Dinsdag 09/08/2022

Update

Van Eynde krijgt levenslang voor moord op echtgenote

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het Antwerpse hof van assisen heeft Luc Van Eynde (55) veroordeeld tot de gevorderde levenslange opsluiting voor de moord op zijn echtgenote Carine Vangeel (46) uit Westerlo. De jury en het hof zagen geen enkele verzachtende omstandigheid.

Het slachtoffer werd op 7 februari 2011 gewurgd met een koord en vervolgens opgehangen op zolder om een zelfmoord te ensceneren. Ze had enkele dagen daarvoor een punt gezet achter hun huwelijk, maar Van Eynde kon de breuk maar moeilijk verkroppen.

Geldzorgen
"Hij handelde vanuit een drang om het slachtoffer te controleren en te bezitten. Ook financiële overwegingen speelden een belangrijke rol bij de feiten. Hij had geen inkomen, een zware schuldenlast en bij een scheiding zou zijn materiële toestand aanzienlijk verslechteren", klonk het in het arrest.

Het feit dat hij zijn eigen materiële belang boven een mensenleven had geplaatst, duidde volgens de jury en het hof op een gevaarlijke ingesteldheid. Die werd ook geïllustreerd door de feiten op zijn eerste vrouw Beatrijs, waarmee deze zaak opvallende parallellen vertoonde. Zij wilde in 2002 ook van hem scheiden omwille van zijn financiële problemen en hij wilde haar dood toen eveneens op een zelfmoord doen lijken. Hij had alles tot in de puntjes voorbereid, alleen veranderde hij bij Beatrijs op het laatste nippertje nog van gedachten.

Psychopate trekken
In het arrest werd ook verwezen naar zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis met psychopate trekken, waardoor het gevaar op recidive toeneemt, het negatieve moraliteitsverslag, zijn controlerend en manipulatief gedrag na de feiten en zijn 22 veroordelingen, waaruit hij geen enkele les had getrokken.

De jury en het hof zagen bijgevolg geen enkele verzachtende omstandigheid en veroordeelden Van Eynde tot de levenslange opsluiting, zoals het openbaar ministerie ook gevorderd had. De nabestaanden van Carine waren duidelijk opgelucht dat hij de maximumstraf kreeg.

Altijd ontkend
Van Eynde, die de feiten altijd ontkend heeft, kan nog cassatieberoep aantekenen tegen zijn veroordeling, als hij meent dat hij geen eerlijk proces heeft gekregen. "Ik kan u wel meegeven dat de juryleden het proces met de grootste aandacht gevolgd hebben en dat ze weloverwogen tot hun besluit zijn gekomen. Misschien is dat iets om in overweging te nemen", zei assisenvoorzitter Michel Jordens, waarna Van Eynde uit de assisenzaal werd verwijderd. Hij had tijdens de voorlezing van het arrest geen krimp gegeven.

Lof voor nabestaanden
Jordens richtte vervolgens het woord tot de nabestaanden van het slachtoffer, die hij prees voor hun serene houding tijdens het proces. "Ik kan me niet voorstellen hoe het voor jullie moet zijn en ik weet ook niet of ik in dezelfde omstandigheden zo rustig en kalm zou blijven. Ik vind dat werkelijk groots, omdat zo'n houding ook bijdraagt tot een eerlijk proces."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234