Woensdag 18/05/2022

Veiligheidskorps vandaag niet aan de slag

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Het personeel van het Veiligheidskorps, dat instaat voor het overbrengen van gedetineerden tussen gevangenis en rechtbank in het hele land, legt vandaag het werk neer. De agenten protesteren tegen de voorwaarden rond de overstap naar de nieuwe directie Beveiliging (DAB) bij de federale politie.

ADN

Sommige rechtszaken zullen noodgedwongen uitgesteld worden, speciale voorbereidingen troffen de meeste rechtbanken niet.

In Brussel ligt de algemene personeelsvergadering van het Veiligheidskorps op 26 oktober nog vers in het geheugen. De Brusselse procureur-generaal had toen agenten van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene opgevorderd ter vervanging, maar die versterking kwam niet opdagen. "Voor de staking van het Veiligheidskorps op 20 december zijn dan ook niet opnieuw agenten gevorderd", meldt het parket-generaal.

De staking en de aangekondigde stiptheidsacties nadien "zullen ongetwijfeld hinder met zich meebrengen voor het vlot verloop van de zittingen van de rechtbank", klinkt het bij de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. Als er door de staking van het Veiligheidskorps geen gevangenentransport voorzien wordt vanuit de gevangenis in de Antwerpse Begijnenstraat, dan gaat de lokale politie die taak op zich nemen, zo valt intussen te horen bij de Antwerpse politie.

Zaken preventief uitstellen, gebeurt in elk geval niet. "In de mate van het mogelijke worden alle zaken behandeld, indien nodig door de advocaten toe te laten hun cliënt te vertegenwoordigen. Maar als dit niet kan, moeten de zaken naar een andere zitting verdaagd worden", klinkt het nog in Antwerpen.

Ook elders wacht men grotendeels af wat de staking zal brengen. De rechtbank in Limburg kreeg van de lokale politie de melding dat ze geen overbrenging van gedetineerden doet, omdat men de veiligheid niet kan garanderen. Maar ook daar worden geen zaken of zittingen preventief uitgesteld. In Brugge vallen dezelfde geluiden te horen.

Slachtoffers

Voornaamste slachtoffers van de actie lijken de verdachten en eventuele slachtoffers in de betrokken rechtszaken. De behandeling van hun zaak loopt immers vertraging op. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon laat zich in elk geval niet vermurwen. Hij is bevoegd voor de federale politie en dus ook voor de nieuwe directie Beveiliging. Zijn kabinet benadrukt dat er wel degelijk concrete en duidelijke voorstellen op tafel liggen. Er is ook al heel wat onderhandeld, "maar de eisen moeten realistisch blijven", klinkt het.

"De transfervoorwaarden zijn duidelijk en correct", zei Jambon vorige week nog in de Kamer. "De eis om voor hun overstap een carrièreplan te creëren van de eerste tot de zesde schaal en die te vrijwaren na de overstap, is totaal exorbitant en onaanvaardbaar. In fine zou dat, voor een beperkte politieopdracht, een barema creëren dat te vergelijken valt met dat van de hoofdinspecteurs bij de geïntegreerde politie."

Het gemeenschappelijke vakbondsfront vindt de overheveling van het Veiligheidskorps naar de DAB geen goede zaak. Beeld Photo News
Het gemeenschappelijke vakbondsfront vindt de overheveling van het Veiligheidskorps naar de DAB geen goede zaak.Beeld Photo News

Vrees voor minder pensioen

Aan vakbondszijde vreest men echter dat de overstap de betrokkenen ongeveer duizend euro bruto aan pensioen zal kosten. Volgens hen heerst ook nog te veel onduidelijkheid over de lonen, weekendwerk en de loopbaankansen. De korpsleden en de vakbonden zijn ook misnoegd omdat de plannen voor het nieuwe Veiligheidskorps al twee jaar geleden gelanceerd werden maar er nog steeds heel wat onduidelijkheid heerst.

De overstap van de 440 leden van het Veiligheidskorps naar de nieuwe directie Beveiliging moet tegen 1 januari 2019 rond zijn. Daarnaast zal de dienst versterkt worden met vrijwilligers uit het leger, staatsveiligheid en politie. Op kruissnelheid moet de nieuwe directie 1.600 voltijdse manschappen tellen. Zij zullen niet alleen instaan voor het gevangenentransport en de veiligheid in gerechtsgebouwen, maar ook voor de bewaking van treinstations, Brussels Airport, nucleaire sites, overheidsgebouwen, ambassades en internationale instellingen.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Betoging in Brussel

Een honderdtal leden van het Veiligheidskorps is deze ochtend van het Brusselse justitiepaleis naar het commissariaat-generaal van de federale politie aan de Kroonlaan getrokken. Met de actie wilden de leden hun eisen nog eens extra kracht bijzetten. De betoging eindigde rond 9.30 uur, zegt Michel Jacobs, secretaris-generaal van de Franstalige socialistische vakbond CGSP. "Ik hoop dat de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken onze boodschap gehoord hebben", stelt hij.

Begin van reeks acties

De nationale staking van vandaag is slechts het begin van een reeks acties. Vanaf morgen voert het Veiligheidskorps enkel nog zijn kerntaken uit en worden er geen overuren meer gepresteerd, klinkt het. Vanaf januari wordt er ook wekelijks actie gevoerd in de verschillende provincies. Op 12 januari legt het Veiligheidskorps het werk neer in Luik en Antwerpen, op 19 januari zijn West-Vlaanderen, Limburg en Henegouwen aan de beurt, op 26 januari Oost-Vlaanderen en Luxemburg en op 2 februari Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234