Maandag 26/09/2022

Van der Graaf mogelijk betrokken bij nog een moord

De Nederlandse politie gaat na of er aanknopingspunten zijn tussen de dodelijke aanslag op Pim Fortuyn en de onopgehelderde moord op een milieuambtenaar in 1996. De functionaris uit Nunspeet behandelde destijds juridische bezwaarschriften van hoofdverdachte Volkert van der Graafs Vereniging Milieu Offensief, toen hij werd doodgeschoten.

Brussel / Nunspeet

Eigen berichtgeving

Maarten Rabaey

De 43-jarige milieuambtenaar Chris Van der Werken werd eind 1996 door wandelaars dood aangetroffen op een fietspad op het bosrijke landgoed Wena tussen Nunspeet en Epe. Hij werd van dichtbij door twee kogels om het leven gebracht. De moord werd nooit opgehelderd. Justitie loofde een beloning van 25.000 gulden (11.312 euro) uit voor de tip die zou leiden tot de aanhouding van de dader(s). Er kwamen destijds ongeveer honderd tips binnen, maar in april 1997 werd het rechercheteam dat de zaak moest onderzoeken onverrichterzake ontbonden.

De politie Noord- en Oost-Gelderland gaat nu onderzoeken of de moord op de milieuambtenaar verband houdt met de aanslag op Fortuyn. "De zaak is nog niet officieel heropend, maar de verdachte van de aanslag op Fortuyn heeft onze interesse", verklaarde een woordvoerder. "Kennelijk is de verdachte op een of andere manier betrokken geweest in het onderzoek naar de eerdere moord."

Toen Van der Werken op zondag 22 december 1996 werd vermoord, was hij als milieuambtenaar in dienst bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Noordwest-Veluwe. Nadat dinsdag bekend was geworden dat de verdachte van de moord op Fortuyn, Volkert van der Graaf, als milieuactivist actief was bij de Vereniging Milieu Offensief, kreeg de politie meerdere telefoontjes binnen van mensen uit de regio. Zij legden de relatie met de onopgehelderde moord op Van der Werken. De functionaris handelde bezwaarschriften van milieuvergunningen af, waaronder vele die door Van der Graaf waren ingediend. De milieuactivist vocht in Nunspeet vooral de legalisering van kalvermesterijen aan, en was betrokken bij de samenstelling van het ammoniakreductieplan voor de regio Noord-West Veluwe. Als coördinator milieu in Nunspeet was Van der Werken daarvoorzijn belangrijkste contactpersoon.

"Van der Werken was een redelijk iemand, die bereid was compromissen met boeren te sluiten", werd zijn collega, ingenieur Baas, geciteerd in het NRC Handelsblad. Baas bevestigde voorts dat Van der Werken milieuactivist Van der Graaf goed kende, maar werd in het belang van het onderzoek door justitie gevraagd geen verklaringen meer af te leggen. Dat zei hij gisteren aan De Morgen. Daarmee geeft justitie volgens Baas wel aan het verband tussen beide moordzaken ernstig te nemen.

Politiewoordvoerders geven toe dat justitie ook na de moord op Van der Werken "al onderzoek deed in de kringen van milieuactivisten", maar laat in het midden of Milieu Offensief en Van der Graaf toen op de rooster zijn gelegd. In Nederland worden nu ook tal van andere onopgeloste aanslagen, waarvan overigens geen enkele met dodelijke afloop, op bestuurders opnieuw tegen het licht gehouden.

In de zaak-Fortuyn zal een vergelijkend ballistisch onderzoek worden gedaan naar de munitie die gebruikt werd voor de moord op de milieuambtenaar en die op Fortuyn. Het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk wil het onderzoek naar de gebruikte kogels en vuurwapen bij de aanslag op Fortuyn midden volgende week afronden. Dan wordt een vergelijking mogelijk met de kogels die in Nunspeet zijn gevonden.

Volgens het parket in Amsterdam had de dader geen wapenvergunning. De verdachte, die nog steeds geen verklaring wou afleggen, zal onder meer worden bijgestaan door het Amsterdamse advocatenkantoor van Britta Böhler. Zij verdedigde eerder de tot levenslang veroordeelde PKK-leider Abdullah Öcalan. Behalve Böhler worden ook haar twee collega's Koppe en Franken ingezet. Franken zal het team leiden.

Tal van onopgehelderde aanslagen opnieuw tegen het licht gehouden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234