Maandag 26/09/2022

Twee producten waaronder cathine aangetroffen in urinestaal van slotdag Gentse Zesdaagse

Keisse positief in Zesdaagse

Iljo Keisse heeft bekendgemaakt dat hij op de slotdag van de Gentse Zesdaagse positief bevonden is bij een dopingcontrole. In afwachting van de analyse van het B-staal is hij voorlopig geschorst door zijn team Topsport Vlaanderen. Keisse zit naar eigen zeggen zwaar in de put, maar onthoudt zich van verder commentaar.

door Jan-Pieter de Vlieger

BRUSSEL l Twee keer controleerde de Vlaamse Gemeenschap, tegelijk zijn werkgever, Iljo Keisse tijdens de Zesdaagse. De plas donderdag was negatief, die op zondag was dat niet. In de urine van de renner werden twee producten aangetroffen. Een daarvan is cathine. Het andere is voorlopig niet bekend, maar het zou niet om epo of een afgeleid product gaan.

Het moet kort na zijn ereronde geweest zijn, dat Iljo Keisse ontboden werd voor de dopingcontrole. Samen met ploegmaat Robert Bartko had Keisse de Zesdaagse gewonnen, op de slotdag namen ze één ronde terug op twee andere duo's. Het is het dopingstaal van die 23ste november dat positief bevonden werd. Eerder werd Keisse ook al op donderdag getest, toen plaste hij negatief. Het is de Vlaamse Gemeenschap, toevallig ook de hoofdsponsor van Keisses wielerteam Topsport Vlaanderen, die de beide controles uitvoerde.

Manager Christophe Sercu ontving gisteren een fax waarin de Internationale Wielerunie (UCI) hem op de hoogte stelde van de positieve plas van Keisse. "U mag één keer raden wat mijn eerste reactie was", aldus Sercu. "Ik was zwaar ontgoocheld. Ontgoocheld en verbaasd. Je gaat er even voor zitten en denkt dat het niet kan."

Sercu pakte meteen de telefoon en ontbood de renner op zijn bureau. "Ik heb Iljo om uitleg gevraagd", zegt Sercu. "En wat mij betreft was die uitleg niet afdoende."

Geen idee van de oorzaak

Keisse zelf wist het nieuws al langer. Hij stelde eerder al Kenny De Ketele op de hoogte, zijn ploegmaat in de ploegkoers op de Spelen. In dat gesprek zou Keisse aangegeven hebben dat hij geen idee had wat de de oorzaak van de positieve plas kon zijn. Ook zijn grote baas, minister van Sport Bert Anciaux, was eerder al op de hoogte. "Ik heb een paar dagen gezwegen", zegt Anciaux, "en uit respect voor Iljo Keisse ga ik mij ook nu onthouden van zware uitspraken tot de resultaten van de B-analyse bekend zijn."

Over de gevolgen van een positief B-staal is Sercu duidelijk: "Als de tegenexpertise positief is, dan volgt voor Keisse een ontslag. De regels zijn duidelijk." De kans op een positieve tegenexpertise is behoorlijk groot. In amper 20 procent van de gevallen wordt een positief A-staal niet bevestigd. Het is echter lang niet uitzonderlijk dat de tegenexpertise een andere uitslag geeft.

Omwille van het B-staal ook in de voorwaardelijke wijs: de zaak Keisse zou de eerste zijn die door de wielerbond zelf juridisch wordt afgehandeld, nu de disciplinaire commissie van de Vlaamse Gemeenschap niet langer bevoegd is voor topsporters. Topsport Vlaanderen zou met Keisse ook zijn belangrijkste renner verliezen. "Mocht hij straks inderdaad positief blijken te zijn, dan is dat voor ons een bijzonder zware klap. Keisse is een absolute topper", aldus Bert Anciaux. Samen met ploegmaat Kenny De Ketele was Keisse laureaat van het Vlaams Sportjuweel, een onderscheiding die net gisteren werd uitgereikt. Keisse daagde uiteraard niet op. Voorlopig gaat de prijs enkel naar De Ketele.

manager Christophe Sercu:

De uitleg van Keisse is voor mij niet afdoende

n Op de slotdag van de Gentse Zesdaagse nam Iljo Keisse een ronde terug op twee andere koppels.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234