Woensdag 25/05/2022

Vandenbroucke roept risicovol gebruik medicijnen halt toe

Hasselt

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

De gigantische verspilling en het vaak risicovol verkeerd gebruik van geneesmiddelen, vooral door bejaarden, moet dringend een halt toegeroepen worden. Dat stelt de Hasseltse dokter Tony Swinnen, die daartoe een model ontwikkelde.

Vandaag presenteert Frank Vandenbroucke (SP.A) in Hasselt zijn 'actuele visie op actief ouder worden'. Belangrijk onderdeel daarvan vormt een verantwoord geneesmiddelengebruik, een luik dat uitgewerkt werd door dokter Tony Swinnen. "Het probleem van overmedicatie en het nemen van verkeerde medicatie, zeker bij bejaarden, wordt zwaar onderschat", zegt Swinnen. "Het is onvoorstelbaar hoe vaak bejaarden onderling medicatie uitwisselen. Vooral in bejaardentehuizen worden er met de beste bedoelingen middelen doorgegeven."

Door de geneesmiddelen op te delen in vier categorieën zouden heel wat misverstanden voorkomen kunnen worden. "We maken een onderscheid tussen comfort-, oorzakelijke, preventieve en onderhoudsgeneesmiddelen", zegt Tony Swinnen. "De comfortgeneesmiddelen zijn gericht tegen symptomen. Neem als voorbeeld de hoestfles, die de hoestbuien verzacht maar de onderliggende ontsteking van de luchtwegen niet geneest. Antibiotica doen dat wel en moeten tot de oorzakelijke geneesmiddelen gerekend worden. Preventieve geneesmiddelen zijn vooral vaccins en bij onderhoudsgeneesmiddelen denken we bijvoorbeeld aan producten tegen hoge bloeddruk. Op die manier beschikken we over een duidelijk communicatiemiddel met patiënten. We kunnen hen duidelijk maken waarom het zinvol is een bepaald medicijn te nemen, en we vermijden tevens dat medicamenten doorgegeven worden. Een voorbeeld: een vrouw neemt een medicament tegen een te hoge bloeddruk, een onderhoudsgeneesmiddel dat ervoor zorgt dat ook haar hoofdpijn verdwijnt. Met de beste bedoelingen geeft ze dat geneesmiddel door aan een vriendin die klaagt over hoofdpijn. Haar hoofdpijn heeft echter een totaal andere oorzaak. Een geneesmiddel tegen hoge bloeddruk zou in haar geval zelfs risico's inhouden. Die realiteit bestaat vandaag in België en daar moeten we dringend aan werken."

In een eerste fase zou het project in Hasselt lopen om vervolgens in het hele land ingang te vinden. "De categorieën zouden in brede kring het medicaliseren van de ouderdom moeten stoppen. Mensen moeten zicht krijgen op het eigen ziektepatroon en het waarom van de geneesmiddelen die ze slikken."

Dokter Swinnen: 'Het is onvoorstelbaar hoe vaak bejaarden onderling medicatie doorgeven'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234