Donderdag 29/09/2022

Valerie Trouet (35) Zurich, Zwitserland

“Al drie en een half jaar woon ik in Zwitserland”, vertelt Valerie Trouet, klimaatwetenschapper uit Leuven. “Nog nooit heb ik een stembrief ontvangen. Ook nu niet. Toen ik vernam dat er verkiezingen kwamen, ben ik gaan kijken op de site van de Belgische ambassade. Daarop stond dat ik binnen de drie dagen een brief in Bern moest ophalen, maar ik was toen niet eens in Zwitserland. Ik vind het eigenlijk erg vreemd dat het nog altijd op zo’n ouderwetse manier gebeurt. Anno 2010 moet het toch perfect mogelijk zijn om elektronisch te stemmen?”

“Had ik gekund, dan was ik zeker gaan stemmen. Het is meer dan ooit nodig, want al onze politici zijn er een potje van aan het maken.” (BDC)

Jim Bolssens (33)

Dubai, VAE

“Ik heb nog geen brief gekregen”, vertelt Jim Bolssens uit Dubai. “Nu, wij krijgen hier geen post aan huis, maar ik heb hier wel een postbus. Dat maakt wel dat ik mijn post niet elke dag check. Maar ik ben er begin deze week nog geweest, en toen was er nog geen brief. Ik zal morgen nog eens gaan kijken, maar ik verwacht er niet zoveel veel van. Nu, als hij niet komt, ga ik er ook niet veel moeite voor doen. Als ik niet ga stemmen, zullen ze mij hier toch niet komen arresteren (lacht).”

“Ik hoor hier trouwens in de hele Belgische community dat de meeste mensen er zo over denken. Men ligt hier over het algemeen niet echt wakker van de verkiezingen.” (NVD)

Sander Van de Moortel (25)

Berlijn, Duitsland

“Het is allemaal snel moeten gaan”, vertelt Sander Van de Moortel, afkomstig uit Oostende maar al drie jaar trotse inwoner van Berlijn. “Ik heb twee weken geleden een mail gekregen waarin stond dat ik me binnen de drie dagen moest opgeven om te stemmen. En nu heb ik dinsdag een mail gekregen waarin staat dat ik zaterdag in de Belgische ambassade moet zijn.”

Erg vindt de product manager bij een internetbedrijf dat niet. “Ik ben al blij dat ik mag stemmen. Ik zou het erg vinden als dat recht me ontnomen werd omdat ik in Berlijn woon.”

Van de Moortel zal in Berlijn stemmen op politici die op de lijsten staan in Brussel-Halle-Vilvoorde. “Omdat mijn stem daar het belangrijkst is.” (BDC)

Luc Uyttenhove (44)

Robertson, Zuid-Afrika

“Ik heb geen stembrief gekregen”, vertelt Luc Uyttenhove, de voormalige chef-voetbal van Het Laatste Nieuws, die vijf jaar geleden een bed & breakfast begon in Zuid-Afrika. “Maar dat ligt eigenlijk aan mezelf. Buitenlandse Zaken heeft een mail gestuurd met de boodschap dat ik me moest registreren als ik wilde stemmen, maar ik was op dat moment op vakantie. De tijd om te registreren was ook erg kort, maar een dag of drie.”

“Jammer, anders had ik zeker gestemd. Ik volg de politiek nog op de voet.”

Vorige keer heeft Uyttenhove wel gestemd. “Een kostelijke grap, vermoed ik, want die brieven werden allemaal met een koerierbedrijf geleverd en weer opgehaald.” (NVD)

Lief Sannen (52)

New York, VS

“Eerlijk gezegd wist ik niet dat er verkiezingen waren,” vertelt de 52-jarige tandarts die resideert in de Upper West Side in Manhattan. “Ik heb niks gehoord, niks aangekregen. Dat is jammer, maar ik weet niet of mijn stem nog veel bijdraagt. Ik woon hier nu al 21 jaar, en ken eigenlijk nog maar weinig van de Belgische politiek. Ik ben ook naar hier gekomen voor het internettijdperk, en ik merk aan mijn jongere collega’s dat zij toch beter op de hoogte zijn van wat er reilt en zeilt in België.”

Drie jaar geleden ging Sannen wel stemmen. “Er was toen wat meer reclame gemaakt door de consul, en dus ben ik gaan stemmen. Maar eigenlijk wist ik echt niet op wie ik moest stemmen.” (NVD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234