Donderdag 06/10/2022

Mazelen

Uitbraak van mazelen in VS doet oude brief van Roald Dahl viraal gaan

Een meisje wordt ingeënt tegen de mazelen in Miami. Beeld GETTY
Een meisje wordt ingeënt tegen de mazelen in Miami.Beeld GETTY

De voorbije maand januari zijn er al meer dan honderd gevallen van mazelen vastgesteld in de Verenigde Staten. Dat is meer dan anders in een heel jaar, aldus de Amerikaanse volksgezondheidsdienst. De uitbraak brengt een oude brief van de Britse schrijver Roald Dahl, die zijn dochtertje Olivia verloor aan de ziekte, opnieuw onder de aandacht.

Annick Joossen

Tussen 1 en 30 januari werden er 102 gevallen van mazelen vastgesteld, zo blijkt uit cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De besmettingen zijn verspreid over 14 verschillende staten, maar de meerderheid van de gevallen houdt verband met het Disney California Adventure Park in Anaheim, in de Amerikaanse staat Californië. Volgens de CDC waren de meeste zieken niet gevaccineerd.

"Het is nog maar januari en we zien al grote aantallen mensen met mazelen - zoveel zaken als we anders in een heel jaar hebben", waarschuwt dokter Anne Schuchat van de Amerikaanse Public Health Service. "Dat baart me zorgen, en ik wil alles doen wat mogelijk is om te voorkomen dat de mazelen weer voet aan grond krijgen in de VS en opnieuw endemisch worden."

Volgens de CDC werden de mazelen wellicht meegebracht door overzeese reizigers die vervolgens anderen besmetten in het Disneypark, maar ook in scholen, crèches, spoeddiensten, vliegtuigen en ziekenhuizen.

Anti-vaccinatiebeweging

Vorig jaar telden de VS met 600 zieken het grootste aantal gevallen van mazelen in meer dan twintig jaar. De mazelen werden in 2000 nochtans uitgeroeid verklaard. De hoge vaccinatiegraad in de VS moest dat zo houden. Toch zijn er steeds meer ouders die hun kinderen weigeren in te enten tegen de gevaarlijke ziekte, waardoor de ziekte opnieuw de kop opsteekt.

Het vaccin, tegen de mazelen, rubella en de bof, zorgt voor bijna 100 procent bescherming tegen de mazelen. Die zijn erg besmettelijk en kunnen bij kinderen ernstige complicaties veroorzaken, zoals longontsteking, hersenschade en doofheid. De CDC raadt ouders daarom aan hun kinderen twee keer te laten inenten tegen de ziekte, één keer tussen 12 en 15 maanden, en een tweede keer tussen 4 en 6 jaar.

Afgelopen vrijdag maande het Witte Huis ouders nog aan om te luisteren naar de goede raad van artsen en hun kinderen te laten vaccineren.

Toch zijn er heel wat mensen die gekant zijn tegen vaccinaties. Dat heeft voor een deel te maken met een rapport uit 1998, dat suggereerde dat er een link is tussen autisme en vaccins. Het rapport bleek achteraf vals, maar de twijfel was bij veel ouders gezaaid. The New York Times publiceerde zaterdag een reeks interviews met ouders die weigeren om hun kinderen te vaccineren. Eén vrouw stelde daarin dat ze haar 8-jarige zoontje niet wilde laten inenten omdat ze "niet zoveel gifstoffen" in zijn lichaam wou.

Misdaad

De hele discussie rond vaccinatie heeft opnieuw de aandacht gevestigd op een brief van de Britse schrijver Roald Dahl, die in 1962 zijn dochtertje Olivia verloor aan de ziekte. In die tijd bestond een vaccin nog niet. Dahl, bekend van klassiekers als 'Charlie en de Chocoladefabriek' en 'Matilda', schreef de brief in 1988, twee jaar voor zijn dood. Daarin roept hij ouders op om hun kinderen geen vaccinatie te weigeren "uit koppigheid, domheid of angst".

"Olivia, mijn oudste dochter, kreeg de mazelen toen ze zeven jaar oud was. Terwijl de ziekte zijn normale patroon vertoonde, las ik haar vaak voor in haar bed, zonder me al te veel zorgen te maken. Op een ochtend, toen ze al volop aan het herstellen was, zat ik op haar bed en toonde ik haar hoe ze kleine diertjes kon maken uit kleurrijke buisjes, en toen ze er zelf een wou maken, merkte ik dat haar vingers en haar brein niet samenwerkten en ze niks meer kon. 'Voel je je wel goed', vroeg ik. 'Ik voel me slaperig', zei ze. Binnen het uur was ze bewusteloos. Twaalf uur later was ze dood."

Dahl benadrukt in zijn brief dat de dokters toen niks voor zijn dochter konden doen, maar dat er intussen vaccins bestaan. "Ouders kunnen er nu voor zorgen dat hun kinderen gevaccineerd worden tegen de mazelen. Ik kon dat in 1962 niet doen voor Olivia omdat er nog geen betrouwbaar vaccin bestond." Volgens Dahl ligt de verantwoordelijkheid dan ook bij de ouders. "Ouders die nu weigeren om hun kinderen te laten inenten, brengen het leven van hun kinderen in gevaar", aldus Dahl. Hij noemt het "bijna een misdaad" als ouders hun kinderen een vaccin weigeren.

Ironisch genoeg roemt Dahl de Verenigde Staten voor zijn voortrekkersrol in het uitroeien van de ziekte. Inentingen tegen de mazelen waren er, in tegenstelling tot in Groot-Brittannië, immers verplicht.

U kunt de volledige brief hier lezen.

De Britse schrijver Roald Dahl. Beeld rv
De Britse schrijver Roald Dahl.Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234