Woensdag 06/07/2022

Trump president

Trumps toekomstig minister van Onderwijs maakt slechte beurt in Senaat

Betsy DeVos tijdens de hoorzitting in de Senaat. Beeld AFP
Betsy DeVos tijdens de hoorzitting in de Senaat.Beeld AFP

Betsy DeVos, de miljardaire die Donald Trump graag als minister van Onderwijs wil, werd gisteren tijdens een hoorzitting in de Senaat ondervraagd over haar standpunten en plannen. DeVos viel op heel wat punten door de mand, maar de Republikeinen blijven haar steunen.

Annick Joossen

De voordracht van DeVos als minister van Onderwijs kon al rekenen op felle tegenstand van de onderwijsvakbonden, studentenverenigingen, ouders en mensenrechtengroepen. Zij vrezen dat DeVos het publieke onderwijs wil ontmantelen.

De steenrijke DeVos heeft dan wel geen enkele ervaring in het onderwijs (of in eender welk publiek ambt), maar ze heeft wel duidelijke opvattingen over het Amerikaanse onderwijssysteem. Zo is ze een groot voorstander van privéscholen en zogenoemde charter schools. Dat zijn scholen die draaien op overheidsgeld, maar met een bestuur dat onafhankelijk beslissingen kan nemen en dus niet gebonden is aan bepaalde (vakbonds-)regels.

Ouders van minder gegoede leerlingen kunnen vouchers krijgen, waarmee ze een privé- of charter school naar hun keuze kunnen betalen. Die vouchers gelden overigens ook voor religieuze scholen. De onderwijsvakbonden vrezen dat een verdere uitbreiding van het vouchersysteem, zoals DeVos bepleit, ten koste zal gaan van de financiering van het openbaar onderwijs.

Meer dan honderd activisten, ouders en leerlingen waren dan ook naar het Capitool afgezakt om persoonlijk te komen protesteren tegen de benoeming van DeVos.

Povere prestatie

Haar povere prestatie tijdens de hoorzitting deed niets om de ongerustheid weg te nemen, integendeel. De Democraten noemden DeVos na afloop "ongeschikt" om de job uit te voeren. DeVos kon op verscheidene vragen geen antwoord geven, bleek van bepaalde basisbegrippen uit de onderwijssector nog nooit gehoord te hebben en toonde ook weinig inzicht in de taken van het departement waarvoor ze verantwoordelijk zou worden.

Senator Al Franken vroeg DeVos naar haar visie op de beoordeling van leerlingen, een eenvoudige vraag om te peilen naar haar begrip van onderwijs. Moeten testresultaten gebruikt worden om hun competenties te beoordelen of hun groei? DeVos haalde beide termen door elkaar, en had duidelijk geen idee waarover Franken het had. "Het verrast me dat u niet weet waarover het gaat", zei Franken, die stelde dat het om een discussie gaat die al jaren woedt binnen het onderwijs.

Een van de verantwoordelijkheden van het departement Onderwijs is het verstrekken van toelagen voor studenten met een beperking. Toen de Democratische senator Tim Kaine DeVos daar enkele vragen over stelde, bleek DeVos nog nooit gehoord te hebben van de wet die onderwijs voor studenten met een beperking garandeert. DeVos stelde in plaats daarvan dat staten zelf moeten kunnen beslissen of ze tegemoetkomen aan de vereisten voor leerlingen met een beperking.

Senator Maggie Hassan, die een zoon met een beperking heeft, wees DeVos er op dat het om een door een federale wet vastgelegd recht was, waarna DeVos stelde dat ze zich wellicht vergist had.

Geen ervaring

DeVos wordt ook verantwoordelijk voor het verstrekken van studieleningen voor studenten. Toen senator Elizabeth Warren DeVos vroeg naar haar ervaring met het runnen van een dergelijk ingewikkeld miljardenprogramma, moest ze toegeven dat ze die niet heeft. Ook erkende ze dat ze zelf nooit een studielening heeft moeten afsluiten voor zichzelf of voor haar kinderen.

Senator Bernie Sanders pakte DeVos aan over de miljoenendonaties die zij en haar familie deden aan de Republikeinse partij. "Denkt u dat u hier vandaag zou zitten als uw familie geen honderdduizenden dollars had gedoneerd aan de Republikeinse partij", vroeg Sanders? "Ik denk dat die mogelijkheid er zou zijn", antwoordde DeVos. "Ik heb hard gewerkt om een stem voor studenten te zijn en om ouders de kans te geven zelf te beslissen over hun kinderen, en dan vooral arme kinderen."

DeVos en haar familie doneerden 200 miljoen dollar aan de Republikeinse partij, een van de redenen waarom DeVos is voorgedragen als onderwijsminister, aldus The Washington Post.

Grizzlyberen

DeVos weigerde ook een standpunt in te nemen over het bannen van vuurwapens van scholen. Volgens haar hoort die beslissing thuis bij de lokale besturen. Ze haalde het voorbeeld aan van een school in de staat Wyoming, waar een hek rond staat om beren buiten te houden. "Ik kan me inbeelden dat er wellicht een vuurwapen in die school is om zich te beschermen tegen grizzlyberen", aldus DeVos.

De Democratische senator Chris Murphy, een fel voorstander van strengere wapenwetten, vroeg DeVos of ze Donald Trump zou steunen als hij zijn voornemen om wapenvrije zones rond scholen af te schaffen hard zou maken. Murphy vertegenwoordigt de staat Connecticut, waar bij een schietpartij op een school in Newtown in 2012 twintig kinderen en acht volwassenen werden doodgeschoten. DeVos antwoordde dat ze "zou steunen wat de president-elect doet".

Outsider

Ondanks de kritiek van de Democraten, zijn de Republikeinen in de Senaat wel overtuigd van de kwaliteiten van DeVos. Ze prezen haar onder meer voor haar steun aan het vouchersysteem en voor haar werk in The Potter's House Kerk, die voorziet in "Christus-gebaseerd" onderwijs.

Ook de Democraat Joe Lieberman staat achter DeVos en noemt haar gebrek aan ervaring binnen het onderwijs net een pluspunt. "Ze komt niet van binnen het onderwijsestablishment. Maar eerlijk, ik geloof dat dat vandaag een van de belangrijkste kwalificaties is voor deze job. We hebben verandering nodig."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234