hiërarchie zal staan. Vorig jaar was alles nieuw, startte ik onverwacht in de Ronde van Vlaanderen en moest ik daar vanaf de start aan het werk in dienst van de ploeg. Nu zal ik misschien pas later aan de bak moeten. In Roubaix moest ik als vierde of vijfde renner aan de slag in dienst van de kopman, nu zit ik hopelijk bij de laatste drie. Kijk, ik ben nog helemaal geen kopman, uiteraard niet", stelt hij, "het is niet aan mij om eisen te stellen, ik moet nog in de finales van wedstrijden geraken en me daar nog volop bewijzen, maar in een koers zoals Dwars door Vlaanderen hoop ik wel mijn kans eens te mogen gaan. We hebben een sterke klassieke ploeg. Er is veel concurrentie, dat houdt me scherp en ik kijk uit naar die klassiekers en wil me er tonen."

Stuyven blijft niet tot het eind van de stage in Mallorca. De renner uit Heverlee keert huiswaarts op 24 januari. "Ik studeer communicatiemanagement aan de Hogeschool in Kortrijk en heb vier examens die ik moet afleggen. Het vraagt veel discipline, maar intussen zit ik in mijn tweede jaar en ik wil deze studie graag afwerken. Ik wil een diploma achter de hand hebben. Het is ook wel goed dat ik nog studeer, op die manier zit mijn hoofd niet altijd in de koers (lacht)."

Het seizoen start hij in de Ronde van Qatar op 8 februari. In Oman is hij niet van de partij. Daarna volgt de Classic Sud Ardèche (28/02) en de Drôme Classic (1 maart) en volgt hij de wegen van Cancellara. "Strade Bianchi, Tirreno-Adriatico en mijn eerste Vlaamse koers wordt Dwars door Vlaanderen op 25 maart."

Technische fiche Trek Factory Racing Team

Selectie:
Eugenio Alafaci (Ita), Julian Arredondo (Col), Fumiyuki Beppu (Jap), Matthew Busche (VSt), Fabian Cancellara (Zwi), Marco Coledan (Ita), Stijn Devolder (BEL), Laurent Didier (Lux),Fabio Felline (Ita), Markel Irizar (Spa), Bob Jungels (Lux), Bauke Mollema (Ned), Giacomo Nizzolo (Ita), Yaroslav Popovych (Oek), Grégory Rast (Zwi), Hayden Roulston (Aus), Fränk Schleck (Lux), Jesse Sergent (Aus), Fabio Silvestre (Por), Gert Steegmans (BEL), Jasper Stuyven (BEL), Boy Van Poppel (Ned), Danny Van Poppel (Ned), Kristof Vandewalle (BEL), Calvin Watson (Aus), Riccardo Zoidl (Oos), Haimar Zubeldia (Spa)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234