Vrijdag 19/08/2022

Trump in eerste State of the Union: "Guantánamo Bay blijft open, immigratie wordt lastiger"

President Donald Trump (midden) wordt toegejuicht door vicepresident Mike Pence (links) en House Speaker Paul Ryan (rechts).  Beeld AP
President Donald Trump (midden) wordt toegejuicht door vicepresident Mike Pence (links) en House Speaker Paul Ryan (rechts).Beeld AP

Amerikaans president Donald Trump hield deze nacht zijn eerste State of the Union. Een optimistische Trump had het over vaderlandsliefde, een aantrekkende economie en riep op tot eenheid. Veel aandacht had hij ook voor de immigratiewetten. Die worden ingrijpend veranderd.

IB

Zo wordt de loterij waarmee een green card mee gewonnen kan worden afgeschaft en wordt het lastiger om een verblijfsvergunning te krijgen op basis van familierelaties. Voor gezinshereniging blijft wel nog ruimte. Trump beloofde wel dat de zogenaamde 'dreamers', buitenlanders die als kind illegaal naar de VS kwamen en volledig zijn ingeburgerd, onder bepaalde voorwaarden een Amerikaans paspoort krijgen.

De VS willen maximaal 1,8 miljoen dreamers de mogelijkheid geven Amerikaan te worden. Of dit daadwerkelijk zal gebeuren, is verre van zeker. Democraten willen voorkomen dat de dreamers het land moeten verlaten, maar zijn het niet eens met restricties aangaande immigratie van familieleden van mensen met een verblijfsvergunning en zien niets in de peperdure grensmuur die illegalen uit Mexico buiten de grenzen moet houden.

Donald Trump houdt zijn eerste 'State of the Union', de Amerikaanse 'troonrede'. Beeld EPA
Donald Trump houdt zijn eerste 'State of the Union', de Amerikaanse 'troonrede'.Beeld EPA

De president blikte ten overstaan van het Congres, zijn kabinet, familie en aantal 'speciale gasten' terug op een eerste jaar waarin "ongelofelijke vooruitgang" en "buitengewone successen" zijn geboekt. Hij riep het Amerikaanse volk daarnaast op tot eenheid.

"The State of our union is strong", aldus de president. "Er is nooit een beter moment geweest om de Amerikaanse droom te leven. Dit is ons nieuwe Amerikaanse moment. Vanavond doe ik een beroep op ons allemaal om onze verschillen opzij te zetten, om overeenstemming te bereiken en om de eenheid op te roepen die we nodig hebben om te leveren aan de mensen die ons gekozen hebben om te dienen", zei Trump.

Guantánamo Bay

Vlak voor de State of the Union tekende Trump een decreet waardoor de gevangenis Guantánamo Bay open kan blijven. Trump wil de speciale gevangenis op Cuba blijven gebruiken om terrorismeverdachten op te sluiten. Al tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Trump dat de gevangenis open zou blijven.

Zijn voorganger Obama probeerde het detentiecentrum voor terreurverdachten juist te sluiten. Guantánamo Bay werd in 2002 onder toenmalig president George W. Bush een gevangenis voor vermeende buitenlandse terroristen.

Amerikaanse droom

Volgens Trump is er veel reden tot optimisme voor Amerikanen. De president blikte ten overstaan van het Congres, zijn kabinet, familie en aantal vooraf geselecteerde Amerikaanse burgers terug op een eerste jaar waarin "ongelofelijke vooruitgang en buitengewone successen" zijn geboekt. Trump klopte zich op de borst voor het creëren van nieuwe banen, het hervormen van de belastingen en het afschaffen van regels die energiewinning aan banden leggen.

"Dit is ons nieuwe Amerikaanse moment. Er is nooit een beter moment geweest om de Amerikaanse droom te beleven." Trump benadrukte dat het niet genoeg is om alleen in tijden van crisis bij elkaar te komen. "Vanavond doe ik een beroep op ons allen om onze meningsverschillen opzij te zetten, op zoek te gaan naar een gemeenschappelijke basis en de eenheid te bereiken die we nodig hebben om de mensen die ons hebben gekozen te dienen", aldus de president.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

American heroes

De president is naar eigen zeggen goed op weg Amerika weer "terug te geven aan de Amerikanen". Met anekdotes over het werk van "American heroes", Amerikaanse helden, trok hij duidelijk de patriottische kaart. Sommigen waren op uitnodiging van Trump aanwezig in de zaal, zoals ‘brandweerman Dave’ en ‘kustwachter Ashley’ die beiden levens redden tijdens de verwoestende orkaan Harvey die het land afgelopen jaar teisterde.

"We zijn met jullie, we houden van jullie en we zullen jullie altijd steunen", aldus Trump, die geen kans onbenut liet om ook de Amerikaanse soldaten en veteranen in het zonnetje te zetten en zijn wens voor een sterker leger herhaaldelijk uitsprak.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Minder regelgeving, betere handelsakkoorden en "mooie, propere kool"

Verder in zijn lange speech, met 80 minuten de langste sinds die van Bill Clinton in 2000, haalde Trump aan dat zijn regering in haar eerste jaar meer regelgeving ongedaan heeft gemaakt dan eender welke andere regering in de geschiedenis. De president heeft ook "de oorlog tegen Amerikaanse energie" en de oorlog tegen "mooie, propere kool" beëindigd en een einde gemaakt aan "oneerlijke handelsakkoorden". "We verwachten van akkoorden dat ze eerlijk zijn en - erg belangrijk - wederzijds", aldus Trump. "We zullen handelsdeals heronderhandelen en nieuwe akkoorden afsluiten: goede akkoorden, die eerlijk zullen zijn."

null Beeld EPA
Beeld EPA

Nucleaire wapens

Wat het buitenland betreft, wil Trump graag af van nucleaire wapens, maar dat kan pas als andere landen hun wapens willen opgeven. Hoewel hij andere landen respecteert, zijn Amerikanen zijn eerste prioriteit. Hulpgeld naar het buitenland mag alleen maar gaan naar 'vrienden' van de VS, oftewel landen die het met Trump eens zijn.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Noord-Korea

Noord-Korea, volgens Trump het wreedste land ter wereld, kan chaos en verwoesting aanrichten. Trump zal de fouten van vorige presidenten niet herhalen, die de VS in een gevaarlijke hoek hebben gemanoeuvreerd. Hij wil assertief optreden. Trump haalde Otto Warmbier aan, een Amerikaanse student die overleed na te zijn gevangengenomen in Noord-Korea. Zijn ouders waren op uitnodiging van Trump bij de toespraak aanwezig en konden hun tranen nauwelijks bedwingen toen Trump over hun zoon vertelde.

Ook deed hij meermaals een oproep tot eenheid aan het verzamelde Congres en aan zijn in de zaal aanwezige kabinet. "Ik vraag jullie: zet de politiek opzij en finally - get the job done!", aldus Trump. "Zorg dat het werk gedaan wordt!"

Eindigen deed Trump met een resem aan clichés. Hij benadrukte dat "we nooit moeten vergeten dat het volk dit land gedroomd en opgebouwd heeft en dat het volk dit land opnieuw groot zal maken. Zolang we trots zijn op wie we zijn en waar we voor vechten, is er niets dat we niet kunnen doen. Thank you and God bless America!" Het leverde hem luid applaus op van de Congresleden die "USA! USA! USA!" scandeerden.

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234