Woensdag 06/07/2022

Van vreemdelingenleger naar jonge Belgische ploeg

Royal Antwerp FC

Deurne

Eigen berichtgeving

Marcel Coppens

Vorig seizoen verloor Antwerp slechts twee competitiematchen (op La Louvière en op Maasland), de club was weken voor het einde van de competitie zeker van de titel in tweede afdeling en mocht zich regelmatig verheugen in meer dan 7.000 kijkers. Alle penningmeesters van de thuisclubs hebben de komst van Antwerp, in tegenstelling tot een meer beruchte periode in het verleden, handenwrijvend begroet. Dikwijls bracht Antwerp ook voortreffelijk voetbal. Het team had zich dankzij het sponsorgeld van de later verguisde weldoener Albert Pans met Jurgen De Neys, Stefan Leleu, Marc Van Britsom en Patrick Goots wel degelijk versterkt.

Toch blijft een soap rond het Bosuil-stadion altijd mogelijk. Met stip genoteerd staan de stadionperikelen, de Pans-gelden en de uitspraken van voorzitter-voetbalkenner en meester-demagoog Eddy Wauters. Maar sportief vond er wel een gedaanteverandering plaats. Antwerp is niet langer het obscure vreemdelingenlegioen met Engels als voertaal, het steunt nu op het jeugdige enthousiasme van hoofdzakelijk Belgische spelers. "Dat is onze sterkte en misschien tegelijk onze zwakte", zegt Antwerp-trainer Régi Van Acker. "Door die jeugdige overmoed zullen we wellicht punten verliezen tegen uitgeslapen, ervaren tegenstanders, maar die punten hopen we te recupereren door een niet aflatende inzet."

Wie de spelerskern overloopt, ziet dat er weer verstandig en jong is aangekocht. Alleen Van Britsom en Goots zijn ouder dan dertig jaar, elf van de vijfentwintig kernspelers zijn 23 jaar of jonger. En daar is de Koreaanse internationaal Ki-Heyon Seol, met wie de onderhandelingen nog bezig zijn, nog niet inbegrepen. Voor hem streek gisteren trouwens een uitgebreide televisieploeg op de Bosuil neer.

Antwerp zou in de transferperiode met de Nigeriaanse international Iyenemi Furo wel eens een van de betere spelers kunnen hebben aangetrokken. Hij moet Geert Emmerechts doen vergeten. Maar omdat de Afrikaan zo goed is, moet Antwerp hem al zeker missen tot begin oktober, want de centrale verdediger speelt in de olympische ploeg van zijn land. "Hij testte al bij Arsenal en droomt ervan om in de Engelse competitie uit te komen. Wij kunnen hem daarbij helpen via onze relaties met Manchester United", weet Van Acker.

Dat samenwerkingsakkoord met United blijft. Zowel Kirk Hilton als Luke Chadwick, op de persvoorstelling met lichte zin voor overdrijving vergeleken met Ryan Giggs, komen terug. Wellicht komt er eind augustus nog een speler bij. Ook op de Belgische markt deed Antwerp nuttige koopjes. Van Acker staat niet voor niks al vijf jaar aan de top in tweede. Bernt Evens (Maasland) en Tony Sergeant (Deinze) behoorden al in bijna alle oefenwedstrijden tot de betere rood-witten. Een basisplaats lijkt voor hen verzekerd. In het doel krijgt Olbrich Parizek ernstige concurrentie van Kris Mampaey (ex-Willem II, ex-Dunfermline).

Wordt Antwerp de revelatie van het komende seizoen of is de aanval het zwakke punt? "Dat geloof ik niet", zegt Van Acker. "Goots moet al zoveel jaar horen dat hij wel goed is voor tweede afdeling, maar dat hij in eerste niet meekan. Hij is dus extra gemotiveerd om het tegendeel te bewijzen. Naast hem kreeg Gert Peelman al veel supporterskritiek nadat hij in de oefenwedstrijden een pak kansen miste. Maar ik zie dat als een vertrouwenskwestie. Als die Koreaanse international financieel haalbaar is, krijgen we vooraan meer opties. Financieel was het toch een goede zaak voor de club dat we een klasbak als Darko Pivaljevic verkochten aan FC Köln, op een moment dat hij nog niet einde contract was.

Het pleit ook voor Van Acker en zijn assistent Paul Degenaers dat ze eigen jongeren als Jonas De Roeck en Barry Budts volwaardige speelkansen geven. Die twee zijn nu zelfs vaste waarden in de basisploeg en zijn opgeroepen voor de nationale jeugdselecties. Voeg daarbij de terugkeer van aanvoerder William Verbeeck en er staan meer eigen jongeren in de ploeg dan bij de concurrentie op het Kiel. Die tweestrijd neemt de laatste tijd hilarische tot beangstigende vormen aan. De Bosuil-ploeg wentelt zich daarbij wellustig in de rol van benadeelde en underdog. Toch heeft Antwerp daar weinig reden toe. Via een akkoord tussen de schepenen Gilbert Verstraelen en Hugo Schiltz enerzijds en het clubbestuur anderzijds verkreeg Antwerp 107 miljoen frank kwijtschelding van rentelast.

Trainer Régi Van Acker: 'De jeugd is tegelijk onze sterkte en zwakte'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234