Vrijdag 12/08/2022

Interview

‘Trump heeft racisme weer salonfähig gemaakt’

Amerikaspecialist Frank Albers. Beeld
Amerikaspecialist Frank Albers.

Amerika staat al ruim een week in brand sinds politiegeweld leidde tot de dood van George Floyd. Wat is er geworden van het land van de grenzeloze mogelijkheden, van ‘The American Dream’? ‘Je kan je vandaag nauwelijks voorstellen dat er vier jaar geleden nog een zwarte president was’, zegt Frank Albers, docent Amerikaanse Cultuur aan de Universiteit Antwerpen.

Marc Coppens

De Verenigde Staten zijn al een week in de ban van geweld: staan ze over de plas aan het begin van een burgeroorlog?

Frank Albers: “Ik heb geen glazen bol, maar er circuleren inderdaad geruchten dat sommige mensen en ondergrondse groeperingen daarop aansturen. Louche bewegingen die de boel oppoken in de hoop dat dit tot iets als een burgeroorlog zal leiden. Bij mijn weten zijn daar geen harde bewijzen voor en persoonlijk denk ik dat dit overdreven is.”

Was de emmer al langer aan het overlopen en was de brutale dood van George Floyd de spreekwoordelijke druppel?

(laconiek) “Er kan nog altijd een druppel bij, zeker? Het geweld en de protesten duiden op een frustratie die veel dieper gaat dan dit ene incident. Belangrijk om te vermelden is dat de zwarte bevolking onevenredig zwaar is getroffen door corona. Er sterven verhoudingsgewijs veel meer zwarten dan blanken aan het virus. Dat komt omdat zij gemiddeld armer zijn en dichter bij elkaar in slechtere wijken wonen. Op die manier lijkt het alsof zelfs de pandemie racistisch is, ook al is dat uiteraard flauwekul. Maar als dan voor de zoveelste keer een ongewapende zwarte man door brutaal geweld van blanke politieagenten om het leven komt en die agenten in eerste instantie niet eens gearresteerd worden, dan hebben de mensen daar natuurlijk genoeg van.”

Toen Rodney King in 1991 in elkaar werd geslagen door de LAPD, werden de betrokken agenten in eerste aanleg ook niet veroordeeld, waarna er rellen losbraken met 63 doden. Na zes dagen keerde de rust terug: zal het hier net zo gaan?

“Je kan je vandaag nauwelijks voorstellen dat er vier jaar geleden nog een zwarte president was, dat lijkt vandaag een ander tijdperk, een andere eeuw te zijn geweest. Amerika is gebouwd op racisme en slavernij. De mensen die de onafhankelijkheidsverklaring hebben geschreven - de grote democraten die wij allemaal graag citeren - waren slavendrijvers, blanke mannen die thuis slaven hadden.”

Wat is er geworden van het land van de onbegrensde mogelijkheden, “The American Dream”?

“Dat verhaal lijkt stilaan op. Het is totaal onbegrijpelijk dat ook in deze tijden nog altijd zoveel mensen naar Amerika willen emigreren, terwijl het intussen wel duidelijk is dat 'The American Dream' voor de meesten 'The American Lie' blijkt te zijn. Wie naar daar gaat, moet vaak twee of drie jobs combineren, heeft geen rechten, geen bescherming en blijft meestal arm. Ik heb er acht jaar gewoond: Amerika is een gruwelijk en keihard land van geweldige rassenhaat en ongelijkheid. Procentueel zal er altijd wel één zijn die het maakt, maar dat is niet representatief.”

Is racisme een groter probleem geworden sinds het aantreden van Trump?

“Op zich is het geen groter probleem geworden, alleen is het door Trump wel salonfähig geworden. Het is weer helemaal oké om racist te zijn. Die 'white supremacists' - die akelige, blanke, geschoren 'deplorables' - hielden zich onder Obama en zelfs onder de vroegere Republikeinse presidenten nog een beetje koest in hun motorclubjes, omdat ze wisten dat het 'not done' was om dat soort retoriek in het openbaar te bepleiten. Maar Trump trekt die mensen aan en beschermt hen.”

Wat is de kans dat Trump bij de presidentsverkiezingen wordt afgestraft?

“Het beleid van Amerika lijkt op een pendulum: tik-tak, tik-tak, tik-tak, van het ene uiterste naar het andere. Amerikanen zijn 'moody people'. Laten we hopen dat straks iemand met een beetje normaal verstand aan de macht komt. Hopelijk leeft Biden dan nog en heeft hij in die periode geen ongelofelijke stommiteiten gezegd, waardoor hij zich voor de derde keer onverkiesbaar gaat maken. Biden is absoluut geen bijzonder begaafd man, maar als dat het enige is wat de Democraten te bieden hebben om Trump te verslaan, moet het maar zo .”

null Beeld
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234