Maandag 04/07/2022

Twee vraagjes

Kameraden, waar is mijn trein? Liberalen, waar is mijn geld?

Jef Van Thielen, Ramsel

Ethisch bankieren

Enkele maanden geleden gingen de banken onder elkaar een concurrentieslag aan met hoger rentende internetspaarrekeningen. Er was niet één bank die het ethisch en duurzaam sparen mee opnam in dit verhaal. Dit wekte bij de publieke opinie opnieuw de schijn dat financiële producten er alleen zijn om op te brengen en verder ethisch neutraal zouden zijn.

Nu, dat zijn ze allerminst. De vzw Netwerk Vlaanderen onderzoekt sinds jaar en dag in welke kwalijke zaken de grootbanken hun geld investeren. Alleen via ethische bankproducten kunnen we voorkomen dat met onze spaarcenten mensenrechten geschonden worden, de wapenproductie floreert en het milieu ernstig wordt aangetast.

Binnenkort wordt de raad van bestuur van Fortis weer bevolkt met vertegenwoordigers van de overheid. Mogen we dan alstublieft ook hopen dat het krekelsparen en aanverwante producten in ere hersteld worden? Dat de nieuwe regulering van het bankwezen weer meer nadruk gaat leggen op de maatschappelijke meerwaarden in plaats van op (destructief) winstbejag?

Felix Bergers, As, namens het Limburgs Sociaal Forum

De moeder van alle Daensen

Het deed wel even plezier dat Wilfried Eetezonne bij zijn recensie van de musical vermeldde dat aan de basis van de film de nu welhaast vergeten toneelvoorstelling van Priester Daens in het NTG (1979) heeft gelegen. Vriend en stadsgenoot Boontje was er aanvankelijk (1971) zelfs bij betrokken. Kleine rechtzetting: het stuk werd geschreven door mezelf én Walter Moeremans. Hij voerde de regie, ik was dramaturg. En het dode meisje op de stootkar was niet doodgevroren, maar met d'r haar gegrepen door een spinmachine. Waar wij toen niet opgekomen zijn, was de politieke strijd van de Daensen te doorweven met een liefdesgeschiedenis.

Frans Redant, Antwerpen

Koopklacht

Koopkracht en dalen zijn twee woorden die sinds kort op elkaar rijmen. Veel groepen schreeuwden gisteren hun onvrede uit maar er blijven heel wat groepen in de koude. Niet enkel de daklozen en de prostituées zien zwarte sneeuw van ontbering en vergetelheid, maar ook de schrijvers hebben het in deze dagen niet gemakkelijk. En een schrijversstem wordt nauwelijks gehoord. Schrijvers? Eten die ook brood? Dragen die ook dure schoenen? Ja hoor. Lezen schrijvers ook kranten? Dat gebeurt. En laten zij zich ontberingen aanpraten? Gezien hun klagerige natuur: maar al te graag.

No more! Ook wij kunnen op tafel slaan. Ook wij zijn in staat om onze laptops dicht te klappen en iedereen die afhankelijk is van onze letters te dwingen over onze problemen na te denken. Ik roep dus alle Belgische schrijvers op om één dag de pen neer te leggen. Eén dag hoeft niemand ons lastig te vallen om saaie opiniepagina's op te leuken of een schoon woordeken te mailen naar bobonneke dat nog steeds moet bekomen van haar onzachte ontmoeting met Dedecker in Oostende toen ze daar met haar vriendinnen een hondenshow had georganiseerd voor het goede doel.

Akkoord, de gevolgen zullen misschien niet onmiddellijk voelbaar zijn. Hoewel, als iedereen die zich graag opiniemaker noemt, lustig meedoet, dan kunnen we morgen tijdens het ontbijt met onze partners praten in plaats van kranten te lezen. Maar over vijftig jaar zal er een dag komen waarop alle burgers zich ontheemd gaan voelen, er zal iets ontbreken en niemand zal er de vinger op kunnen leggen. Maar u en ik zullen het nog weten. Het zal die dag precies vijftig jaar geleden zijn dat er schrijvers opgestaan zijn die gezegd hebben: genoeg! Wij hebben er genoeg van. Dat de politici het maar oplossen.

Uw schrijver die er gisteren ook voor een dag mee stopte.

Saskia de Coster, schrijver

Opwaardering parlement

Vreemd toch hoe bepaalde media vinden dat je het onderzoek naar wat fout liep bij de banken, het toezicht op banken en beurs, de federale en Europese overheid niet aan het parlement mag toevertrouwen. Zijn het niet vaak diezelfde media die het parlement verwijten zijn taak niet te vervullen?

Geert Bourgeois, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234