Zondag 26/06/2022

Typen kan ook met één hand

Half Keyboard

Dit klavier van de Amerikaanse Matias Corporation is zowel in naam als in wezen een half toetsenbord: het toestel bestaat letterlijk slechts uit de linkerhelft van een regulier toetsenbord. De toetsen zelf zijn even groot, en ook de opbouw is hetzelfde. Iedere toets vertegenwoordigt ook nog eens de tegenoverliggende aanslag op het onbestaande rechterdeel van het klavier, dat kan worden geactiveerd door de spatiebalk ingedrukt te houden. De G-toets staat dan voor de H, de R voor de U, enzovoort.

Het klavier is in de eerste plaats ontwikkeld voor computergebruikers met een lichamelijke handicap, voor wie de Matias Corporation al langer een softwareversie verkocht. Maar ook gebruikers van handhelds die een langere tekst willen invoeren - met een styluspen of een compact toetsenbordje een haast onmogelijke taak - en professionelen voor wie de muis of de lichtpen het belangrijkste invoerapparaat is (zoals grafici of architecten) kunnen volgens de makers in het Half Keyboard een handig werktuig vinden.

"Het Half Keyboard is het snelste, meest intuïtieve middel om tekst in te voeren op een compacte computer", verklaart professor Scott MacKenzie van de universiteit van York, die in de advisory board van de Matias Corporation zetelt. "Wie zo'n toetsenbord aan een handheld aansluit, zoals bijvoorbeeld op de Palm III, maakt het toestel haast even bruikbaar als een laptop- of desktopcomputer." Volgens de Amerikaan Edgar Matias, de schepper van het bedrijf, kan een gebruiker van het Half Keyboard - uiteraard met enige oefening - een typsnelheid halen die 88 procent bedraagt van iemand die met twee handen typt. Hij bedacht het toetsenbord in 1990, toen hij studeerde aan de Universiteit van Toronto, en maakte in die tijd ook al een eerste prototype.

Hij baseerde het toestel op een theorie die zegt dat de hersenen hun beslissing om een bepaalde toets aan te slaan, baseren op de vinger die daarbij wordt gebruikt, in plaats van op de fysieke positie van de toets. Daardoor maakt het volgens Matias voor ons brein weinig uit of we voor de P nu onze rechter- of linkerpink gebruiken, waardoor de P in wezen gelijkstaat aan de A. Het klavier bestaat al voor pc en Macintosh-computers, maar de Matias Corporation heeft inmiddels al Half Keyboards voor Palm- en Handspring-handhelds aangekondigd. RMe

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234