Vrijdag 01/07/2022

Veiligheidsraad

Veiligheidsraad legt de puzzel voor exitfase 3: wat kan u verwachten vandaag?

null Beeld Café De Pompier
Beeld Café De Pompier

Woensdag buigt de Nationale Veiligheidsraad zich over de nieuwe fase van de exitstrategie, die volgende maandag ingaat. Naar alle waarschijnlijkheid mogen we dan opnieuw een terrasje doen en een trip naar zee boeken.

Ann De BoeckEwoud Ceulemans en Robin Broos

Horeca

Dat cafés en restaurants vanaf maandag weer gasten mogen ontvangen, lijkt zo goed als zeker. Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is voor het eerst onder de 100 gezakt. Alle curves vertonen een dalende trend. De Veiligheidsraad kan dus met een gerust gemoed instemmen met het horecaplan dat afgelopen vrijdag werd goedgekeurd door de federale regering en de sociale partners.

Wellicht zullen cafés en restaurants om middernacht moeten sluiten. Anders is het gevaar te groot dat mensen de regels rond social distancing uit het oog verliezen. Tegelijk is het sluitingsuur laat genoeg voor restaurants om twee shiften na elkaar te organiseren. Iedereen moet ook aan een tafel worden bediend, tafels die op anderhalve meter afstand van elkaar staan of door een wand van elkaar gescheiden. Daarom hebben verschillende steden al extra ruimte vrijgemaakt voor terrasjes.

Wellicht komt er geen maximumlimiet voor het totale aantal klanten per zaak, maar mogelijk wel voor het aantal mensen dat rond een tafel mag zitten. Menukaarten, zoutvaatjes of kaarsen zouden niet meer standaard op tafel staan. Om alles vlot te laten verlopen, wordt vooraf reserveren de norm. Per tafel zal iemand zijn of haar contactgegevens moeten achterlaten, zodat de groep gecontacteerd kan worden bij een besmetting.

Het is niet voor alle uitbaters haalbaar om onder deze voorwaarden weer open te gaan. Horeca Vlaanderen hoopte dat deze uitbaters konden blijven genieten van de hinderpremie, maar Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) liet weten dat dat niet mogelijk is. “Als de horecazaken opnieuw mogen opengaan, dan stopt de hinderpremie.”

Toerisme

De kans is groot dat we vanaf maandag opnieuw in eigen land op vakantie mogen gaan. De deelstaatregeringen zijn het daarover eens, en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) heeft vrijdag een persconferentie gepland om het nieuwe toeristische seizoen af te trappen. Met een gratis app en een inspiratiecampagne wil Demir de Vlaming warm maken voor een veilige trip in eigen land. Na de tweedeverblijvers zullen straks dus ook de huurders en de dagjestoeristen weer toestromen aan de kust en in de Ardennen. Al zal dat uiteraard niet zonder voorwaarden zijn.

De Veiligheidsraad bekijkt ook wanneer de grenzen weer opengaan. Afgelopen vrijdag kondigde minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aan dat winkelen en familie bezoeken in de buurlanden weer toegelaten is, maar de Franse overheid dacht daar anders over. Veel Belgen werden teruggestuurd aan de Frans-Belgische grens.

Om een gelijkaardig fiasco te vermijden, zal de Veiligheidsraad zijn beslissing afstemmen met de buurlanden. En aangezien Frankrijk en Duitsland hun grenzen op 15 juni weer openstellen, is de kans reëel dat België zich mee achter deze datum schaart.

Cultuur

Ook de heropstart van de culturele sector staat centraal in deze bijeenkomst van de Veiligheidsraad. Zo hopen de Belgische bioscopen dat ze nog voor de zomer kunnen heropenen. “Tegen half juni hopen we weer op te starten, om begin juli op een ietwat rendabele manier te draaien”, zegt Thierry Laermans van de Federatie van Cinema’s van België (FCB). “De sector is voorbereid en we hebben een protocol klaar hoe we dat willen aanpakken, maar we wachten de concrete informatie van de regering af om te communiceren.” Allicht volgt de FCB het model van de buurlanden, met een beperkte capaciteit per zaal. Zo wordt in Nederland telkens een volledige rij vrijgehouden, én links en rechts een lege zitplaats per reservatie.

“Het is vooral een kwestie van zinvol open te gaan”, stelt Alexander Vandeputte van Lumière Cinemas. “Veiligheid staat voorop, maar er moet ook een aangenaam kader én voldoende aanbod zijn.” Wat dat laatste betreft, wordt met de distributeurs uitgezocht welke titels geprogrammeerd kunnen worden wanneer de zalen weer opengaan.

Bij de festivals klinkt het minder hoopvol. Massa-evenementen zijn sowieso verboden tot eind augustus, en over kleinere bijeenkomsten zou de Veiligheidsraad duidelijkheid willen scheppen. “Wij kunnen alleen maar hopen dat er een signaal wordt gegeven voor onze sector, en dat we eventueel de voorbereidingen van onze activiteiten kunnen hervatten”, zegt Serge Platel, woordvoerder van de Vlaamse festivalfederatie (FMiV). “Maar ik denk dat er voor de livemuziek nog geen oplossing zit aan te komen. Als je rekening moet houden met social distancing en andere coronamaatregelen, vrees ik dat er nu geen rendabel model kan worden uitgetekend.”

Sociale contacten

“We moeten het idee van de bubbels blijven respecteren. Maar in zo’n bubbel kunnen misschien wel meer mensen zitten dan vier.” Viroloog Steven Van Gucht loste vorige week in het VTM Nieuws een schot voor de boeg over een van de meest geanticipeerde beslissingen van deze Veiligheidsraad. Ook professor Erika Vlieghe, het hoofd van de GEES-expertengroep, liet verstaan dat de regel van vier – waarbij een huishouden maximaal vier buitenstaanders mag ontvangen – op zijn limieten botst. Volgens haar moeten we overstappen op een meer pragmatische aanpak.

Dat wil niet zeggen dat we vanaf maandag al meteen met iedereen zullen mogen afspreken. Het principe van de bubbel blijft interessant, omdat eventuele besmettingen dan sneller in de kiem kunnen worden gesmoord. De bubbel zal allicht wel groter worden, en minder complex. De huidige regeling creëerde immers te veel verwarring toen ze werd ingevoerd. Dat willen experts en politici nu vermijden.

Sport, religie, ontspanning

Nu de zomervakantie dichterbij komt, wil de Veiligheidsraad ook perspectief bieden op het vlak van sport en ontspanning. Enkele weken geleden gaven Vlaams sportminister Ben Weyts (N-VA) en zijn collega’s daarover een advies aan de Veiligheidsraad. Ze willen de trainingen en de wedstrijden stapsgewijs heropstarten, waarbij de binnensporten en de contactsporten aanvankelijk nog beperkt worden. Tegelijk zouden ze een sneller pad willen uittekenen voor kinderen tot 12 jaar. Zij zouden dan sneller wedstrijdjes tegen elkaar mogen spelen dan volwassenen, omdat dat virologisch gezien verantwoord is. De verwachting is dat de Veiligheidsraad dit advies min of meer zal volgen. Mogelijk biedt de Veiligheidsraad ook meer duidelijkheid aan sauna’s en fitnesscentra’s.

Ook voor erediensten zijn er mogelijk nog versoepelingen in de maak. Hoewel deze beslissing nog niet vastligt, heeft onder meer de katholieke kerk al een draaiboek opgesteld om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo zouden er geen koorzangen worden gehouden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234