Dinsdag 18/01/2022

Van Gordon M. Aamoth jr. tot Igor Zukelman

Van Gordon M. Aamoth jr. tot Igor Zukelman duurde het meer dan tweeënhalf uur om alle namen van de 2.801 slachtoffers van de WTC-aanslagen voor te lezen. Het was wellicht de indrukwekkendst mogelijke manier om 11 september te herdenken. 'Het is alsof ik op 11 september gaan slapen ben en toen ik wakker werd, stond ik hier.'

New York

Van onze correspondent

Gert Van Langendonck

Tot op het laatste moment heerste gisteren verwarring over het precieze aantal slachtoffers van de aanslagen in New York. De politie gaat uit van 2.823 slachtoffers maar op de lijst die de Medical Examiner vlak voor de ceremonie vrijgaf, staan slechts 2.819 namen terwijl de namenlijst van het stadsbestuur er 2.801 telt. Op het stadhuis kon gisteren niemand duidelijkheid verschaffen over de verschillen.

Om 8.46 uur vraagt burgemeester Bloomberg een moment stilte, dat tegelijkertijd door president Bush op het gazon van het Witte Huis wordt ingeleid. Boven ground zero wordt de stilte doorbroken door een overvliegend vliegtuig.

Veel mensen kijken op. Na een korte inleiding door Bloomberg, en het voorlezen van de Gettysburg Address (de toespraak die president Abraham Lincoln in 1863 hield op de plaats in Pennsylvania waar 25.000 doden vielen tijdens een veldslag van de Amerikaanse Burgeroorlog) door gouverneur George Pataki, begint oud-burgemeester Rudy Giuliani iets na 8.46 uur, onder begeleiding van Yo Yo Ma op de cello, met het voorlezen van de namen.

"Gordon M. Aamoth jr. Edelmiro Abad. Maria Rose Abad, Andrew Anthony Abate, Vincent Abate, Laurence Christopher Abel." Giuliani reciteert 43 namen, waarna het voorlezen wordt overgenomen door afwisselende teams van familieleden en bekendheden, onder wie Hilary Clinton, Robert de Niro en Colin Powell.

Driemaal wordt de lezing onderbroken: om 9.05 uur, tijdstip van de impact van het tweede vliegtuig, om 9.59 uur, tijdstip van het instorten van de zuidertoren, en om 10.30 uur, tijdstip van het instorten van de noordertoren. Het is indrukwekkend hoe lang het duurt om door één letter van het alfabet te komen. En al even indrukwekkend is de etnische diversiteit van de namen, en hoe de namen verwijzen naar de bevolkingsgroepen die het zwaarst getroffen werden op 11 september: meer dan honderd slachtoffers hebben een naam die begint met 'Mc', veelal brandweermannen van Ierse afkomst.

Slechts af en toe wordt de routine doorbroken. Twee keer lezen jonge meisjes een tekst voor ter nagedachtenis van hun vader, en één man voegt - op eigen houtje? - achter elke naam nadrukkelijk 'American' toe. De hele tijd waait er een loeiharde wind, die de luidsprekers doet rommelen en het stof van ground zero over de hele wijk doet opwaaien.

De familieleden wachten voor het podium op het moment dat de naam van hun geliefde wordt afgeroepen en ze in de pit mogen afdalen om er bloemen neer te leggen. Bijna allemaal dragen ze een of ander gedenkteken mee van het slachtoffer. De talrijk opgedaagde nabestaanden van Carlos 'Ray' Lillo hebben zijn foto op plakkaten geplakt die ze collectief in de hoogte steken wanneer zijn naam wordt afgeroepen. Ook 'Remember Me. Charlie Murphy. 105th floor' is goed vertegenwoordigd. Veel families hebben T-shirts laten maken met de foto van het slachtoffer erop. En bijna allemaal pauzeren ze voor de camera's vooraleer ze zich naar de pit begeven om de fotografen de tijd te geven om de naam en het gezicht van het slachtoffer in beeld te brengen, misschien de laatste kans om dat voor een groot publiek te doen.

Om 11.20 uur, meer dan tweeënhalf uur later, wordt 'Igor Zukelman' afgeroepen, de laatste naam op de lijst van 2.801 slachtoffers van het stadhuis. Maar vervolgens worden er nog een dozijn namen aan toegevoegd, wellicht het verschil met de lijst van de Medical Examiner. En dan is het afgelopen, tenminste op ground zero.

Later op de dag volgen nog het ontsteken van de eeuwige vlam bij de Sphere, het geredde kunstwerk uit het WTC in Battery Park, en herdenkingsconcerten in parken in alle boroughs. Van de nabestaanden en van New York City in zijn geheel wordt na vandaag verwacht dat ze er zich overheen zetten.

Maar Deborah García, wiens man, David, in het WTC is omgekomen, verwacht niet dat het morgen anders zal voelen. "Ik denk niet dat er een woord bestaat voor hoe ik mij voel. Mijn man en ik zijn twintig jaar verliefd geweest, vanaf de universiteit. Dit zal mij voor de rest van mijn leven beïnvloeden. Ik heb niet het gevoel dat er een jaar voorbij is. Het is alsof ik op 11 september gaan slapen ben en toen ik wakker werd, stond ik hier."

Er is één troost: de mediahype is nu voorbij. "De voorbije weken heb ik mijn man elke dag opnieuw zien doodgaan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234