Zaterdag 27/11/2021

OverzichtVaccinatieteller

Vaccinatieteller België: hoe vordert de boostercampagne in ons land en in Vlaanderen? Volg de evolutie op de voet

null Beeld ANP - DE MORGEN
Beeld ANP - DE MORGEN

2021 is het jaar van de vaccinatie tegen het coronavirus. Hoeveel Belgen zijn nu deels of volledig beschermd, en zijn er regionale verschillen? En hoe vordert de boostercampagne, die dit najaar is gestart? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens, die we dagelijks updaten, in één handige teller.

Hoeveel Belgen zijn al gevaccineerd? En hoeveel Vlamingen?

Dit is de belangrijkste tabel om in de gaten te houden. Hier ziet u het aantal deels, volledig, en extra gevaccineerde personen, en hun aandeel ten opzichte van de volledige bevolking, inclusief minderjarigen. We tonen daarbij ook de verschillen per regio:

Wie kreeg al een boosterprik?

In september startte België met de zogenaamde ‘boostercampagne’: een derde prik voor wie eerste twee Pfizer-, Moderna- of AstraZeneca-vaccins kreeg, of een tweede prik voor wie een Johnson & Johnson-vaccin heeft gekregen. In eerste instantie was de campagne voorbehouden voor mensen met een verminderde immuniteit en bewoners van woon-zorgcentra, in oktober werd de doelgroep uitgebreid naar alle 65-plussers.

Sinds midden november komen de zorgverleners onder de 65 langs in het ziekenhuis waar ze werken of in de vaccinatiecentra, vanaf half december volgt iedereen die een Johnson & Johnson-vaccin kreeg. Volgend jaar komt dan de volledige bevolking opnieuw aan de beurt. De grafiek toont naast de eerste en tweede prik, ook het aantal Belgen dat al een extra prik kreeg.

Hoe schiet het op in elke leeftijdscategorie?

Onderstaande tabel toont voor elke leeftijdsgroep de laatste stand van zaken voor de boostercampagne. In principe wordt er opnieuw van oud naar jong gewerkt, met enkele uitzonderingen zoals de zorgverleners, en iedereen die een eerste Johnson & Johnson-vaccin heeft gekregen.

Hoe snel worden de boosterprikken gezet?

De praktische organisatie van de boostercampagne ligt zoals de eerste vaccinatieronde opnieuw bij de regio’s. Hieronder tonen we hoeveel boostervaccins er elke dag gemiddeld worden toegediend, in elke regio. De cijfers zijn daarbij omgezet naar 100 inwoners, aangezien niet elke regio evenveel inwoners telt.

Wie komt al in aanmerking voor de boosterprik?

In het ideale geval ligt de wachttijd tussen de tweede en derde prik zo dicht mogelijk bij het voorgeschreven interval. In de praktijk blijken heel veel mensen echter langer te moeten wachten op hun extra dosis. De stippellijn op de grafiek toont hoeveel mensen op een bepaalde dag in theorie in aanmerking kwamen, de volle lijn toont het werkelijk aantal gevaccineerden op die dag.

Een één-op-één-interval voor elke Belg aantonen is met de beschikbare cijfers onmogelijk. Maar de marge geeft wel een algemeen beeld: hoe grote het verschil tussen beide curves, hoe groter het aantal mensen dat in een ideale wereld al eerder zijn boosterprik had kunnen krijgen.

De laatste stand van zaken per leeftijdsgroep

Ook de eerste en tweede prikken gaan ondertussen nog steeds verder, hieronder tonen we de laatste stand van zaken per leeftijdsgroep en regio:

Hoeveel mensen zijn al gevaccineerd in uw gemeente?

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid deelt specifiek voor Vlaanderen ook elke dag lokale vaccinatiecijfers. In de tabel of op de kaart kunt u de dagelijkse gegevens voor uw eigen gemeente opzoeken. Lokale gegevens over de boosterprikken zijn er op dit moment (nog) niet:

Sciensano op zijn beurt geeft één keer per week ook een stand van zaken van alle Belgische gemeenten. Die vindt u hier terug op de kaart:

Welke vaccins diende ons land al toe?

De overgrote meerderheid van de toegediende vaccins is van Pfizer/BioNTech, uiteraard omdat er daar de meeste van geleverd zijn. Daarna volgen AstraZeneca, Moderna en Johnson & Johnson.

De vaccins van Pfizer en Moderna worden al sinds het begin van de campagne gebruikt, AstraZeneca kwam er in februari bij, en Johnson & Johnson in april.

Hoe doet België het in vergelijking met andere landen?

In deze tabel kunt u de vaccinatiegraad bekijken van de landen uit de Europese Unie of wereldwijd:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234