Dinsdag 24/05/2022

Update

Verdachten 'omamoord': "Als we haar nu eens in vijver duwen en geld nemen"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De vijfde dag van het Tongerse assisenproces over de omamoord is vanmorgen gestart met de getuigenis van Natascha Van Tulden. Zij is de ex-schoonzus van Tony Gijsen (41) die op 2 april 2008 zijn grootmoeder Barbara Roussard (75) beroofde en om het leven bracht in haar woning in Eisden-Tuinwijk. Gijsen en zijn ex Sofie Molenberghs (25) staan samen terecht. Ook Brigitte Gijsen, dochter van het slachtoffer, getuigde vandaag in Tongeren. "Ik wist dat Tony kon liegen en losse vingers had", verklaarde ze.

Hanne Adriaen en Inge Ringoot

Natascha vertelde dat Sofie en Tony eens om te lachen gezegd zouden hebben dat ze Barbara in de vijver konden duwen en haar geld pakken. "Barbara had kort voor de feiten schrik van Tony en Sofie. Ze dacht dat ze haar iets gingen aandoen. Dat van in de vijver duwen had Barbara verteld, toen ze eens met hun drieën waren gaan wandelen. Tony bleef op het laatste altijd maar geld vragen. Tony had haar kort voor de feiten gevraagd naar Lommel te komen, maar Barbara durfde niet omdat het altijd om het geld te doen was. Maar ik ben ervan overtuigd dat zij het geld toch gegeven had, als Tony erom gevraagd had. Zo was ma,'' vertelde een geëmotioneerde Natascha. Tony zelf begon te huilen in de beklaagdenbank.

"Waarom?"
Barbara ging iedere middag eten bij Natascha, de ex van Barbara's zoon Eddy. Natascha barstte in tranen uit, toen ze terugdacht aan de verschrikkelijke periode na haar overlijden. "Ik ben een paar keer thuis weggehaald voor ondervraging. Ons zoontje weende en vroeg zich af wat er allemaal gaande was. Onze zoon wil zijn nonkel Tony nooit meer zien. Die hel in de acht maanden na de feiten hadden zij ons kunnen besparen. Waarom?,'' vertelde een snikkende Natascha. De twee beschuldigden zaten in tranen te luisteren.

Tony's raadsman Pol Vandemeulebroucke sprong recht en beaamde die laatste opmerking van Natascha. "Ik heb gezwegen omdat ik bang was wat er met mij en mijn kinderen ging gebeuren,'' snikte Tony, maar die uitspraak kon op weinig begrip rekenen bij de nabestaanden in de zaal.

Lieve sms'jes
Sofie herhaalde nogmaals dat ze voor haar eigen leven en dat van haar kinderen vreesde. "Ik zal het voor de rest van mijn leven meedragen,'' aldus Sofie. Procureur Boyen vroeg zich dan af waarom Sofie einde april 2008 nog altijd lieve sms'jes naar Tony stuurde, hoewel ze voor haar leven vreesde.

Losse vingers
Ook Brigitte Gijsen, de dochter van het slachtoffer en tante van beschuldigde Tony Gijsen, legde vandaag een getuigenis neer voor de rechtbank van Tongeren. Tony en zijn broer, die hunb biologische moeder verloren bij een verkeersongeval, waren door Barbara als moeder opgevoed. Tony zocht meestal zijn toevlucht tot Brigitte. "Ik had een heel goede band met Tony, maar ik wist dat hij kon liegen en losse vingers had", vertelde de vrouw vandaag.

"Ik wist dat Tony zijn eerste vrouw Nancy sloeg. Ik zei hem dat het moest stoppen. Ik ben hem altijd gaan bezoeken in de gevangenis. Hij vertelde iedere keer over de feiten en weende geregeld", zei Brigitte, die geen fraai beeld ophing van haar jonge jaren in het gezin Gijsen-Roussard.

"We waren ondervoed. We waren de nagel aan de doodskist van moeder. Als kind kregen we thuis slaag tot we bewusteloos waren. Moeder raakte heel verbitterd toen onze zus Annie, de moeder van Tony en Eddy, overleed. Ze zei dat ze haar vijf kinderen zou afgeven om Annie terug te krijgen", zei Brigitte.

Moeilijke jeugd
Henriette, een andere dochter, vertelde ook over de harde jeugd op de Lindenlaan in Eisden-Tuinwijk. Zij werd naar eigen zeggen toen ze zwanger was een vijftal dagen opgesloten en kreeg een miskraam.

Haar vier jaar oudere broer Antonius vertelde dat vooral hun vader sloeg. De kinderen van het echtpaar Roussard-Gijsen trokken snel het huis uit en hadden zo goed als geen contact meer met hun moeder Barbara. De twee zonen van de overleden dochter Annie daarentegen waren de oogappels van Barbara.

Tony Gijsen weende vandaag tijdens de getuigenissen van zijn tantes en oom. Vanaf 14 uur gaat het getuigenverhoor voort. De moeder van tweede beschuldigde Sofie Molenberghs en Nancy W. (Wolfs), de ex van Tony, komen aan het woord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234