Dinsdag 09/08/2022

NieuwsOorlog in Oekraïne

U kan zich nu aanmelden om Oekraïense vluchtelingen op te vangen: zo werkt het

Een Oekraïense vluchteling in Polen.  Beeld REUTERS
Een Oekraïense vluchteling in Polen.Beeld REUTERS

U kan zich vanaf vandaag kandidaat stellen bij uw gemeente om Oekraïense vluchtelingen op te vangen, meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). ‘De mails en berichten die binnenkomen van de bevolking zijn enorm. Iedereen wil helpen.’

Redactie

De Russische inval in Oekraïne heeft ruim een half miljoen mensen op de vlucht gejaagd, schat de Verenigde Naties. De Europese Commissie werkt daarom een voorstel uit om Oekraïners die vluchten automatische bescherming te geven. Volgens Mahdi zal ook ons land eventueel onderzoeken hoe we Oekraïners zelf een tijdelijk verblijfsstatuut kunnen geven, mocht Europa geen coördinerende rol opnemen. Intussen pleit de staatssecretaris voor een gecoördineerde aanpak om vluchtelingen te begeleiden.

“Dat doen we via het Crisiscentrum en de lokale besturen. Heb je een plek vrij en ben je bereid om mensen uit Oekraïne op te vangen? Meld dit dan zeker bij je gemeente”, luidt zijn oproep. De staatssecretaris heeft alle partners en diensten die een rol kunnen opnemen, samengebracht in een Task Force ‘Bescherming en Opvang Oekraïners’. Deze Task Force tekende in samenspraak met het Nationaal Crisiscentrum en de gouverneurs van ons land de structuur uit om vluchtende Oekraïners te ontvangen.

De federale overheid voorziet een onthaalcentrum in het voormalige Jules Bordet-ziekenhuis in Brussel. Daar worden Oekraïners geregistreerd, kunnen ze hun aanvraag tot automatische bescherming doen en eerste onderdak krijgen van beperkte duur. Van daaruit zal de verdere dispatching gebeuren naar lokale besturen voor de huisvesting van Oekraïners.

“De mails en berichten die binnenkomen van de bevolking zijn enorm. Iedereen wil helpen”, zegt Mahdi. “Deze oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd.”

Lees ook

Deze Belgen hebben #PlekVrij voor Oekraïeners: ‘Onderscheid tussen vluchtelingen is niet oké’

Grote vluchtelingenstroom uit Oekraïne is nu al een zekerheid: EU wil tijdelijk verblijf geven, ook België zet zich schrap

Aanmelden bij de gemeente

Burgers die solidair wensen te zijn en tijdelijk onderdak wensen te bieden aan vluchtende Oekraïners in afwachting van een definitieve plaats om te wonen, kunnen zich aanmelden bij hun gemeente, aldus Mahdi. De gemeenten staan samen met het Nationaal Crisiscentrum in voor de coördinatie van de huisvesting op het terrein.

Hoe gaat het in zijn werk? Neem contact op met de gemeente en beschrijf duidelijk hoeveel plaatsen u vrij heeft en om welke soort accommodatie (bijvoorbeeld een slaapkamer, een kot, en dergelijke meer) het precies gaat. Vermeld ook zeker uw contactgegevens en adres.

De gemeente zal deze info centraliseren en bezorgen aan het Nationaal Crisiscentrum. “De gemeenten zijn zich nog volop aan het organiseren om dit alles in goede banen te leiden, dus wees geduldig als je de gemeente contacteert om een plek aan te bieden”, klinkt het in een persbericht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234