Zondag 02/10/2022

Verkiezingen VS

"Trumps haat stuwt moslims naar stembus"

Trump-fans wachten de Republikeinse presidentskandidaat op in Biloxi, Mississippi.  Beeld Getty Images
Trump-fans wachten de Republikeinse presidentskandidaat op in Biloxi, Mississippi.Beeld Getty Images

Sinds Donald Trump hen beledigde, nam het aantal haatmisdrijven tegen Amerikaanse moslims dramatisch toe. "Bijna alle moslims gaan nu voor Hillary stemmen."

Maarten Rabaey

Toplobbyist Robert McCaw verontschuldigt zich omdat we een tijd moeten wachten voor de deur van de Council on American Islamic Relations (CAIR), op een boogscheut van het Congres op Capitol Hill. De belangrijkste belangenvereniging van Amerikaanse moslims laat niemand meteen binnen, uit voorzorg. Want niets is nog hetzelfde sinds presidentskandidaat Donald Trump de moslimgemeenschap over dezelfde kam scheert als IS, een inreisverbod bepleit en verwensingen uitsprak over de ouders van een gesneuvelde Amerikaanse moslimsoldaat die de Democratische Conventie toespraken.

"Sindsdien is er vandalisme tegen onze gebedshuizen, zijn er verbale en fysieke haatmisdaden tegen moslims in de straat. Er werden mensen aangevallen met de woorden 'als Trump verkozen is zullen jullie uit dit land worden gezet.' Terwijl we hier geboren zijn", zucht hij, zelf afkomstig uit Boston waar hij zich in 2006 bekeerde.

'Robert McCaw, Council On American Islamic Relations, de belangrijkste belangengroep van de Amerikaanse moslimgemeenschap. Beeld rv
'Robert McCaw, Council On American Islamic Relations, de belangrijkste belangengroep van de Amerikaanse moslimgemeenschap.Beeld rv

Trump riep zelf nooit op tot geweld, benadrukt McCaw, maar geeft door zijn anti-moslimretoriek een "vrijgeleide voor islamofobie" en maakte voor sommigen "geweld tegen moslims sociaal aanvaardbaar". "Alleen al de laatste anderhalve maand werden in New York City een imam en zijn assistent neergeschoten, werd de hijab van een vrouw in brand gestoken en twee vrouwen met kinderwagens aangevallen... Het jaar 2016 wordt zeker een triest recordjaar van geweld tegen moslims. We zijn bang ook voor een piek na de verkiezingsuitslag, zowel bij verlies of winst voor Trump. We zullen op de uitkijk staan."

Toch ziet McCaw, een goedlachse dertiger, ook een positieve keerzijde aan de medaille. "Het zal wel niet zijn doel geweest zijn, maar Trump bracht de Amerikaanse moslims wel samen in protest. Hij was in zekere zin het beste wat er kon gebeuren om de moslimkiezers te motiveren en te mobiliseren om te gaan stemmen, want als je rechten worden uitgedaagd en je rol als Amerikaans staatsburger in vraag wordt gesteld is de beste respons om je stem te laten horen via de verkiezingen."

De Amerikaanse moslims vertegenwoordigen nauwelijks 2 procent van de nationale bevolking in de VS maar hun impact in de kiesstrijd mag niet onderschat worden. McCaw: "Met een miljoen kiezers in de VS wegen we door, met name in sleutelstaten zoals Virginia, Florida en Ohio en enkele grote steden in Nevada en South Carolina."

Omdat de wedloop zo krap is, maakt McCaw zich sterk dat mogelijk een paar duizend moslimstemmen het verschil kunnen maken voor het eindresultaat. "Als je weet dat Florida in 2000 beslecht werd met nauwelijks 500 stemmen en daar nu 100.000 kiezers moslim zijn, dan kan Trump het zich beklagen dat hij zich tegen ons keerde." Uit polls blijkt dat Trump in de VS nauwelijks 4 procent van de moslimbevolking weet te bekoren, waar Republikeinen normaal minstens 15 procent achter zich krijgen.

Hoewel de meeste moslims voor Hillary gaan stemmen, is McCaw ook voor de Democrate kritisch. "Het is niet dat we schouder aan schouder staan met elkaar. Ze staat toch wel een armlengte van ons verwijderd. Een van de problemen die we met haar hebben, is dat ze ons 'de ogen en oren in de oorlog tegen terreur' noemt. Men verwacht plots dat onze gemeenschap een veiligheidskorps wordt - net zoals dat bij jullie in Europa ook gebeurt overigens. Maar, wij moeten ons toch niet allemaal gaan gedragen als agenten? We zijn net zoals andere Amerikanen. Zoals elke burger rapporteren we gewoon misdaden als we ze zien."

'In de VS zijn geen getto's'

Welke houding McCaw van de nieuwe president verwacht? "Als je weet dat het zés jaar duurde voor president Obama een moskee bezocht, dan zou het goed zijn als zijn opvolger een signaal geeft door ons meteen de hand te reiken, in onze gebedshuizen en gemeenschapscentra." McCaw noemt het een vergissing dat moslimcentra als overheidsvertegenwoordigers bijna uitsluitend controleurs van de FBI, het departement van Binnenlandse Veiligheid en Justitie te zien krijgen. "Studie na studie toont aan dat de weinige terreuraanvallen die in de VS door moslims gepleegd worden het werk zijn van lone wolves die radicaliseerden achter hun computer en meestal een voorgeschiedenis van mentale problemen hebben. Moslims die actief zijn in gebeds- of gemeenschapscentra daarentegen zijn net minder vatbaar voor radicalisme omdat er veel meer sociale cohesie en controle is."

Tijdens ons gesprek trekt McCaw voortdurend parallellen met de groeiende islamofobie in Europa - "Trump is onze Wilders", zegt hij dan - maar benadrukt tegelijk dat Amerikaanse moslims al verder staan dan hun Europese geloofsgenoten. "Hier zijn gelukkig geen getto's, zoals bij jullie wel nog soms het geval is. Onze moslims zijn sociaal en economisch zeer succesvol. Een betekenisvol aantal oefent beroepen uit als ingenieur of dokter. We zijn ook minder verdeeld. Hier liggen we echt niet meer wakker over de verschillen tussen soennieten en sjiieten. We zien daarentegen steeds meer kinderen van gemengde koppels geboren worden. We noemen ze onze 'soeshi'-kids! (lacht, en dan ernstig). Ze verpersoonlijken een open, authentieke, Amerikaanse islam, waarmee we hopelijk ooit door het Midden-Oosten en de Europese moslims gezien worden als voorbeeld, als een soort shining city upon a hill - zoals historisch Amerika-pelgrim John Winthrop mijn stad Boston met bijbelse referenties parafraseerde toen hij de baai van Massachusetts naderde."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234