Maandag 26/09/2022

Uber

Uber-CEO in nauwe schoentjes

Travis Kalanick. Beeld AP
Travis Kalanick.Beeld AP

Taxibedrijf Uber staat voor de moeilijkste week uit zijn nog jonge bestaan. Na de bekendmaking van een vernietigend rapport over de seksistische bedrijfscultuur, probeert de raad van bestuur de schade te beperken. Voor CEO Travis Kalanick dreigt een tijdelijke verbanning naar de zijlijn.

Pieter Dumon

Uber, dat groot werd met het organiseren van taxivervoer via de smartphone, strompelt dezer dagen van het ene schandaal naar het andere. De bal ging aan het rollen in februari van dit jaar toen Susan Fowler, die als ingenieur bij het bedrijf werkte, in een blogpost getuigde over de seksistische behandeling die haar daar te beurt viel. Het werd een verhaal van oneerbare voorstellen, gemanipuleerde evaluaties en een personeelsdienst die weigerde in te grijpen. De cijfers die Fowler aanhaalt, spreken boekdelen. Toen zij in 2015 bij Uber aan de slag ging, was 25 procent van de ingenieurs er vrouw, toen ze twee jaar later de deur achter zich dicht trok bleef er daar nog amper 3 procent van over.

Privacy

In de nasleep van haar getuigenis kwamen nog een hele reeks gelijkaardige verhalen naar boven over de doorgeslagen machocultuur bij Uber. Een tiental managers moest ontslag nemen en de bedrijfstop gaf het advocatenkantoor van voormalig Amerikaans minister van Justitie Eric Holder opdracht om de interne werking van het taxibedrijf door te lichten. Maar daarmee ging de storm niet liggen.

Vorige week moest topman Eric Alexander opstappen. Hij bleek al een aantal maanden rond te zeulen met het - vertrouwelijk - medisch dossier van een 26-jarige vrouw die eind 2014 in New Delhi verkracht werd door een Uber-chauffeur. De zaak leidde tot een tijdelijk Uber-verbod in de Indiase stad. Het stadsbestuur vond immers dat het taxibedrijf zijn chauffeurs onvoldoende screent voor het ze de baan op stuurt. In een poging het verhaal van de vrouw te ontkrachten, startte Alexander een eigen onderzoek. Hij kwam in het bezit van haar medisch dossier, maar stond er niet bij stil dat dat een ongeoorloofde inbreuk op haar privacy was. Toen de zaak aan het licht kwam, moest Uber hem wel aan de deur zetten.

Nu dreigt het Uber-imago opnieuw een forse deuk te krijgen. Verwacht wordt dat het bedrijf de conclusies van het onderzoek van Holder openbaar zal maken. En die zouden volgens verschillende anonieme bronnen die in de Amerikaanse media worden geciteerd, vernietigend zijn. De raad van bestuur zat zondag zeven uur lang samen om het rapport te bespreken en manieren te zoeken om de schade nog enigzins binnen de perken te houden. Dat daarbij slachtoffers zullen vallen is nu al duidelijk. In het verleden slaagde Kalanick er steeds in de raad van bestuur naar zijn hand te zetten, dankzij de steun en de stemmen van een aantal van zijn trouwe luitenanten die in die raad zetelen. Maar deze keer kunnen ook zij hem niet redden. De aandeelhouders van het bedrijf eisen immers steeds nadrukkelijker dat er orde op zaken wordt gesteld.

null Beeld AP
Beeld AP

Rechterhand

Emil Michael, Kalanicks rechterhand, is de eerste die moet gaan. Hij kwam al eerder in opspraak toen hij een speciaal onderzoeksteam wou oprichten dat moest graven in het privéleven van journalisten die negatief over Uber schreven. Ook Kalanick zelf lijkt deze crisis niet zonder kleurscheuren door te komen. Volgens The New York Times, dat bronnen binnen de bedrijfstop citeert, zou het voorstel op tafel liggen om hem drie maanden met verlof te sturen. Of en in welke hoedanigheid hij daarna terug kan keren, is nog onderwerp van discussie. Kalanick beleeft overigens niet alleen op professioneel gebied een woelige periode. Eind vorige maand kwam zijn moeder om het leven bij een bootongeval. Zijn vader ligt nog steeds in het ziekenhuis. In dat opzicht zou een sabbatperiode hem niet slecht uitkomen.

Ondertussen wordt volop aan een vrouwvriendelijke versie van Uber gewerkt. De Filipijnse Wan Ling Martello, een hooggeplaatste manager bij Nestlé, werd aangesteld als onafhankelijk toezichthouder. Het bedrijf trok vorige week ook al twee vrouwelijke managers aan. Frances Frei, een professor aan de Harvard Business School, gaat zich bezighouden met strategie en leiderschap. De van Apple afkomstige Bozoma Saint John wordt chief brand officer.

Ook indien Uber deze week zonder al te grote schade doorkomt, blijven er trouwens donkere wolken boven het hoofdkwartier hangen. Het bedrijf is in een juridische strijd verwikkeld met Alphabet, het moederbedrijf van Google. Daar beschuldigen ze Uber ervan technologie voor zelfrijdende auto's van hen te hebben gestolen. Ook het gerecht zit achter Kalanick en co. aan. Uber-chauffeurs maken in bepaalde steden waar de dienst verboden is gebruik van een specifieke app die het mogelijk maakt controleurs te ontlopen. Een illegale praktijk die Uber een forse boete kan opleveren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234