Vrijdag 12/08/2022

Twaalf voetballers gedaagd in zaak-Ye

Twaalf (ex-)profvoetballers van SK Lierse, La Louvière, Sint-Truiden en FC Brussels moeten zich vanaf 30 november verantwoorden voor de Brusselse raadkamer. Het Brusselse parket wil hen laten vervolgen voor hun aandeel in de fraude rond gok-Chinees Zheyun Ye.

Parket wil profvoetballers samen met 23 andere verdachten voor rechter in omkoopaffaire Belgisch voetbal

De aanklacht vermeldt een lijst van niet minder dan 35 verdachten en 18 gemanipuleerde wedstrijden. Ze biedt vooral een weinig verheffend beeld van kleed- en bestuurkamers in het Belgische profvoetbal.

Het meer dan 100 pagina’s dikke rekwisitoor wordt op 30 november behandeld door de Brusselse raadkamer. Die moet oordelen wie van de 35 wordt doorverwezen naar de correctionele rechtbank. De hoofdverdachte is de volgens de aanklacht 45-jarige Zheyun Ye. Sinds de ontdekking van het gokschandaal, vijf jaar geleden, is van hem geen spoor meer teruggevonden. De aanklacht laat in het midden of de man nu uit China dan wel uit Taiwan komt.

Ye was een gezant van de Aziatische gokmaffia die tussen eind 2004 en eind 2005 honderdduizenden zo niet miljoenen euro’s moet hebben verdiend met het gokken op in totaal 18 gemanipuleerde voetbalwedstrijden in de Jupiler Pro League. Het lijkt uitgesloten dat Ye zelf de rechtszaak zal bijwonen. De aanklacht laat in het midden of Ye zijn echte naam is en de provincie Liaoling zijn geboorteplaats. De krant La Dernière Heure pakte gisteren uit met het rekwisitoor.

Onder de 35 verdachten bevinden zich 12 (ex-)profvoetballers, vooral dan van het SK Lierse van het seizoen 2004-2005. Volgens de aanklacht was de grootste poenschepper onder de speler de centrale verdediger Laurent Fasotte. Voor het verknallen van verschillende wedstrijden ontving hij in totaal 140.500 euro van Zheyun Ye. In de hitlijst van grootverdieners wordt hij gevolgd door zijn oud-ploegmaats Laurent Delorge en Yves Van der Straeten (elk 120.500 euro), ook al meldde die laatste zich als eerste keeper haast altijd geblesseerd, telkens als er een wedstrijd moest worden gefikst.

Ook deze ex-Liersespelers worden mogelijk door verwezen: Igor-Sasa Nikolowski (117.500 euro), Marius Mitu (108.500), reservekeeper Cliff Mardulier (67.000), Hasan Kacic (27.000) en Ninoslav Milenkovic. Nog bij Lierse worden trainer Paul Put (50.000) en zijn assistent Patrick Deman (25.000 euro) aangeklaagd voor het innen van smeergeld.

Er wordt ook een speler van het toenmalige FC Brussels vervolgd, Mario Espartero (30.000 euro) en één van Bergen, Jean-Pierre La Placa. Hij zou hebben bemiddeld bij het ritselen van een wedstrijd tussen Red Star Waasland en Verbroedering Geel, tijdens de eindronde in tweede klasse op 16 mei 2005.

Zoals hij dat ook een tijdlang was bij noodlijdende ploegen als Lierse, La Louvière, Ronse, was Zheyun Ye medio 2005 even sportief leider bij Verbroedering Geel. Hoewel Geel voor veel waarnemers vooral een slachtoffer was van het gokschandaal, en de club na een zware sanctie door de voetbalbond intussen al niet meer bestaat, wil het parket met Bruno Belmans en Luc Van Opstal twee leden van het toenmalige management laten vervolgen.

Namens het toenmalige bestuur van Lierse wordt ook de doorverwijzing gevorderd van Gaston Peeters, clubadvocaat Chris De Nijn, medefinancier Charles Goldberg en - heel verrassend - ex-voorzitter Leo Theyskens. Die laatste zette persoonlijk de Chinees uit het voetbalstadion en werkte actief mee met de speurders.

Op de verdachtenlijst prijkt ook de naam van de jarenlange onbetwiste eerste doelman van Sint-Truiden, Dusan Belic. Hij zou 7.000 euro hebben ontvangen voor zijn aandeel in het thuisverlies van zijn ploeg tegen La Louvière (1-3) op 29 oktober 2004. Dat was de wedstrijd die de ogen opende van de Britse bookmaker Betfair, dat kort voor de wedstrijd de inzetten bevroor. Twee dagen na deze wedstrijd werd Zheyun Ye met een aktetas vol cash door de politie geïnterpelleerd in het Hilton aan het Rogierplein in Brussel. Het geld was bestemd voor de wegens koppelbazerij veroordeelde maffioso Pietro Allatta en ex-profvoetballer Olivier Suray. In de aanklacht worden zij thuisgebracht in de rubriek van zeven ‘actieve dirigenten’ van Ye. In dat rijtje vinden we ook Put terug, Deman, Fédérico Avellino (een stroman van Allatta), Belic en Gilbert Bodart, de toenmalige trainer van eersteklasser La Louvière.

De aanklacht schildert een niet zo fraai beeld van bestuur- en kleedkamers van het Belgisch profvoetbal. Bodart getuigde tijdens het onderzoek hoe hij tijdens een wedstrijd telefoon kreeg van de Chinees: “Er werd me gezegd dat er zich twaalf gewapende mannen in Verlaine bevonden (zijn woonplaats, ddc) en dat die deze zich gingen wreken op mijn vrouw en mijn kinderen als La Louvière voor de rust niet minstens één doelpunt zou maken.” Ex-coach Paul Put getuigde hoe een maffioso een revolver tegen zijn hoofd zette om hem ervan te overtuigen dat SK Lierse maar beter kon verliezen.

Een aantal verdachten was destijds gelieerd aan La Louvière. De flamboyante oud-voorzitter Filippo moet zich verantwoorden voor het wegroven van ruim 1,1 miljoen euro uit de clubkas, waaronder ook een half miljoen zwart geld die hij kreeg van de Chinees. De aanklacht is veeleer mild voor clubadvocaat Laurent Denis, en ook voor Bodart, van wie het parket nu - verrassend - zegt dat hij nooit geld heeft ontvangen voor het manipuleren van voetbalwedstrijden. Datzelfde geldt voor Pietro Allatta, die wel wordt vervolgd voor verboden wapenbezit.

Hoewel tijdens het onderzoek tal van aanwijzingen boven water kwamen over hoe Ye ook een reeks wedstrijden liet vervalsen bij La Louvière, SK Ronse en RAEC Bergen, blijft het lijstje van 18 wedstrijden beperkt tot die waarvan betrokkenen bereid werden gevonden om bekentenissen af te leggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234