Zondag 25/09/2022

Update

Truckers voeren actie tegen sociale dumping

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De Belgische TransportarbeidersBond (BTB) voert vandaag sensibiliseringsacties om een gelijke behandeling van vrachtwagenchauffeurs te vragen, dat ten opzichte van de sociale dumping en uitbuiting van truckers uit Oost-Europa.

De socialistische vakbond BTB voert actie tegen wat zij noemt "de sociale dumping in het wegtransport". Via een omweg engageren Belgische bedrijven buitenlandse werknemers tegen een veel lager loon en daardoor zouden almaar meer Belgische chauffeurs hun werk verliezen.

35 landen

"Op de Belgische wegen rijden truckers uit meer dan 35 verschillende landen. Ze doen hetzelfde werk, lopen dezelfde risico's in het onveilige verkeer, ze moeten zich schikken naar dezelfde richtlijn over de rij- en de rusttijden en toch zijn er zeer grote verschillen tussen de loon en arbeidsvoorwaarden tussen de verschillende chauffeurs", zo stelt de vakbond.

Uitbuiting
"Deze situatie geeft aanleiding tot sociale dumping en zelfs uitbuiting", hekelen de transportarbeiders. Zo verdient een Oost-Europese bestuurder volgens de BTB slechts een derde van zijn Belgische collega. Bovendien voeren ze nog eens onderbetaalde "illegale cabotage-opdrachten" uit in schrijnende omstandigheden.

Strenger
De socialistische vakbond wil dan ook onder meer dat de detacheringsrichtlijn strenger wordt. "Wie ergens werkt, moet het loon krijgen dat overeenkomt met de voorwaarden van dat land, inclusief alle loonelementen, extra legale voordelen en fiscaliteit." De vakbond ijvert ook voor strengere vestigingsvoorwaarden voor transportbedrijven om zogenoemde "spookfirma's" te bestrijden en wil men dat de cabotagewetgeving strenger wordt. "Na drie lokale ritten aansluitend op een internationaal transport, zogenoemde cabotageritten, moeten chauffeur en truck terug naar het land van herkomst. De digitale tachograaf zou moten ingezet worden om illegale cabotage te bestrijden. De combinatie van tachograaf en GPS moet de controle hierop verbeteren", meent de vakbond.

Acties op drie plaatsen
De BTB voert op drie afzonderlijke plaatsen actie: in de transportzone van de haven van Zeebrugge (10 tot 12 uur), bij AGC-Glaverbel in Namen-Moustier (7 tot 8.30 uur) en Brucargo in Machelen (6 tot 10 uur). Aan de verschillende in- en uitgangen van die locaties zullen filterblokkades worden opgesteld. Vakbondsmilitanten zullen er, naast een kleine attentie, aan iedere chauffeur een pamflet in zeven talen uitdelen waarin ze de sociale dumping en uitbuiting van de transportfirma's uitleggen. (belga/tw/kh)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234