Zondag 25/09/2022

Van moordmachine tot pakjesbezorger: de toekomst van de drone ligt in Afrika

Een drone van Google wordt gelanceerd in Malawi.  Beeld AP
Een drone van Google wordt gelanceerd in Malawi.Beeld AP

Drones uit China, Frankrijk of de VS zijn aan een opmars bezig in Afrika. Sommige worden gebruikt als volautomatische moordmachines, andere als onschuldige pakjesbezorgers. Ligt de toekomst van de drone in Afrika?

Hannes Cools

In Afrika woont meer dan 60 procent van de mensen op het platteland. Het zijn regio's die vaak moeilijk bereikbaar zijn over land. Met de komst van de drone lijkt dat probleem nu van de baan. Meer nog, de relatief goedkope volautomatische tuigen hebben in sommige regio's een heuse digitale revolutie ingezet. Om een zicht te krijgen op de mogelijkheden met drones worden volop tests verricht in de medische, transport- en voedselindustrie. Zo houden de drones akkers in de gaten, meten ze voorraden van steenkool en kunnen ze zelfs stropers opsporen.

Luchthaven voor drones

Een van die landen die middenin de dronerevolutie zit, is Rwanda. Zo is het land begonnen met de bouw van de allereerste droneport ter wereld. De zogenoemde ‘luchthaven voor drones’ moet af zijn tegen eind dit jaar. Als dat meevalt, wil de Rwandese minister van Technologie dat er nog tientallen andere droneports worden gebouwd.

"Rwanda is een losse aaneenschakeling van allemaal plattelandsdorpen. Transport naar bepaalde regio's kan makkelijk een halve dag in beslag nemen. Daardoor kunnen levensreddende middelen niet of te laat ter plaatse komen. Drones kunnen dit oplossen", zegt de Rwandese minister van technologie, Jean Philbert Nsengimana.

Bloed bestellen per sms

Het Amerikaanse bedrijf Zipline bedacht daar in oktober vorig jaar al een toepassing op: drones die bloedtransfusies bezorgen. Een arts die bloed nodig heeft, stuurt een berichtje naar Zipline. Het distributiecentrum pakt de juiste bloedzak in, schiet de drone af als een soort katapult en het kleine vliegtuigje vliegt zelfstandig naar de plaats van bestemming. Met een snelheid van maximaal 100 kilometer per uur raast de drone door de lucht, om op de plek van bestemming het pakketje met een zachte plof op de grond terecht te laten komen.

In Rwanda is het al zo succesvol dat het bedrijf gisteren een uitbreiding in Tanzania heeft aangekondigd. "Drones hebben het potentieel om acute problemen op te lossen en levens te redden. Ze bieden mogelijkheden die vroeger ondenkbaar waren", zegt de CEO van Zipline, Keller Rinaudo. En dit is nog maar het begin. “Drones worden gezien als het wondermiddel voor een technologische revolutie in Afrika. Ze kunnen helpen met de meest acute problemen zoals overbevolking en klimaatopwarming”, schrijft The Guardian.

Internet voor iedereen

Zelfs in de landbouwsector, een sector die niet meteen als een innovatief wordt bestempeld, zorgen drones voor een stroomversnelling in de ontwikkeling en knowhow van landbouw. Boeren in Zuid-Afrika gebruiken de onbemande vliegtuigjes om het weer te analyseren, de gezondheid van hun gewassen te onderzoeken en waar nodig extra water of bemesting te voorzien.

Mark Zuckerberg van Facebook wil afgelegen gebieden in Afrika voorzien van internet via drones. Zuckerberg wil de vier miljard mensen bereiken die wereldwijd vandaag nog geen internettoegang hebben. De Verenigde Naties (VN) gebruiken drones om conflictgebieden te surveilleren, iets waar vroeger zware helikopters voor nodig waren. Twee maanden geleden heeft de VN in het Afrikaanse land Malawi de eerste humanitaire corridor ter wereld geïnstalleerd. In een straal van 80 kilometer worden drones ingezet om humanitaire hulp te bieden. De corridor wordt voorlopig een volledig jaar gebruikt.

Drone jaagt op stropers

Zuid-Afrika heeft de meest uitgewerkte dronewetgeving ter wereld. Zo kan je een celstraf krijgen als je als particulier bepaalde vliegregels overtreedt. De Zuid-Afrikaanse overheid gebruikt drones om grensgebieden te controleren, mijngebieden te bewaken en misdaad te bestrijden.

De onbemande vliegtuigjes sporen de stropers op. De software onderscheidt bijvoorbeeld olifanten, neushoorns en stropers. Als stropers worden gesignaleerd wordt een melding verstuurd naar de rangers die het park bewaken. Het programma is succesvol in Zuid-Afrika en wordt ondertussen al in Malawi, Zimbabwe, Botswana, Mozambique en Zambia gebruikt.

China gaat sneller

Volgens schattingen van de Europese Commissie gaat de totale waarde van de drone-industrie van 2 miljard euro in 2017 naar 21 miljard tot 127 miljard in 2020. De groeiende interesse van Afrika en de rest van de wereld zorgt voor meer concurrentie tussen de producerende bedrijven. De meeste onbemande vliegtuigjes komen uit China, gevolgd door de VS en Frankrijk. “De Chinese marktleider DJI gaan veel sneller dan hun concurrenten in Europa”, zegt Pieter Franken van het Nederlandse bedrijf Skeye aan de Nederlandse website de Ingenieur. "Niet alleen de professionele drones worden goedkoper, ook de prijs van de drones voor consumenten daalt. Met 5.000 euro kan je al een degelijk model aanschaffen."

Nu het onbemande vliegtuigje een digitale revolutie ontketent in grote delen van het Afrikaanse continent, gaat de concurrentiestrijd tussen Chinese, Europese en Amerikaanse bedrijven onverminderd voort. Klaar om de rest van de wereld te veroveren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234