Maandag 03/10/2022

Vaders profiteren niet van ouderschapsverlof

De moeders in dit land nemen negentig procent van alle voltijdse ouderschapsverloven voor hun rekening. Dat vrouwen het vaker gebruiken dan mannen, is niet verrassend. De cijfers zijn dat wel.

Uitgerekend op de Internationale Mannendag doet federaal minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) een oproep aan alle Belgische vaders om vaker ouderschapsverlof op te nemen en het verschil met de moeders dicht te rijden. Het ouderschapsverlof blijft voor moeders een beproefd middel om job en gezin met elkaar te combineren, maar niet voor vaders.

Net geen negentig procent van alle voltijdse ouderschapsverloven wordt door moeders opgenomen. Voor het halftijds ouderschapsverlof geldt dezelfde verhouding: wie dat systeem gebruikt om halftijds te gaan werken, is in 87 procent van de gevallen een vrouw. Het ouderschapsverlof opnemen voor één dag in de week, is veruit het populairste bij mannen. Eenderde van alle ouders die opteren voor een vierdagenweek, is vader.

De kloof tussen de geslachten geldt niet enkel voor ouderschapsverlof. Of het nu gaat om tijdskrediet, verlof voor palliatieve zorgen, de medische bijstand aan een ziek familielid of de thuiszorg voor een kind met een handicap, in de statistieken duikt steeds dezelfde verhouding op: vrouwen nemen driekwart voor hun rekening. Acht van de tien deeltijdse werknemers zijn vrouwen.

Vorig jaar werden er in totaal 52.538 ouderschapsverloven opgenomen. Daarvan werd 73 procent aangevraagd door vrouwen.

Tien jaar geleden was het ouderschapsverlof nog lang niet zo populair. In 2002 namen 11.605 werknemers zo'n verlof op, vijf keer minder dan vandaag. Het verschil tussen moeders en vaders was toen (nog) veel groter. Slechts 1.019 mannen genoten van ouderschapsverlof.

Samen met haar collega, federaal minister Philippe Courard (PS), lanceert De Coninck een sensibiliseringsplan om het ouderschapsverlof beter bekend te maken bij mannen. "Sommige werknemers weten niet eens dat het ouderschapsverlof voor vaders en moeders geldt, voor elk kind binnen het gezin", legt de sp.a-minister uit. "Ze weten ook niet altijd dat het een recht is."

Een colloquium dat vandaag doorgaat, moet de sociale partners en bedrijfsleiders de voordelen van het ouderschapsverlof duidelijk maken. "Ook de werkgevers moeten van mentaliteit veranderen," meent de minister van Werk. "Nu worden mannen die ouderschapsverlof willen nemen, nog te vaak vreemd bekeken."

Tegen 2013 plant De Coninck ook een handleiding voor de werkgevers. "Niet alleen de maatregelen in verband met de verloven zullen daarin staan, ik wil de ondernemers aansporen een actieplan op te stellen waardoor ze het hun werknemers makkelijker maken om hun beroeps- en gezinsleven met elkaar te combineren."

De socialiste weet hoe gevoelig dit onderwerp ligt. Toen ze in maart verkondigde dat te veel vrouwen te weinig werken, en er dus meer vrouwen voltijds aan de slag moeten, kreeg ze uit alle hoeken van het land kritiek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234