Vrijdag 07/10/2022

Van een tweede naar een derde leven

Hoe verging het de spullen van de Spullenhulp-veiling

Second Hand, second Life?

Het evenement Second Hand, Second Life, van en ten voordele van de liefdadigheidsorganisatie Spullenhulp is volgende vrijdag alweer aan zijn derde editie toe. Opnieuw kan het publiek bieden op stukken die Belgische ontwerpers maakten uit oude kleren en stoffen. Wat niemand weet, is waar de creaties uiteindelijk belanden. Vier mensen die de vorige jaren de veiling bijwoonden en kochten, vertellen over het derde leven van hun aanwinst.

door Cathérine Ongenae

Foto's Jimmy Kets

3. Virginie Jacobs

Restaurateur van schilderijen. Gebruikt zelf recuperatiematerialen voor de kleren die ze voor haar kinderen maakt.

Wat kocht u op de veiling van Spullenhulp?

In 2003 kocht ik een jurk van de jonge ontwerpster Nur Hayat Kocër. Vorig jaar ben ik gegaan voor een paar gele schoenen, gemaakt door schoenenontwerpster Catherine Willems.

Hoeveel hebt u betaald?

Telkens 200 euro.

Waarom kocht u deze stukken?

Nur Hayat maakt interessant werk. Op die schoenen was ik meteen verliefd, die moest ik hebben.

Draagt u ze ook?

Absoluut. Die jurk heeft iets van een kanten nachtkleedje in zwart-wit. Er hoort ook een sjaal bij in konijnenbont, dus ik kan hem op verschillende manieren dragen.

Hebben ze ook een sentimentele waarde?

Ja. Ik ben een echte rommelmarktfreak, ben zelf voortdurend op zoek naar mooie stofjes die nog aan een tweede leven kunnen beginnen. Bovendien kreeg ik de jurk cadeau van mijn broer. Ze is een beetje een verlengstuk van mijn persoonlijkheid geworden.

Mag Spullenhulp u opnieuw verwachten op 21 oktober?

Ik zou er heel graag opnieuw bij zijn.

4. Edgar Hermans

Vroeger directeur van de cel Sponsoring, en vandaag aan het werk als zelfstandig consultant.

Wat kocht u op de veiling van Spullenhulp?

Een pop van Christophe Coppens, een trouwoutfit voor een koppel dat vijftig jaar getrouwd is van de jonge ontwerpster Julie Fogel die afstudeerde aan de Antwerpse modeacademie, en een jurk van de Brusselse ontwerper JeanPaul Knott.

Kent u de ontwerpers?

Ik heb ze alle drie al ontmoet, ja. En Julie Fogel won vorig jaar met haar eindejaarscollectie de Fortis-publieksprijs. Daarom mocht zij ook de kleding voor het bruidspaar ontwerpen.

Hoeveel hebt u betaald?

De juiste bedragen ken ik niet meer, maar voor de drie stukken samen betaalde ik 330 euro.

Waarom kocht u deze stukken?

De poppen van Coppens vond ik erg mooi. Op de veiling in Brussel ging de prijs echter zeer hoog. Als ik me niet vergis, ging er eentje onder de hamer voor enkele duizenden euro's. Ik heb de mijne ongeveer 100 euro betaald. De jurk van Fogel kocht ik om eerder vermelde reden.

Wat is er nadien met de stukken gebeurd?

De pop van Coppens hangt in ons huis, we genieten er dagelijks van. De kleding van Julie Fogel is niet echt draagbaar, maar heeft voor mij wel een belangrijke emotionele waarde. Het jurkje van Jean-Paul Knott is helaas zoekgeraakt. Vorig jaar leenden we het uit, en sindsdien is het spoorloos. Maar we zouden het graag terugwillen.

Komt u opnieuw bieden, op 21 oktober?

Ik hoop er zeker bij te kunnen zijn om mee te bieden. n

2. Paul Van de Velde

Een van de medeoprichters van het tassenmerk Kipling. Vandaag werkt hij als management consultant voor verschillende bedrijven.

Wat kocht u op de veiling van Spullenhulp?

In 2004 vond er een tweede veiling plaats in Antwerpen. Daar kocht ik een pop van Christophe Coppens. Enkele weken voordien waren we ook al aanwezig op het grote evenement in Sint-Pieters-Leeuw, maar toen waren we niet snel genoeg om te bieden.

Hoeveel hebt u betaald?

250 euro.

Waarom kocht u dit stuk?

In de eerste plaats staan we achter het concept van Second Hand, Second Life. Het is een unieke formule waarbij creativiteit en liefdadigheid elkaar vinden op een symbolische en concrete manier. We kennen de ontwerper ook, en we wilden op deze manier ons respect betonen aan al die creatievelingen die deelnamen aan het project. En het is natuurlijk een prachtige pop.

Heeft ze een plekje in huis?

Ze zit op een bankje in onze inkomhal. Het is een danseresje, of prinsesje zo je wilt, met dat kroontje op het hoofd. Het is een plezante verschijning die als eerste onze bezoekers verwelkomt.

Mag Spullenhulp u opnieuw verwachten op 21 oktober?

Jammer genoeg ben ik op reis. Ik was graag gegaan, want het is een warm en gezellig evenement.

1. Carolien Krijnen

Bekleedt een commerciële functie bij een marktonderzoekbureau, geniet momenteel van loopbaanonderbreking en gidst als hobby de Modewandelingen in Antwerpen.

Wat kocht u op de veiling van Spullenhulp?

Een rode avondjurk van Edouard Vermeulen van Natan, op de veiling in Antwerpen.

Hoeveel hebt u betaald?

Veel te weinig, 800 euro. Enkele weken voordien heeft iemand 6.000 euro betaald voor een gelijkaardige jurk.

Waarom kocht u dit stuk?

Ik ben sowieso een veilingbeest, op de foto zie je ook de a van Tom Lanoye die ooit de Boerentoren sierde. Ik was niet van plan iets te kopen op die Spullenhulp-veiling, vooral toen ik hoorde hoe hoog de prijzen in Brussel lagen. Maar toen het begon, kocht ik al meteen een jurkje van David Dupont, een jonge ontwerper van de Gentse Academie. Dat kostte me 50 euro, en ik was allang blij dat ik toch iets had. Toen het bieden op die jurk van Edouard Vermeulen niet echt vlot verliep, zag ik een kans die ik niet kon laten liggen.

Draagt u die jurk ook?

Momenteel staat de jurk op een paspop in mijn woonkamer. Maar ik heb er een bijzondere bestemming voor. Ik ga ze dragen op mijn huwelijk, volgend jaar in juli. Dus ze heeft beslist ook een grote sentimentele waarde voor mij. Bovendien ben ik vast van plan ze ook daarna nog te dragen als de gelegenheid zich voordoet. Het is een tijdloos stuk, dat los van de trends staat.

Mag Spullenhulp u weer verwachten op 21 oktober?

Ik wil graag gaan, uit interesse voor de ontwerpen.

De derde editie van Second Hand, Second Life vindt plaats op vrijdag 21 oktober in het trieercentrum van Spullenhulp in Sint-Pieters-Leeuw. 21 ontwerpers verleenden dit jaar hun medewerking. Sommige ontwerpers, zoals Christophe Coppens, Gerald Watelet, Edouard Vermeulen en het huis Delvaux doen dit al voor de derde keer. Nieuwkomers zijn onder anderen het juwelenduo Wouters & Hendrix, Annemie Verbeke, Annick Vandecapelle, Christian Wijnants, Xavier Delcour en lingerieontwerpster Carine Gilson.

De stukken worden na een defilé per opbod verkocht door het veilinghuis Sotheby's, daarna wordt er gefeest tot in de vroege uurtjes. De opbrengst gaat dit jaar integraal naar Home Spullenhulp, het opvangtehuis voor daklozen.

INFO Tel.: 02/537.30.26, www.spullenhulp.be, info@spullenhulp.be

Toegangskaarten zijn te koop in de Spullenhulp-boetiek Retro, Amerikaansestraat 103, 1050 Brussel, of in de boetiek in de Zuidstraat 145, 1000 Brussel

Inkom: 25 euro, 15 euro voor studenten.

Free blogging with MSN Spaces http://spaces.msn.com/?mkt=nl-be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234