Dinsdag 04/10/2022

Veel toeters, weinig bellen

Het is uitgegroeid tot een gebruik dat de vergelijking met Pasen, Kerstmis of de intrede van Sinterklaas kan doorstaan. De Eurosong-voorrondes zorgen traditioneel voor suspense, ergernis en een kijkcijferpiek. De voorbije maanden droomden 360 kandidaten ervan om in de voetsporen van Sandra Kim, Sergio en Urban Trad te treden. De eerste zeven kandidaten mochten gisteren hun kans wagen. De weg naar Turkije bleek voor de meesten een onoverkomelijk hindernissenparcours. Xandee werd winnaar van deze voorronde.

Kristof Demasure en Bart Steenhaut

1. YANAH: 'Yes or No'

De Limburgse Yanah is bang voor spinnen, doet aan ontwikkelingshulp en houdt van rozenbottelthee. Muziek maken beschouwt ze naar eigen zeggen als "een zoektocht naar haar diepere zelf". Als het nummer waarmee ze gisteren de spits afbeet een indicatie mag zijn, ziet het er niet naar uit dat ze in haar tocht al veel vooruitgang heeft geboekt. Yanah ontplooide zich als een Vlaamse Avril Lavigne die haar bloedrode gitaar heel mooi kon vasthouden, maar er verder geen idee van had wat die vreemde snaren in godsnaam op dat ding stonden te doen. Geen wonder dat ze wijdbeens de mist in ging. Ons Oordeel: Yes Or No? De vraag stellen is als aan een blinde vragen wat zijn favoriete kleur is. Oordeel van de Jury: André Vermeulen: niet geschikt voor Eurosong.

2. CHRIS D. MORTON: 'Every Dead Soldier'

Als idool schoot hij vorig jaar zijn doel voorbij, maar als ingeoliede spierbundel staat Chris D. Morton vast nog een mooie toekomst te wachten. De jonge meisjesheld woonde achttien jaar in Zuid-Afrika, maar heeft daar geen vlekkeloos Engels accent aan overgehouden. Gisteravond bevestigde hij alle bange vermoedens met een klef doorslagje van Stings 'Fragile', dat de jonge Backstreet Boy met minder reliëf zong dan er oneffenheden in een blad papier zitten. Toen Morton ook nog iets deed waarvan hij zelf beweerde dat het rappen was, bleek de vergelijking met de bard uit de Asterix-verhalen compleet. En u weet vast nog wel wat zijn lot is op het einde van elk verhaal. Ons oordeel: 'Every Dead Soldier' draaide zich om in zijn graf toen hij dit hoorde. Het oordeel van de jury: Marcel Vanthilt: "Geef mij uw lijf maar uw liedje mag je houden."

3. DE EGELS: 'Maria Maria Maria'

In het promotiefilmpje werd het al aangegeven: De Egels lopen altijd achter de feiten aan, en ook tijdens de eerste preselectie spaarden ze kosten noch moeite om dat cliché te bevestigen. Dik twintig jaar na de laatste echte nederpop-rage poogde dit vijftal de herinnering aan de hoogdagen van de Kreuners nieuw leven in te blazen. Voor de gelegenheid had de zanger zelfs de nasale stem van Rick de Leeuw onder de knie gekregen. Dat resulteerde in een traditioneel rocknummer dat vooruitging en een plaatsje reserveerde voor de obligate gitaarsolo. Er werd zelfs een boodschap in verkondigd, die zich nog het best liet samenvatten als: zap nu naar een andere zender. Ons Oordeel: De enige egels in Vlaanderen die niks prikkelends hebben. Het oordeel van de jury: Serge Simonart: "Te veel risico's voor Eurosong: een rocknummer, in het Nederlands, én zonder femmes fatales."

4. KATIA BERLINGIERI: 'Don't Be Scared'

Bij de Italiaanse Katia Berlingieri was enige mildheid gepast. Het kind had per slot van rekening al eens met Walter Capiau moeten zingen, en daar hield ze tot op vandaag trauma's en nachtmerries aan over. Die probeerde ze gisteravond van zich af te schudden met het toepasselijk getitelde 'Don't Be Scared', al joeg ze er ons alvast wél de stuipen mee op het lijf. Niet dat ze geen fraaie stem had - Katia beklom vlotjes de hoogste toonladders. Maar het nummer zelf bleek veel te licht om Natalia - die over een paar weken haar kleuren komt verdedigen - uit de wedstrijd te houden. Ons oordeel: Don't Be Scared (en leer een vak) Het oordeel van de jury: Dana Winner: "Ik heb soms een beetje Céline Dion ontdekt."

5. Xandee: '1 Life'

Xandee deelde jarenlang het podium met Sergio, en was het dus wel aan zichzelf verplicht om met een spraakmakende act uit te pakken. De voormalige Touch Of Joy-zangeres ondernam een moedige poging om Eurosong de 21ste eeuw binnen te loodsen, zonder het campgehalte van Cher en Dana International daarbij uit het oog te verliezen. De gladde Palinck-broers verzonnen het soort beat waar gelijkaardige acts als Sylver, Milk Inc. en Ian Van Dahl eerder al internationaal succes mee oogsten. Ons oordeel: '1 Life' bruiste als een Aspro, swingde als de kont van Jennifer Lopez en stak met borsten en schouders boven de concurrentie uit. Het oordeel van de jury: Serge Simonart: "Zou ik deze plaat kopen? Neen. Zullen we hier in Turkije zwaar mee scoren: ja."

6. STORM: 'Jij'

Met een naam als Gertjan Heuvelmans valt het niet mee om een popster te worden, dus had de ingeweken noorderbuur er niets beter op gevonden dan zichzelf tot Storm om te dopen. Voor een frisse wind zorgde het nummer van deze musicalzanger evenwel niet. Heuvelmans had vorig jaar al deelgenomen aan de Nederlandse preselecties, en haalde toen de vijfde plaats binnen. Volgens zijn verzamelde vriendenkring is het leven van dit zingende hoofddeksel een halve musical. De verkéérde helft, helaas. Een echte Hollander-mop, kortom. Maar dan zonder pointe. Ons oordeel: Een storm in een glas water Het oordeel van de jury: Marcel Vanthilt: "Een scheet in een fles, maar ook donderslag."

7. Nicole & Hugo: 'Love Is All Around'

Nostalgie moet je koesteren. Op basis van hun legendarische deelname dertig jaar geleden hadden we Nicole en Hugo wat graag een plaats in de finale gegund. Maar zelf moeten ze er blijkbaar niet van weten. Toen opteerden ze voor kleurrijke paarse pakjes, dit keer hielden ze het bij (te) sober zwart-wit. Dit contrast bleek ook tekenend voor hun muzikale inzending. Daar hadden ze nochtans de Heilige Drievuldigheid achter K3 voor ingeschakeld, maar als 'Love Is All Around' al één stelling bewees, dan was het wel dat de kip van Alain Van De Putte, Miguel Wiels en Peter Gillis niet altijd gouden eieren legt. En die houterige 'ter plaatse rust'-choreografie maakte het er niet beter op. Ons oordeel: Als niemand het lef heeft om Nicole en Hugo diets te maken dat het tijd wordt om te stoppen, moeten wij het maar doen. Het oordeel van de jury: Dana Winner: "Hugo heeft een snor, en daar houden Turken van."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234