Zaterdag 13/08/2022

Vaccinatiekoepel overweegt Vlaamse inentingsdatabank

Brussel

Eigen berichtgeving

Cathy Galle

Een besmettelijke ziekte kan pas uit de maatschappij gebannen worden als voldoende mensen ingeënt en dus immuun zijn voor de ziekte, meent de Vlaamse Vaccinatiekoepel, een recent opgericht orgaan dat bestaat uit vertegenwoordigers van de Vlaamse gezondheidsadministratie, van Kind & Gezin en uit enkele externe specialisten. De koepel kreeg van Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Mieke Vogels (Agalev) de taak een gericht vaccinatiebeleid voor Vlaanderen uit te werken. Een van de eerste opdrachten is alvast te bekijken of de uitbouw van een Vlaamse vaccinatiedatabank wenselijk en mogelijk is.

Uit een recent onderzoek van de Gezondheidsinspectie (zie DM 19/02) bleek dat een aantal vaccins nog te weinig toegediend wordt. Mazelen, bof, rodehond, en in ergere mate hepatitis B en het zogenaamde hib-virus (haemophilus influenza type B) krijgen nog te vaak vrij spel. De kritische vaccinatiegraad, het percentage personen die ingeënt moeten zijn om in een populatie een infectie te stoppen, wordt voor deze ziekten niet gehaald.

En daar moet dringend verandering in komen, meent de Vaccinatiekoepel. "Een optimalisatie van de vaccinatiegraad onder Vlaamse kinderen is de hoofddoelstelling van de koepel", stelt dokter Dirk Dewolf, hoofd van de afdeling voor preventieve en sociale gezondheidszorg van de Vlaamse gezondheidsadministratie en hoofd van de Vaccinatiekoepel. "Er werden eerder al regionale overlegorganen voor gezondheidszorg opgericht, die ondere andere met informatie- en sensibiliseringscampagnes in hun regio's aandacht proberen te wekken voor de problematiek. Maar er was dringend behoefte aan een coördinerend orgaan dat het hele vaccinatiewerk in goeie banen kon leiden en ook de minister kan adviseren bij het uitwerken van een gericht vaccinatiebeleid. Adviezen voor de optimalisering van de vaccinatiekaart voor kinderen bijvoorbeeld, voor nieuwe vaccins die op de markt komen en voor het gratis verspreiden van de spuitjes of drankjes. Allemaal zaken waar we ons bezig mee zullen houden."

De markt van de vaccins is ook steeds in beweging. Een overkoepelend orgaan kan daar beter op inspelen, stelt Dewolf. "De markt van de vaccins zal de komende jaren grondig door mekaar geschud worden. Onderzoekers proberen steeds vaker om meerdere vaccins in één spuitje te stoppen. Er bestaan nu al enkele zesvoudige vaccins en die trend zal ongetwijfeld nog voortgezet worden. Het is belangrijk voor een beleid om snel te kunnen inspelen op het commerciële aanbod."

Maar een van de eerste taken van de koepel is nagaan of de uitbouw van een vaccinatiedatabank voor Vlaanderen mogelijk is. Kind & Gezin experimenteert al een tijdje met een dergelijke databank. De gegevens van kinderen en de hen toegediende vaccinaties worden opgeslagen in een centraal bestand dat door de consulentes kan worden geraadpleegd en aangevuld. De koepel onderzoekt nu of het wenselijk is om de databank ook uit te breiden tot de andere vaccineerders en ook dezen aan te sluiten op de databank. Dewolf: "Het kan voor een arts bijzonder handig zijn om te weten welke vaccins zijn patiënt al gekregen heeft. De arts kan dan ook zelf gegevens invoeren en het dossier van de patiënt vervolledigen. Een beter zicht op de vaccinatietoestand van de patiënten zal ongetwijfeld bijdragen tot een hogere vaccinatiegraad."

Maar de uitbouw van een Vlaamse vaccinatiedatabank is niet zo evident, weet Dewolf. "Uiteraard rijst het probleem van de privacy. In de databank zitten namelijk persoonlijke gegevens over de patiënt. Bovendien zijn er ook nog heel wat technische problemen. Het systeem moet immers sterk genoeg zijn om er alle artsen en kinderartsen op aan te sluiten. En we zullen wellicht ook nog af te rekenen krijgen met enige weerstand, zowel van ouders als van artsen. Dit vergt dus duidelijk nog heel wat onderzoek en overleg."

Het is voor een arts bijzonder handig om te weten welke vaccins zijn patiënt al gekregen heeft

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234