Donderdag 19/05/2022

Verdediging van Lambrechts pleit enkel schuldig aan heling

De advocaat van Stijn Lambrechts (24) heeft de Antwerpse volksjury gevraagd om zijn cliënt vrij te spreken voor mededaderschap aan de diefstal met geweld op Monique Van Aertselaer (44). Hij had Herman Bosman (27) pillen meegegeven, waarvan hij dacht dat hij ze niet kon gebruiken om de diefstal bij zijn moeder te vergemakkelijken. Daaruit kan volgens de verdediging dus worden afgeleid dat hij in zijn gedachtegang nooit wilde dat de diefstal plaatsvond.

redactie

Lambrechts heeft een autismespectrumstoornis, waardoor hij anders denkt en geen verbanden legt. "Hij wist dat Bosman de pillen niet kon pletten of in haar cola kon vermengen en daarom dacht hij dat de diefstal niet kon doorgaan. Een normaal denkend mens zou er vanuit gaan dat Bosman het geld dan wel op een andere manier zou bemachtigen, maar hij is dus geen normaal denkend mens. Wat het leveren van de pillen betreft, kan hij dus niet als mededader beschouwd worden", pleitte meester Pol Vandemeulebroucke.

Maar zijn mededaderschap zou nog verder reiken, want Lambrechts wordt ook verweten dat hij de diefstal mee gepland had. De verdediging betwist dat: hij had er met Bosman alleen over gesproken, maar dat is niet strafbaar. Lambrechts zou voorts ook de aanstoker voor de feiten zijn en zou zijn medebeschuldigde onder druk hebben gezet om er toch maar mee door te gaan.

"Niet toevallig verklaarde Bosman dat vlak nadat hij van een speurder had gehoord dat hij mogelijk dertig jaar cel kon krijgen. Hij trekt zonder schroom anderen met zich mee de beerput in. Hij heeft na drie jaar liegen pas tijdens dit proces toegegeven dat hij zijn moeder inderdaad wilde doden, maar op basis van zijn verklaringen zou mijn cliënt dan veroordeeld moeten worden?", aldus Vandemeulebroucke.

Blijft nog het alibi dat Lambrechts geregeld had. Dat was volgens zijn advocaat pas nodig toen bleek dat Bosman zijn moeder gedood had en alles wat na de feiten gebeurt, kan niet gelden als een strafbare deelname aan de diefstal. "En dat is meteen ook de reden waarom hij de helft van de buit kreeg: Bosman zat plots met een lijk, had dringend een alibi nodig en was bereid om daar fors voor te betalen."

Lambrechts had het geld aangenomen, wetende dat het van een diefstal afkomstig was. Hij heeft zich dus schuldig gemaakt aan heling, maar dat is volgens de verdediging dan ook het enige. De advocaten van Herman Bosman voerden na de recente bekentenis van hun cliënt geen enkele betwisting meer over de feiten.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234