Coronavarianten
Van Gucht: ‘16 procent van besmettingen veroorzaakt door Britse variant, toename lijkt wat te vertragen’
Zestien procent van de besmettingen werd veroorzaakt door Britse variant. De toename lijkt wat te vertragen. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum.
“De laatste twee weken van januari werd 16 procent van de besmettingen veroorzaakt door de Britse variant. Daarmee is deze variant nog altijd in opkomst, maar de toename lijkt wat te vertragen in vergelijking met de eerste weken”, verduidelijkt Van Gucht.
Ook zegt Van Gucht dat “het aantal mensen met antistoffen momenteel rond 20 procent schommelt”. “Ter herinnering, antilichamen zijn afweerstoffen die in ons bloed worden aangemaakt wanneer we besmet zijn geweest met het virus. Deze blijven gedurende maanden of jaren in ons bloed circuleren en geven dus aan of iemand aan het virus werd blootgesteld. Het laatste meetpunt was eind december.
Regionale verschillen
“Van november tot december bleef het percentage bloeddonoren met antistoffen vrij stabiel op nationaal niveau met 16 procent”, gaat Van Gucht Verder. Regionaal zijn er duidelijke verschillen. “In Wallonië gaat het om een verdere stijging van 24 naar 27 procent, in Brussel van 18 naar 23 procent. In Vlaanderen gaat het om een daling van 12 naar 9 procent.”
“Dat heeft te maken met een verschil in viruscirculatie in die periode in de verschillende regio’s. Het aantal gezondheidswerkers met antistoffen is licht gestegen met 2,3 procent. Gaande van 17,4 procent in november tot 19,7 procent in december.”
“Er zijn grote verschillen in functie van regio en ongetwijfeld ook in functie van leeftijd en activiteit. Dat is ruim onvoldoende voor de groepsimmuniteit. Hopelijk kunnen we dat de komende maanden wel bereiken dankzij het vaccin”, luidt het.