Maandag 23/05/2022

Verenigde Staten

Trump wil eind aan avonturen die VS 4.250 miljard euro armer maakten

Donald Trump heeft meer inzage gegeven in de 'isolationistische' buitenlandse politiek die hij de komende vier jaar wil gaan voeren. Vanaf 20 januari zal de "vernietigende cyclus van interventie" die volgens hem sinds 2000 troef was in Washington, beëindigd worden. Volgens Trump hadden de duizenden miljarden die de oorlogen in Irak en Afghanistan de Amerikaanse belastingbetaler hebben gekost, veel beter in de VS besteed kunnen worden.

Stieven Ramdharie

"Aan de vernietigende cyclus van interventie en chaos moet eindelijk een einde komen", aldus Trump woensdag tijdens een bijeenkomst in North Carolina om zijn kiezers te bedanken.

Deze populistische woorden hadden zo kunnen komen van de progressieve demonstranten en sommige Democraten in het Congres, zoals Bernie Sanders, die zich sinds 2003 hebben verzet tegen de Irak-oorlog. Trump: "We gaan ons niet meer haasten om buitenlandse regimes af te zetten van wie we niets weten en waar we niets mee te maken moeten hebben", aldus Trump. "In de plaats hiervan gaan we ons richten op het bestrijden van het terrorisme en de vernietiging van Islamitische Staat (IS)."

De contouren die Trump schetste van zijn buitenland -en defensiebeleid, geven nog eens aan dat hij geen cent meer wil besteden aan onnodige conflicten in het Midden-Oosten. Volgens een recent onderzoek van Brown University in Rhode Island hebben de interventie in Irak en Afghanistan de VS sinds 2001 zo'n 4.800 miljard dollar (ongeveer 4.250 miljard euro) gekost.

In dit bedrag zijn niet alleen de miljarden opgenomen die zijn opgegaan aan militair materieel, benzine, bommen en salarissen, maar ook de rentekosten en de zorg voor gewonde soldaten. Andere schattingen komen uit op 6.000 miljard dollar.

Misbruik

Trump beloofde Amerika's militairen dat ze niet langer zullen vechten "in gebieden waar we niet moeten vechten". "We hebben, volgens de laatste berekeningen, 6.000 miljard dollar besteed in het Midden-Oosten", betoogde de miljardair. "Terwijl onze wegen vol gaten zitten, onze snelwegen en bruggen uit elkaar vallen, onze tunnels niet goed zijn en onze vliegvelden net zo erg zijn als in derdewereldlanden. We gaan het geld aan onszelf uitgeven. We willen niet meer dat landen misbruik van ons maken."

De Republikein maakte zijn opmerkingen in het bijzijn van oud-generaal James 'Mad Dog' Mattis, de mariniersgeneraal die Amerika's nieuwe minister van Defensie moet worden. Mattis was betrokken bij de oorlogen in Irak en Afghanistan. Trumps woorden betekenen een definitief afscheid van de Bush-jaren toen neo-conservatieven luidkeels om het afzetten van Saddam Hussein riepen.

Maar ook zullen de VS, als het aan Trump ligt, nooit meer betrokken raken bij interventies zoals in Libië. De regering-Obama hielp toen Frankrijk en Groot-Brittannië, zij het op de achtergrond, bij het afzetten in 2011 van Moammar Kadhafi.

Cruciale post

De 'Amerika Eerst'-invalshoek van Trump als het gaat om zijn buitenlandse beleid, betekent dat hij zal moeten kunnen rekenen op zijn minister van Buitenlandse Zaken. Nog steeds wikt en weegt de Republikein, een maand na de verkiezingen, wie hij op deze cruciale post gaat benoemen. Volgens het Trump-kamp zou het aantal kandidaten zijn teruggebracht tot vier personen. Onder hen zijn oud-gouverneur Mitt Romney, voormalig CIA-directeur David Petraeus en oud-burgemeester Rudy Giuliani.

Hoe loyaal de minister zal moeten zijn, met name als Trump voor consternatie zorgt met zijn uitspraken, bleek vrijdag toen hij telefonisch overleg had met de president van Taiwan. China reageerde boos omdat Amerikaanse presidenten sinds 1979 geen contact hebben met het staatshoofd van Taiwan.

Omdat Trump in de campagne China steeds aanviel, wordt verwacht dat hij dit in de komende jaren zal blijven doen. De grote vraag is of Romney, die een meer gematigde, diplomatieke koers wil varen, zich hiervoor zal lenen. Giuliani daarentegen heeft tijdens de campagne laten zien dat hij voor honderd procent achter Trump blijft staan, hoe omstreden zijn uitspraken ook zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234