Donderdag 18/08/2022

Pensioenbeleid

Vakbondsactie: "Alleen wettelijk pensioen kan de stabiliteit van het stelsel garanderen "

"Op de bres voor onze pensioenen": een actie van het gemeenschappelijk vakbondsfront in Brussel.Beeld PHOTO_NEWS

Volgens de vakbonden zouden er zich vanmiddag zo'n zesduizend vakbondslieden verzameld hebben aan de Rijksdienst voor Pensioenen, nabij het Zuidstation in Brussel. De politie houdt het op vijfduizend mensen. Met de manifestatie willen de bonden in gemeenschappelijk front hun eisen rond pensioenen kracht bijzetten en protesteren tegen de pensioenmaatregelen van de regering, die "genomen werden nog voor de oprichting van het Nationaal Pensioencomité".

De drie vakbonden verwijten de regering dat die het overleg, "dat in het Nationaal Pensioencomité zou moeten plaatsvinden, uitholt". "De regering heeft immers in de ministerraad beslist de wettelijke pensioenleeftijd op te trekken tot 67 en heeft ook de toegang tot vervroegd pensioen en tot stelsels van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT, het voormalige brugpensioen) verstrengd. Dan zijn er nog de beperkende maatregelen in verband met tijdskrediet eindeloopbaan", klinkt het.

Voor het ACV, het ABVV en de ACLVB is het "waanzin" om de wettelijke pensioenleeftijd op te trekken tot 67 jaar, terwijl de jeugdwerkloosheid ongeveer 25 procent bedraagt. "Dit stond in geen enkel verkiezingsprogramma", hekelt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. "Het optrekken van de pensioenleeftijd naar 67 jaar is een regelrechte schande en puur kiezersbedrog. Ouderen langer aan de slag houden is contraproductief en asociaal tegenover de jongeren die werk zoeken. Op een echt aanwervingsbeleid wachten wij nog altijd."

"Wie gelooft deze regering nog?"

Ook ACV-voorzitter Marc Leemans hekelt het feit dat het verhogen van de pensioenleeftijd in geen enkel verkiezingsprogramma voorkwam. "Wie gelooft deze regering nog? Alleen die regering zelf. Ze functioneert als een Zweedse kwakkel: scheef", aldus Leemans. "En wanneer men mij zegt dat de mensen voor dit beleid en dus voor het optrekken van de pensioenleeftijd gekozen hebben, dan zeg ik: wablief? Jullie hebben tijdens de weken voor de verkiezingen net het tegenovergestelde gezegd. De pensioenleeftijd zou niet verhoogd worden. Binnenkort kan je alleen nog met pensioen als je eerst een overlijdensattest kan voorleggen."

Maar ook naar de werkgevers haalt Leemans uit: "Wie gelooft ook die werkgevers nog? Een jeugdwerkloosheid van 25 procent, dàt moet een prioriteit zijn. Werknemers moeten langer werken, maar de vraag wordt niet gesteld hoe ze dit moeten volhouden. Het loonlandschap is veel te hoog, maar een taxshift hoeft plots niet meer. Dan keert men zijn kar en is het plots niet meer nodig."

"We hebben vooral rechtvaardigheid nodig, een regering die voor iedereen rijdt, ook voor wie niet van rijke komaf is. Want koopkracht doet de economie draaien, deze regering doet net het tegenovergestelde. En daarom zijn manifestaties zoals deze nodig, en daarom zullen wij verzet blijven organiseren", aldus Leemans.

Marc Leemans (ACV / CSC). Beeld PHOTO_NEWS
Marc Leemans (ACV / CSC).Beeld PHOTO_NEWS

"Anti-jongerenregering"

De nummer twee van ACV, Marie-Hélène Ska, benadrukt dat "sociaal overleg geen formaliteit is". "Deze regering spaart niemand en maakt de burgers armer. Ze voert een beleid dat polariseert, dat mensen tegen elkaar opzet: werkenden tegen werklozen, ouderen tegen jongeren en werknemers uit de privésector tegen de ambtenaren. Binnenkort gaan we eerst dood en daarna pas met pensioen."

Volgens Pierre Ledecq van CSC-Jeunes is de regering-Michel een "anti-jongerenregering". "Hoe langer er gewerkt moet worden, hoe minder kansen er zijn voor de jongeren. Deze regering heeft alleen oog voor wie een perfect traject aflegt, niet voor wie pech heeft. Dat Charles Michel op zijn 25ste al minister was, heeft natuurlijk alles te maken met zijn talenten en niets met zijn afkomst", aldus Ledecq.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Ook ACLVB-voorzitter Jan Vercamst is niet mals voor de regering. "De manier waarop de sociale partners buitenspel gezet worden is ongezien. Deze regering wil enkel besparingen en langer werken, maar noodzakelijke beslissingen voor nieuwe jobs blijven uit."

Krachtmeting

Marc Goblet, de nummer twee van de socialistische vakbond, waarschuwt de regering dat de bonden "niet meer bereid zijn met zich te laten sollen". "Dan zal het tot een krachtmeting komen", klinkt het. Zo is voor 7 oktober een grote nationale manifestatie gepland, gekoppeld aan een 24 urenstaking. "7 oktober zal een succes moeten zijn zoals 6 november was. De werknemers zullen hun vastberadenheid tonen, overal in het land. We moeten daarbij zoeken naar wat ons verenigt, niet wat ons verdeelt. Want dat is wat rechts wil, verdeeldheid bij links. En links, dat zijn wij, de vakbonden."

De drie bonden eisen verder onder meer het integraal behoud van de automatische indexering van lonen en sociale uitkeringen, een versterking van de wettelijke pensioenen, een minimumpensioen dat gelijk is aan het interprofessioneel minimumloon (vandaag 1.500 euro), de naleving van de huidige gelijkstellingsregels voor inactiviteitsperiodes bij de berekening van de loopbaan en van het pensioen, en het behoud van de verworven rechten voor overheidspensioenen.

De drie vakbonden zijn van mening dat het wettelijk pensioen financieel houdbaar is en blijft en dat dit bovendien "het enige is dat de stabiliteit en duurzaamheid van ons pensioenstelsel kan garanderen".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234