Dinsdag 24/05/2022

Overzicht

Vakbondsacties tegen pensioenplannen regering, hinder voor openbaar vervoer

Archieffoto. Beeld Wouter Van Vooren
Archieffoto.Beeld Wouter Van Vooren

De drie grote vakbonden betogen vandaag tegen de pensioenplannen van de regering-Michel. In alle gewesten zijn actiemomenten voorzien, in bedrijven kunnen sensibiliseringsacties gehouden worden. Vooral de plannen van de regering rond zware beroepen baren de bonden zorgen. De acties zorgen in heel Vlaanderen en Brussel voor hinder bij het openbaar vervoer. Een overzicht.

HC

De acties van vandaag moeten de eis van de vakbonden - "een waardig pensioen op een redelijke leeftijd" - kracht bij zetten. De focus van de actie ligt bij de zware beroepen. "Mensen hebben heel hun carrière het beste van zichzelf gegeven, in volcontinu gewerkt, in vriestemperaturen, hebben zware lasten getild. Ze willen uitzicht op een treffelijk einde van hun carrière", verwoordt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen het. De actie komt op een cruciaal moment. Bonden en werkgevers onderhandelen over de zware beroepen in de privésector. Een akkoord lijkt evenwel ver weg.

Het pensioenbeleid van de federale regering garandeert “een waardig pensioen op een redelijke leeftijd”. Dat zei minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) alvast in een reactie op de vakbondsmanifestaties tegen het beleid. Volgens de MR-minister maken de bonden gebruik van “makkelijke slogans” en een “angstwekkend discours”.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Openbaar vervoer

Nog in Brussel is er door de vakbondsacties al hinder bij het openbaar vervoer. Voorlopig rijdt er maar één metrolijn uit. Tussen Simonis en De Brouckère zijn bussen ingelegd. Er zijn ook acht tramlijnen en vijf buslijnen verzekerd. De tramlijnen die uitrijden zijn de 3, 4, 7, 8, 9, 51, 82 en 92. Bij de bussen gaat het om de lijnen 21, 29, 71, 87 en 95. Minder dan de helft van alle geplande voertuigen is uitgereden.

Lees verder onder de foto.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Problemen bij De Lijn

De actiedag van de vakbonden tegen de pensioenhervormingen van de federale regering verstoort dinsdagochtend de dienstverlening bij De Lijn. De meeste hinder is er in Vlaams-Brabant en op de stadsnetten van Antwerpen en Gent. Maar ook daarbuiten vallen er ritten weg.

In de hele provincie Antwerpen is de dienstverlening zwaar verstoord, meldt De Lijn. Op het stadsnet van Antwerpen was om 7.30 uur globaal een kwart van de stadsbussen en de helft van de trams uitgereden. Op de tramlijnen 3 en 11 is er het minste hinder, op tramlijn 15 het meest. Op de lijnen van Antwerpen naar het noorden van de provincie (lijnenbundels 600 en 700) en in de regio Mechelen is driekwart van de chauffeurs aan de slag. In de regio Turnhout is dat ongeveer twee derde, klinkt het.

Ook in Gent is het stadsnet zwaar verstoord. Tramlijn 1 en stadsbussen 3 en 5 rijden om het kwartier. Bij tramlijnen 2 en 4 en stadsbus 9 is dat om het halfuur. De stadsbussen 6, 8, 17/18 en 38/39 rijden niet. Na 20 uur rijden er geen stadslijnen meer. In Aalst wordt 40 procent van de stadslijnen gereden en in Sint-Niklaas en de regio Sint-Niklaas 70 procent. Elders is de hinder kleiner.

In Vlaams-Brabant is er in heel de provincie hinder. De dienstverlening is het meest verstoord in de grote rand rond Brussel, vooral in het Pajottenland en de Druivenstreek. Ook het stadsnet van Leuven ondervindt grote hinder, vooral op lijn 2.

In Limburg zijn zeven op de tien chauffeurs uitgereden. De hinder is voelbaar op de streeklijnen in de hele provincie. Ook op de stadslijnen van Hasselt, Genk, Tongeren en Sint-Truiden rijden beduidend minder bussen. Bij de belbussen kunnen niet alle gereserveerde ritten gereden worden.

In West-Vlaanderen tot slot rijdt 90 procent van de chauffeurs. Bij de Kusttram is de hinder groter, met drie trams op de vier die rijden. Op het stadsnet van Oostende rijdt 60 procent van de bussen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234