Dinsdag 25/01/2022

Belgische cijfers

Trends blijven in dalende lijn

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De voorbije 24 uur hebben 27 patiënten het ziekenhuis mogen verlaten, er werden ook 43 nieuwe patiënten opgenomen. Op de afdeling intensieve zorg is er na de lichte stijging gisteren (+7) opnieuw sprake van een daling: momenteel liggen daar 342 coronapatiënten, dat zijn er 3 minder dan gisteren. Er werden helaas ook opnieuw 28 overlijdens gerapporteerd, waardoor de dodentol tot 9.080 stijgt. Het welbekende weekendeffect lijkt wel sterk te spelen bij deze zondagse cijfers.

Ann De Nil

De dalende trends van de voorbije dagen zetten zich in ieder geval voort, aldus viroloog Steven Van Gucht maandag op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Zijn Franstalige collega Yves Van Laethem noemde de cijfers “extreem gunstig”.

Het aantal nieuwe opnames (43) is concreet opnieuw lager dan de dag voordien, toen er 60 patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis. Dat aantal blijft nu ook al voor de tiende dag op rij onder de belangrijke grens van 100 nieuwe opnames, en het gaat nu ook onder de grens van 50, die viroloog Marc Van Ranst eerder vooropstelde voor een veilige exit uit de lockdown. De trend daalt met ongeveer 4 procent per dag.

Verdere daling aantal patiënten in ziekenhuis

Met 27 ontslagen uit de ziekenhuizen (gisteren waren dat er nog 170, maar vaak wacht men tot maandag voor ontslag, red.), daalt de bezetting in hospitaalbedden van 1.622 naar 1.614 (oranje lijn op onderstaande grafiek). Sinds 14 mei zitten we onder de drempel van 2.000 ziekenhuispatiënten, die op 25 maart werd overschreden.

De daling met 3 patiënten in de voorbije 24 uur op de afdeling intensieve zorgen betekent dat daar nu 342 patiënten liggen. De piek van 1.285 patiënten dateert van 9 april (rode lijn). Er moeten nog 190 coronapatiënten beademd worden. De trend op intensieve zorgen neemt algemeen af met ongeveer 5 procent per dag.

Er werden ook 28 nieuwe overlijdens geregistreerd, dat is weer minder dan het aantal sterfgevallen (47) dat gisteren werd gerapporteerd. Ook dat is vermoedelijk deels te verklaren door het weekendeffect, waarbij de cijfers wat trager doorsijpelen. Het totale aantal overlijdens stijgt daardoor tot 9.080 (zwarte lijn). Van die 28 overleden 16 mensen in het ziekenhuis en 12 in een woonzorgcentrum. In de laatste groep werd 75% bevestigd door een COVID-test. De algemene trend is wederom dalend: het aantal overlijdens neemt af met ongeveer 8 procent per dag.

Met de 27 nieuwe ontslagen uit het ziekenhuis hebben sinds 15 maart in totaal 14.657 patiënten het ziekenhuis mogen verlaten (groene lijn).

279 nieuwe besmettingen

Er zijn verder 279 nieuwe besmettingen genoteerd, dat is een daling ten opzichte van de 291 nieuwe bevestigde gevallen van gisteren. Deze trend daalt met ongeveer 7 procent per dag.

Van de nieuwe vastgestelde besmette personen wonen er 147 in Vlaanderen, 108 in Wallonië en 22 in Brussel. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen in ons land op 55.559. De voorbije 24 uur werden er in totaal 13.860 testen gerapporteerd.

Fouten in de optelsommen gespot? Volgens het Crisiscentrum vallen sommige discrepanties bij de meegedeelde cijfers deels te verklaren doordat niet alle gegevens op hetzelfde uur toekomen. “Elke dag maken we op een bepaald tijdstip een momentopname van de verzamelde gegevens”, klonk het eerder. “We geven de meest recente cijfers mee, maar dat resulteert soms niet in een perfecte optelsom”, zegt het Crisiscentrum. “Onze rapporten focussen daarom eerder op de trends die de evolutie van de epidemie weergeven dan op de evolutie van de ruwe data zelf.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234