Woensdag 10/08/2022

Uw hoofdstad, een dorp

Het Brusselse stadsbestuur doorzwom de voorbije zes jaar woelige waters. Een minischisma in burgemeesterspartij PS en een matige beleidsbalans lijken Freddy Thielemans echter niet van een tweede ambtstermijn af te houden.

Door Kris Hendrickx

BRUSSEL l Op 8 oktober zullen de ogen in de eerste plaats gericht zijn op Brussel-stad. De 144.000 inwoners mogen dan maar 14 procent van de gewestbevolking uitmaken, ze kiezen wel de hoofdstadburgemeester: de man of vrouw die met Bush op de foto mag en aan het hoofd staat van de grootste politiezone van het land.

Dat gemeenten als Schaarbeek (112.000 inwoners) of Anderlecht (96.000 inwoners) niet zo gek veel kleiner zijn, zal zondag dus veel minder interessant worden bevonden.

De Brusselse stadscoalitie (PS, Ecolo, Groen! en cdH-CD&V) krijgt in de peilingen de wind mee. Volgens een peiling in Le Soir zou de PS van Thielemans afstevenen op een krappe eerste plaats. De Franstalige liberalen - zonder François-Xavier de Donnea - zouden met een verlies van 5 procent naar een tweede plaats zakken.

Die resultaten zijn opmerkelijk. Het Brusselse stadsbestuur blonk de afgelopen zes jaar immers niet echt uit in teamgeest of voorbeeldig en visionair bestuur. Thielemans werd dit jaar nog geconfronteerd met twee deserterende schepenen. Stemmenkanon Carine Vyghen, in 2000 nog tweede op de PS-lijst, ging met medestander Jean-Baptiste De Crée op de liberale stadslijst Renouveau Bruxellois (RB) staan na een pittige dosis dorpspolitiek.

Ook de inhoudelijke palmares van het stadsbestuur oogt niet flatterend. Evenementen als Brussel-Bad, Winterpret en de Rollerparade zorgden wel voor animo in de stad en trokken een publiek dat vaak van ver buiten de gemeente kwam. Ze leverden Thielemans het aura van feestburgemeester op, altijd handig als je de volks-socialistische flank te vriend wilt houden.

Op mobiliteitsvlak is het Brusselse beleid - nochtans meegestuurd door vier groene schepenen - een flop. De aangekondigde autovrije zone rond de Grote Markt verwaterde tot een comfortzone waar elke auto overal nog doorkan. Ecolo kwam de voorbije zes jaar zo zwak voor de dag dat ze zich uitgerekend op hun groene flank lieten pakken door sp.a-lijsttrekker Pascal Smet, die de comfortzone vakkundig de grond inboorde op een persconferentie getiteld Too little, too late. De rood-groene lijst van Smet haalt in de opiniepeilingen een opmerkelijk hoge score (voor een Vlaamse lijst) van 8 procent, evenveel als het Ecolo van eerste schepen Henri Simons, dat zijn score gehalveerd ziet tegenover 2000.

De stedelijke vzw's vormen een andere smet op het blazoen van het stadsbestuur. Onder impuls van de PS werden tal van stadsdiensten, zoals het preventiebeleid via stadswachters, in stedelijke vzw's ondergebracht. Gial, verantwoordelijk voor de stedelijke informatica, blijkt nu een financiële krater van 2 miljoen euro te hebben.

Als het Brusselse stadsbestuur toch aanblijft, moet de oorzaak deels worden gezocht bij Freddy Thielemans. Hij overtuigt als volkse hoofdstadburgemeester met een sterke kabinetschef - Philippe Close wordt weleens de eigenlijke burgemeester genoemd. Doorslaggevender nog zijn de liberalen van RB-lijsttrekster Marion Lemesre zelf. Het vertrek van zwaargewichten als François-Xavier de Donnea en Olivier Maingain is daar nooit echt verteerd. De onwaarschijnlijke carrousel van minister-presidenten in 2003 en 2004 - herinnert u zich: Simonet, De Donnea, Ducarme, Simonet? - deed de partij evenmin deugd.

In Schaarbeek wordt het uitkijken naar de score van Laurette Onkelinx. De PS-lijsttrekster treedt er op tegen burgemeester Bernard Clerfayt (MR-FDF), die nu nog met PS en Ecolo over een erg ruime meerderheid beschikt. Clerfayt mag Onkelinx dan overtuigend kloppen in de peilingen, om voort te besturen zal hij ook een coalitiepartner nodig hebben. In principe moet dat Ecolo worden, maar die partij hoopt in tal van Brusselse gemeenten juist op een coalitie met de PS. Ook de score van VB-kopstuk Johan Demol, in 2000 nog goed voor evenveel voorkeurstemmen als Clerfayt, zal met argusogen worden gevolgd.

Anderlecht bereidt zich voor op een clash tussen huidig burgemeester Jacques Simonet (MR) en voormalig gewestminister Eric Tomas (PS). Ecolo en Anderl'2007 (de lijst van CD&V-schepen Walter Vandenbossche) zijn een stuk kleiner. Toch wordt minstens een van hen zondag onmisbaar om een meerderheid op de been te brengen. Een van de hoofduitdagingen blijft de straatarme wijk Kuregem.

In Molenbeek regeert momenteel de Brusselse PS-voorzitter Philippe Moureaux. De burgemeester neemt het op tegen een sterke MR in zijn gemeente (die een rijker hoog-Molenbeek omvat). Gewestelijk roept Moureaux zijn partij net als in 2000 op om zoveel mogeIijk olijfboomcoalities (PS, Ecolo en cdH) te smeden. In de gemeente met de grootste concentratie aan Marokkaanse migranten is het ten slotte uitkijken naar de score van moslimpartij PJM van Jean-François Abdulaziz Bastin.

Op www.brusselnieuws.be vindt u informatie over alle Brusselse gemeenten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234