Woensdag 10/08/2022

Triootjes voor tweeduizend

Onze tong wordt stilaan ongeduldig, kredietkaarten jeuken om misbruikt te worden, het menu krijgt vorm en de gastenlijstjes ogen definitief. Maar wat gaat u schénken tijdens de millenniumovergang? Vijf pakketten voor vijf verschillende persoonlijkheden.

Frank Van der Auwera

De gebruiksaanwijzing van de vijf pakketten is eenvoudig: ze bevatten zonder uitzondering flessen die in de Belgische handel te koop zijn en waarmee u niet zult blunderen aan de komende feesttafel. Per pakket selecteren we drie flessen met goede tafelmanieren: de eerste wijn moet het perfecte knechtje zijn in de aperitief- of dessertsfeer, de tweede fles (een sec) flirt graag met visbereidingen en/of wit vlees en gevogelte, terwijl het trio vervolledigd wordt door onze rode suggestie, die zijn ambities vooral in de vlees- en wildsfeer moet waarmaken. Eventueel kiezen we voor twee rode kornuiten.

Het Proletariërs-pakket

Uw profiel: U bent van nature uitgerust met een Test-Aankoop-gen: hoe minder een fles kost, hoe beter ze u automatisch smaakt. Wijnsuggesties: Als aperitief nemen we de Hongaarse droog gevinifieerde muscat van Dunovàr 1998 (GB en Godevin), de prijs van een magnumfles cola (99 fr.), complexloos, maar geurend naar lentebloemen, tangerine en sinaas, lekker droog en correct. Als u een goedkoper alternatief vindt, mag u het ons melden.

Bij onze voorgerechten en zelfs schaal- en schelpdieren serveren we de uitmuntende Vin de Pays de Gascogne van Domaine De Saint-Lannes 1998, een vloeibare ode aan limoenzeste, witte perzik en vooral moderne oenologie (Cavins, Wijnen Cools, Châteaux, De Kok, 145 à 155 fr.). Een mondvulling die we normaal maar boven de 200 à 250 frank verwachten.

Voor al ons stevig vleeswerk hollen we opnieuw naar GB, waar we de Kaapse Clos Malverne voor 199 fr. op de kop tikken, een goed samengeknoopt, zij het nerveus duetje tussen de cabernet sauvignon en merlot, dat zoetrijp, vlezig en peperig smaakt, met impressies van gestoofde blauwe pruimen en zwarte kers. Een duo dat bovendien aan tafel mag worden afgebeuld, want het kan tegen een stootje.

Prijs/pakket: maximaal 453 frank

Het Avonturen-pakket

Uw profiel: In uw glas geen polonaise van voorspelbare aroma's, smaken, stijlen of druivenrassen. Hoe exotischer en extremer, hoe liever u het eigenlijk drinkt. U bent ofwel nog heel jong, ofwel een tot De Nieuwe Wereld bekeerde drinker, die liefst in een boogje om Franse wijn heen loopt. Wijnsuggesties: Wat dacht u van een spetterend zesty Nieuw-Zeelander als intro, een Libanees als rode tafelpartner en een Israëlische zoete wijn als toetje? Met de Sauvignon blanc 1998 van Seresin Estate (Ad Bibendum, 454 fr.) ontkurkt u waarschijnlijk de meest indrukwekkende sauvignon van het moment uit Marlborough: floraal, gespannen fruitig in geur en smaak, vet, met een afdronk en nervositeit als een trein. Daarna gieten we een wijn uit de Bekaa-vallei in ons glas: Les Bretèches du Château Kefraya 1997 is de instapblend van dit Libanese domein, dat zijn ding doet met Franse druiven (Cinsault, Grenache, Mourvèdre, Cabernet Sauvignon) én onder de vleugels van een Franse oenoloog. Een fruitgedreven, alcoholzwoele wijn met impressies van vijgenpasta, vanille en gestoofde pruimen (Matthys, Mig's Wine World, Taste, Magnus, 375 fr.). Geen spek voor ieders bek, maar u waant zich meteen een pasja of kalief.

We ronden af in het Midden-Oosten met de Yarden Muscat Galilee, een versterkte én koosjere dessertwijn in een sierlijk flesje van 50 cl.. Op de keper beschouwd spreken we dus eigenlijk van een Syrische appellatie, maar laten we de onderhandelingen nog even afwachten.

Zelfs voor niet-koosjere types zoals de meeste lezers, toch een vloeibare mambo: een stroom van zoetgekonfijte en gedroogde abrikozen, sinaasappel, jasmijn, olieachtig vet en rijk (Lelièvre, 299 fr.). Met mate nippen, want een heus alcoholbommetje. Prijs/pakket: 1.128 fr.

Het Dikkenekken-pakket

Uw profiel: U bent het maatschappelijke en karakteriële spiegelbeeld van deze eerste categorie. Uw ontkurkcredo luidt immers: Exclusiviteit! Ongegeneerde Luxe! Jaloerse gasten! Geld over de balk! De origine van een wijn heeft weinig belang, als er maar mee gebluft kan worden. En het moet natuurlijk fantastisch smaken... Wijnsuggesties: Uiteraard starten we met een flink uit de kluiten gewassen witte graves, Château Smith Haut Lafitte 1996 (Pro Vino, 1513 fr.), stilaan een van de aantrekkelijkste domeinen uit Pessac Léognan. Vrij tanninerijk maar vooral heerlijk geparfumeerd, rijp en fumé. Daarna kiezen we voor twee rode wijnen, want u gaat natuurlijk vooral in vleesgenre scoren. We springen dan naar de Kaap, want Zuid-Afrika is nu ook bij de meest veeleisende amateurs ingeburgerd. De Beyerskloof Cabernet sauvignon 1986 (Rouseu, 695 fr.) is vermoedelijk de beste van de jaren '90, waarvan wijnmaker Beyers Truter slechts 1.500 kisten produceerde. Samen met 12 procent Merlot rijpt deze Cabernet op Franse eik 19 tot 22 maanden lang. In het glas komt een cru die veel bordeaux overweldigt: lichtjes gerookt, fijne tabakstoets, met edele tannines en rijpe cassisbessen tot diep in de finale. Een koopje, zelfs voor bordeauxfanaten. Jammer van het prijskaartje: we beseffen het, té goedkoop! Daarom zorgen we voor enige compensatie. De Dominus Estate 1995 - het Californische speeltje van de Bordelese Moueix-familie, die tevens Pétrus exploiteert - met zijn combinatie van elegantie en body (circa 2.400 fr., Pro Vino en Wijnen Cavens) zal tot slot zeker aantikken bij uw naar nieuwigheden hunkerende gasten. U zultl er bovendien voor moeten bedelen, want dit soort kleinoden gaat slechts met kistjes van zes de deur uit. Prijs/pakket: ca. 4.608 fr.

Het Kangoeroe-pakket

Uw profiel: U bent ofwel nog piepjong, ofwel DINK's (Double Income, No Kids), maar één ding staat voor u als een paal boven water: Australische wijn wordt een van de sensaties in het volgende millennium. Een opinie die ik deel. Wijnsuggesties: Belletjes uit Australië, dat moet voor u klinken als Saint-Emilion uit het Waasland. En toch: op Blue Pyrenees in Western Victoria weet men er alles van. Vooral hun Estate Reserve Brut (595 fr., Australian Fine Wines) is uit de collectie het prijsbeest, dat zelfs een champagnofiel niet zal uitspuwen. De klassieke ménage à trois van chardonnay (65 procent), pinot noir (30 procent) en pinot meunier (5 procent) draagt een delicaat fijne mousse en geurt zoals het hoort naar gist en gedroogd wit fruit. Vrij romig, alhoewel niet met de lengte (maar ook niet de prijs) van echte champagne. Geschikt voor bij lichtere voorgerechtjes en zelfs gestoomde vis zonder overweldigende sausbegeleiding.

Zodra de keel is gespoeld - maar het budget niet gestroopt - kiezen we bij dezelfde importeur voor een tijdelijk fors afgeprijsde (399 in plaats van 540 fr.) Grant Burge Filsell Old Vine Shiraz 1997, een krachtpatser die vurig, koppig en superfruitig uit het glas spat. Het pure temperament van de shiraz: peperig, cassis, ceder en specerijen. Een alcoholduivel bovendien.

We blijven bij de shiraz, tenslotte de quintessence van de rode Australische wijngaard. Meer een knuffelwijn - met grotere elegantie en finesse, méér fluweel dan fruitvuist - is de Fox Creek Reserve Shiraz 1997 (Ad Bibendum, 1.240 fr.): een onvoorstelbaar genereuze, luxueus gebouwde en hypervlezige wijn met het zoetkruidige parfum van Amerikaanse eik, maar eveneens met mondbrede impressies van truffels, gekonfijte zwarte bessen en eucalyptus. Jammy en alcholvet in het kwadraat, maar niet onnozel of overdreven peperig. Klasse kortom, uw meest kritische feestneus waardig. Prijs/pakket: 2.234 fr.

Het Vakantiegevoel-pakket

Uw profiel: België is een muisgrijs land, werken is eerder een last dan een lust en als het kon was u al lang met heel uw hebben & houden naar het Zuiden verhuisd om daar te gaan agaleven. Maar voorlopig blijft u meedraaien in het arbeids- en roddelcircuit van uw streek of buurt. Ter compensatie probeert u dan ook op alle mogelijke manier het mediterrane vakantiegevoel in uw glas te verlengen. Wijnsuggesties: Spanje, Zuid-Frankrijk en Italië: zegt u dat wat? De Augustus Chardonnay 1998 uit Penedès (La Buena Vida, 589 fr.) is zo'n wijn uit de Moderne School, met zijn rijke impressies van zoete citrus en meloen, elegant maar toch veerkrachtig. Vooral bij exotisch viswerk een kanshebber. Met Domaine Gardiés en vooral de Cuvée Syrah Tautavel 1997 zitten we in de Roussillon (Leirovins, 345 fr.) en bij Jean Gardiés, een van de smaakmakers in dit en het volgend millennium.

Duidelijk een product van lage rendementen (40hl/ha) en een jaartje nieuwe eik. Geconcentreerd en gekonfijt zwart fruit, kruidig met een licht rokerige eiktoets, klaar voor alle stoere vlees- of wildgerechten.

Met de Tenuta Oliveto 1997 (Riccolo) tot slot haalt u vermoedelijk een van de meest sexy Rosso di Montalcino's in huis (Portovino, 795 fr.): vurig en alcoholrijk (14 procent is niet van de poes), maar tevens met bendes zoete zwarte bessen en impressies van vijgen en amandelen, extreem fluwelig en glycerinerijk. Moet heerlijk zijn bij lam, fazant, patrijs of gebraad. Nog eens het bewijs waarom Roberto Cipresso tegenwoordig als een van de intrigerendste wijnmakers van Italië wordt beschouwd. Prijs/pakket: 1.738 fr.

UW HOFLEVERANCIERS

Ad Bibendum, Toekomststraat 40, 3500 Hasselt, 011/26.27.00

Ad Bibendum, Paul Michielsstraat 71, 1090 Brussel, 02/420.94.46

Australian Fine Wines, Werf 13, 2500 Lier, 03/480.75.95

Wijnen Cavens, Limburgstraat 49/53, 2020 Antwerpen

Cavins, Steenweg op Rijkevorsel 5, 2330 Merksplas, 014/63.47.61

Châteaux, Bellestraat 206, 1790 Affligem, 02/452.41.40

Wijnen Cools, Max Hermanlei 160, 2930 Brasschaat, 03/651.37.67

Wijnhandel De Kok, Tramweglei 27, 2500 Lier, 03/480.85.95

GB-Inno BM (diverse verkooppunten)

Godevin, Puihoek 88, 2180 Ekeren, 03/605.06.19

La Buena Vida, Steenweg op Mol 205, 2360 Oud-Turnhout, 014/45.13.03

Leirovins, Moerstraat 136, 9230 Wetteren, 09/369.07.95

Lelièvre Wijnhandel, Lange Herentalsestraat 113/115, 2018 Antwerpen, 03/233.11.90

Magnus Kwaliteitswijnen, Bisschoppenhoflaan 575, 2100 Deurne, 03/326.55.33

Frank Matthys Wijnimport, Gistelsesteenweg 228, 8200 Brugge, 050/38.63.80

Mig's Wine Pouch, Kroonlaan 395, 1050 Brussel, 02/649.60.04

Portovino, Ringbaan 30, 9991 Adegem, 050/71.87.57

Pro Vino/Justin Monard, Industrieweg 3, 3520 Zonhoven, 011/82.18.11

Rouseu Wijnen & Likeuren, Sint-Pietersaalststraat 99, 9000 Gent, 09/222.34.45

Taste, Guldensporenlei 36, 2300 Turnhout, 014/42.18.90

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234